S-a dat liber la pensiile nesimtite pentru privilegiatii din Armata

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.04.2015 14:50 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat un proiect de Lege prin care se revine, in privinţa pensiilor, la un statut adecvat pentru membrii sistemului de aparare, ordine publica şi siguranţa naţionala.
Se inlatura, astfel, sursa majora de nemulţumiri pe care a reprezentat-o revizuirea pensiilor militare din anul 2010.

Principalele modificari din proiectul de act normativ ce vor viza sistemul de pensii sunt:
•    Pensiile se platesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetele MApN, MAI şi SRI.
•    Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, in sensul ca angajatorul nu va mai fi obligat sa plateasca contribuţia aferenta acestuia la bugetul asigurarilor sociale.
•    Angajatul va plati lunar o cota de contribuţie individuala egala cu cota de contribuţie individuala de asigurari sociale, suma ce va fi varsata la bugetul de stat, nu la bugetul asigurarilor sociale.
Baza lunara de calcul a contribuţiei individuale este solda lunara bruta sau salariul lunar brut.

Proiectul de Lege instituie reglementari prin care se revine, de principiu, la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat.
Vor exista pensii de serviciu, pensii de invaliditate şi pensii de urmaş.
Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limita de varsta (in care limitele sunt cele prevazute de legislaţia actuala şi cresc, gradual, de la 55 de ani la 60 de ani), pensia de serviciu anticipata şi pensia de serviciu anticipata parţiala.
De asemenea, se revine la principiile de stabilire a pensiilor potrivit legislaţiei specifice categoriilor de personal cu statut special din instituţiile publice de aparare, ordine publica şi siguranţa naţionala, in vigoare pana la data de 01.01.2011.
Pensiile aflate in plata, stabilite in temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute in rezerva in intervalul cuprins intre 01.01.2011 şi data intrarii in vigoare a prezentei legi, se recalculeaza potrivit reglementarilor cuprinse in aceasta.
In cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se pastreaza cuantumul actual.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.