Sange european pentru venele romanilor

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 13.02.2013 22:14 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

România ar putea importa şi exporta sânge din ţările membre ale Uniunii Europene, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii, la secţiunea transparenţă decizională.
Potrivit proiectului de lege, importul de sânge şi componente sanguine umane se face în caz de calamităţi, catastrofe şi evenimente deosebite, în care apare o creştere semnificativă a necesarului de sânge şi/sau componente sanguine şi scăderea rezervei naţionale de sânge.
De asemenea, în situaţia în care există nevoia pentru anumite componente sanguine care nu se produc în România, atunci se recurge la această măsură.
”Importul de sânge şi componente sanguine umane se poate face numai din statele membre ale Uniunii Europene. Nu se acceptă importul de sânge şi componente sanguine umane dacă în statul de unde se importă există focare sau epidemii de infecţii transmisibile prin sânge”, se precizează în proiectul de lege.
De asemenea, autorizaţia pentru importul şi/sau exportiul de sânge uman şi componente sanguine umane din sau în alte ţări se eliberează de către Direcţia de Sănătatea Publică şi Control în Sănătatea Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii la propunerea Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională. Exportul de sânge uman şi componente sanguine umane se aprobă cu condiţia neafectării autoinsuficienţei umane, inclusiv a rezervei naţionale de sânge.
Eliberarea autorizaţiei pentru activitatea de import/export sânge uman şi/sau componente sanguine umane de către Ministerul Sănătăţii sau notificarea solicitantului de către Institutul de Hematologie se face în termen de maxim 30 de zile de la data la care dosarul este complet.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.