Sarbatorile de iarna aduc probleme la frontiera. Se vaneaza posibilii teroristi...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 21.12.2015 11:02 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Sarbatorile de iarna readuc in tara multi dintre cetatenii romani aflati in strainatate, pentru a-si petrece aceste zile impreuna cu familia si rudele, dar si cetateni straini care doresc sa-si petreaca zilele de vacanta in Romania.
Ca in fiecare an, in luna decembrie, in punctele de trecere a frontierei, se prefigureaza o crestere a traficului de persoane si mijloace de transport, sens in care, pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana a dispus toate masurile aflate in competenta pentru reducerea timpilor de asteptare si asigurarea unui control eficient, operativ si civilizat.
Astfel, s-au luat masuri de suplimentare a personalului care isi desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control din punctele de frontiera, in limita configuratiei acestora.

Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.
In conditiile in care, conform estimarilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, Bulgaria si R Moldova, reamintim punctele de frontiera existente la aceste granite:

Pe frontiera romano-ungara:
pe raza jud. Timis:         P.T.F. Cenad - Kiszombor;
pe raza jud. Arad:          P.T.F. Nadlac – Nagylak
                                                          P.T.F. Nadlac II- Csanadpalota
                                                         P.T.F. Turnu - Batonnya;
                                                         P.T.F. Varsand – Gyula
pe raza jud. Bihor:       P.T.F. Salonta - Mehkerek;
                                                         P.T.F. Bors - Artand;
                                                         P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany;
                                                         P.T.F. Sacuieni – Letavertes
pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni - Vallaj;
                                                         P.T.F. Petea – Csengersima.
Pe frontiera romano-bulgara:
pe raza jud. Giurgiu:    P.T.F. Giurgiu- Ruse;
pe raza jud. Constanta: P.T.F. Vama Veche;
                                                       P.T.F. Ostrov - Silistra;
                                                       P.T.F. Negru Voda-Kardam
pe raza jud. Dolj:         P.T.F. Bechet-Orjahovo;
                                                         P.T.F. Calafat-Vidin.
Pe frontiera romano-moldoveana:
pe raza jud. Galati:   P.T.F. Oancea-Cahul
                                       P.T.F. Galati-Giurgiulesti
pe raza jud. Vaslui :    P.T.F. Albita-Leuseni
pe raza jud. Iasi:         P.T.F. Sculeni-Sculeni
pe raza jud. Botosani: P.T.F. Radauti – Prut-Lipcani
                                         P.T.F. Stinca-Costesti

Statistica

De exemplu in luna decembrie 2014, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 2.980.000 de persoane, din care 2.505.000 apartinand cetatenilor U.E.  
Dintre acestea, aproximativ 1.610.000 treceri au fost pe sensul de intrare in tara (1.374.000 cetateni U.E. si 236.000 cetateni non - U.E.).  
Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul tarii si cele aeroportuare.
Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comuna romano-ungara au trecut granita, in ultima luna a anului trecut, peste 1.400.000 persoane.
De asemenea, valori ridicate de trafic s-au inregistrat si prin punctele de trecere aeroportuare, aproximativ 590.000 persoane.
Urmatoarea frontiera din punct de vedere al traficului, in luna decembrie 2014, a fost granita romano-moldoveana, cu 370.000 treceri persoane, urmata de frontiera cu Bulgaria (270.000).

Verificari sistematice la frontiera

Incepand cu luna noiembrie a.c., Politia de Frontiera Romana, in cooperare cu celelalte institutii care au atributii in punctele de trecere a frontierei, efectueaza verificari sistematice cetatenilor din state membre UE si non-UE care tranziteaza frontiera, atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara, in conformitate cu prevederile legislatiei interne si internationale.
Scopul acestor masuri este prevenirea tranzitarii frontierei de catre persoane provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe.
In acest sens, se apeleaza la intelegerea celor care tranziteaza frontiera in aceasta perioada si se precizeaza ca au fost dispuse toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare.
Politia de Frontiera a pus la dispozitia participantilor la traficul transfrontalier numarul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizarile fiind preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.