Rusia ameninta (si) Republica Moldova?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 20.02.2014 17:46 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In timp ce in Ucraina forţele guvernamentale executa cetaţenii pe strada, oficiosul KGB, sub numele de Vocea Rusiei, a publicat un material intitulat ”Republica Moldova ar putea pierde teritorii in drumul spre UE”, in care ”informeaza” ca tendinţe centrifuge se manifesta nu numai in Transnistria, ci şi in alte colţuri ale Republicii Moldova...

Dar iata textul complet.

Vocea Rusiei:

”In incercarea de a apropia si mai mult Republica Moldova, Uniunea Europeana risca sa porneasca un proces de dezintegrare a acestei tari.

Transnistria, una dintre regiunile sale, exista de facto ca stat independent de mai bine de 20 de ani. Tendinţe centrifuge se manifesta şi in alte colţuri ale Republicii Moldova.
La inceputul lunii februarie a fost organizat un referendum in Gagauzia. Locuitorii regiunii au fost chemaţi sa-şi expuna opinia cu „da” şi „nu” in privinţa a doua chestiuni: „Sunteti de acord cu alegerea cursului de dezvoltare externa a Republicii Moldova indreptat spre aderarea la Uniunea Europeana?” şi „Sunteti de acord cu alegerea cursului de dezvoltare externa a Republicii Moldova indreptat spre aderarea la Uniunea Vamala ( Uniunea Economica Euroasiatica Rusia-Belarus-Kazahstan)?”.
Rezultatele votului au aratat ca aproape 100% dintre locuitorii autonomiei gagauze se pronunţa pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Vamala. Integrarea in UE este aprobata de mai puţin de 3% dintre participanţii la referendum. Rezultatul nu a fost o surpriza pentru nimeni, afirma Evgheni Şolari, cofondatorul proiectului politic „Moldova noua”.
„Gagauzii au aparut, iniţial, pe teritoriul Republicii Moldova, in Bugeac, datorita Rusiei. Ţarul rus le-a oferit aceste teritorii pe care sa se stabileasca. De aceea, simpatia gagauzilor faţa de Rusia are profunde radacini istorice. Tensiunile dintre administraţia de la Comrat şi autoritaţile de la Chişinau s-au agravat dupa ce Republica Moldova şi-a obţinut independenţa. De atunci şi pana astazi, acest conflict mocnea, iar acum a izbucnit”.
Drept motiv pentru acest fapt a servit parafarea de catre autoritaţile de la Chişinau a Acordului de Asociere cu UE, la sfarşitul lunii noiembrie. Acum pe ordinea de zi figureaza semnarea acestui acord. Atat Bruxellesul, cat şi actualele autoritaţi moldovene incearca sa grabeasca procesul şi sa il incheie pana la sfarşitul verii. Intre timp, nu numai gagauzii, dar şi locuitorii din alte colţuri ale Republicii Moldova se pronunţa vehement impotriva acestui pas, subliniaza analistul politic Vasili Kaşirin.
„Majoritatea covarştioare a cetaţenilor Republicii Moldova care se opune asocierii cu UE considera ca acordul va insemna o apropiere de Romania şi va accelera politica – deocamdata fina şi catifelata – de romanizare a ţarii, a populaţiei, a şcolilor, a tinerilor. Acest plan este respins cu tarie de patrioţii moldoveni, aparatori ai statalitaţii şi identitaţii naţionale, şi cu atat mai mult de catre reprezentanţii minoritaţii ruse”.
Tenacitatea cu care coaliţia de guvernamant incearca sa apropie Republica Moldova de Uniunea Europeana alimenteaza sentimentele separariste in ţara. Exemplul Gagauziei intenţioneaza sa-l urmeze şi locuitorii din ale raioane (regiuni) ale Republicii Moldovei, in special oraşul Balţi, al treilea oraş ca marime din ţara”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.