Scade TEMPERATURA!... Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.01.2018 15:05 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 08-21 IANUARIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Media regionala a temperaturilor maxime va marca o scadere treptata de la 13 grade, valoare ce caracterizeaza o vreme deosebit de calda, pana la 2 grade la sfarşitul primei saptamani, apropiindu-se de normalul perioadei. Din ziua de 15 ianuarie va urma un proces de incalzire, de la medii diurne de 3 grade, pana la 8 grade in data de 17 ianuarie, apoi va urma o scadere uşoara şi treptata pana la sfarşitul intervalului de prognoza, pana la 4 grade. Regimul termic nocturn se va menţine in primele patru zile la o medie de 2...3 grade, apoi va scadea pana in data de 15 ianuarie la -4 grade. Va urma o creştere pana in jurul mediei de 2 grade in 17 şi 18 ianuarie, ca apoi pana la sfarşitul celei de a doua saptamani de prognoza sa scada la o medie a minimelor de -2 grade.
Temporar in intervalul 10 – 14 ianuarie, local va ploua. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare, din nou intre 16 şi 20 ianuarie.
CRISANA
Vremea deosebit de calda de la inceputul intervalul de prognoza va intra intrun proces de racire uşoara de la o zi la alta şi va deveni normala termic la sfarşitul primei saptamani, astfel ca, mediile maximelor vor scadea de la 13 grade in primele doua zile, la 2 grade in 14 ianuarie. Va urma o creştere pana in data de 17 ianuarie, cand se va ajunge la o medie a maximelor in jur de 7 grade, apoi se va raci uşor pana la sfarşitul intervalului de prognoza. Temperaturile minime, pana in data de 12 ianuarie se vor menţine la medii de 2...3 grade, apoi vor marca o scadere treptata, spre -4 grade in data de 15 ianuarie. Ulterior mediile nocturne vor creşte, ajungand pana in jur de 0 grade, in 18 şi 19 ianuarie, apoi vor scadea uşor.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicata in intervalele 11 – 14 ianuarie şi 16 – 21 ianuarie.
TRANSILVANIA
Valorile termice diurne vor fi in scadere de la o zi la alta, de la medii de 11 grade in prima zi (valoare ce caracterizeaza o vreme deosebit de calda), pana la 0 grade la sfarşitul primei saptamani de prognoza, valoare normala termic pentru aceasta perioada. Pana in 18 ianuarie, temperaturile maxime vor fi in creştere şi se vor situa in jurul unei medii de 5 grade, apoi vor cobori uşor. Temperaturile minime se vor menţine la medii de 0...-1 grad, iar din 11 ianuarie vor scadea pana la -10 grade in 15 ianuarie. Va urma o creştere treptata la o medie nocturna de -4 grade in 18 ianuarie, iar spre sfarşitul intervalului de prognoza, variaţiile vor fi nesemnificative.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicata in intervalele 10 - 13 şi 17 – 21 ianuarie.
MARAMURES
Vremea va fi deosebit de calda la inceputul intervalul de prognoza, dar va marca un proces de racire uşoara de la o zi la alta, devenind normala termic la sfarşitul primei saptamani, astfel ca mediile maximelor vor scadea de la 11 grade in prima zi, pana in jur de 1 grad in 14 ianuarie. Apoi mediile diurne vor creşte pana in data de 17 ianuarie, la o valoare de 7 grade, iar pana la sfarşitul intervalului de prognoza vor fi in scadere uşoara. Temperaturile minime se vor menţine la medii de 0...1 grad, insa din 12 ianuarie vor marca o scadere treptata, la -8 grade in data de 15 ianuarie. Ulterior mediile nocturne vor creşte, ajungand la -1 grad in data de 18 ianuarie, apoi pana la sfarşitul celei de a doua saptamani de prognoza vor scadea uşor.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicata in intervalele 11 – 14 ianuarie şi 16 – 21 ianuarie.
MOLDOVA
Vremea va intra intr-un proces de racire, de la o medie regionala a temperaturilor maxime in jur de 4 grade, pana la valori de -2...-1 grad in data de 14 ianuarie. A doua saptamana va debuta cu o incalzire treptata, pana in 18 ianuarie, cand mediile maximelor vor atinge 4 grade, insa ulterior se va raci uşor. Nopţile vor urma in general aceeaşi evoluţie, cu racire, mai accentuata in intervalul 13 -15 ianuarie, cand media minimelor va atinge -10 grade. Pana in 18 ianuarie se va incalzi, cu minime ce vor oscila intre -4 şi 0 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicata in intervalul 10 – 12 ianuarie şi din nou, posibil mai insemnate, in perioada 17 -21 ianuarie. In rest se vor semnala doar trecator precipitaţii slabe.
DOBROGEA
In primele zile se va resimţi o scadere uşoara a valorilor diurne faţa de intervalul anterior, iar in perioada 11 – 14 ianuarie aceasta se va accentua, astfel incat maximele vor ajunge la medii in jur de 0 grade. Din 14 pana in 17 ianuarie valorile termice vor reveni la medii de 8 grade şi vor incheia intervalul cu o scadere uşoara, spre 4 grade. Nopţile vor fi uşor mai calde in primele zile, cu minime in medie de 2...4 grade, dar se va raci semnificativ pana in 15 ianuarie, spre medii de -6...-5 grade. Va urma o creştere, astfel ca mediile minimelor vor fi de 0...2 grade.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicata in 10, 11, 12 ianuarie cand se vor semnala pe arii mai extinse, dar vor fi in general slabe cantitativ, şi din nou in intervalul 17 – 20 ianuarie.
MUNTENIA
Vremea va intra intr-un proces de racire, de la medii ale valorilor maxime de 10 grade, spre 0 grade in data de 14 ianuarie. Dupa aceasta perioada se va incalzi uşor şi se vor atinge maxime in medie de 5...6 grade. Pe de alta parte, temperaturile minime vor fi ridicate in primele zile, dar vor marca o scadere accentuata din 12 pana in 15 ianuarie, cand vor cobori in medie la -6 grade, ulterior se intrevede o creştere la valori in jur de 0 grade in 18 ianuarie.
Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicata in aproape toata perioada. Acestea vor fi in general slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse in intervalul 10 – 13 ianuarie şi din nou in 16 – 21 ianuarie.
OLTENIA
Media temperaturii maxime va fi in scadere semnificativa la inceputul intervalului, de la o medie in jur de 11 grade, spre 5...6 grade, ulterior in urmatoarele trei zile va fi relativ staţionara, iar spre sfarşitul saptamanii se va raci accentuat pana spre o medie regionala in jurul a 0 grade. Din 15 ianuarie se va incalzi, spre maxime de 4...6 grade in 18 ianuarie. Minimele se vor menţine ridicate, peste normalul termic al perioadei, cu medii de 1...3 grade, pana in data de 12 ianuarie cand vor marca un proces de racire, spre valori medii in jurul a -6 grade. In intervalul 15 – 18 ianuarie vor creşte ajungand la medii de 0 grade iar spre final vor cobori spre -3...-2 grade.
Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicata in intervalul 9 – 21 ianuarie. Acestea se vor semnala pe arii mai extinse in perioada 11 -13 ianuarie şi apoi in 17 - 20 ianuarie.
LA MUNTE
Vremea va debuta cu un proces de racire uşoara care se va accentua in intervalul intervalul 10 – 14 ianuarie. In acest context temperaturile maxime vor porni de la valori medii de 4...6 grade şi vor ajunge la -6 grade. Dupa aceasta perioada maximele vor fi in creştere, la medii in jurul a 0 grade ce se prognozeaza pentru data de 17 ianuarie, dupa care tendinţa va fi de racire spre -2 grade. Temperaturile minime vor avea un parcurs asemanator maximelor, astfel ca vor fi in scadere pana in data de 14 ianuarie. Valorile medii vor porni de la 0 grade şi vor ajunge la -12 grade. In a doua saptamana vor marca o creştere, spre medii de -4 grade in 18 ianuarie, coborand ulterior spre -8 grade.
Probabilitatea de precipitaţii va fi mai ridicata in intervalele 10 – 14 şi 16 – 21 ianuarie cand se vor semnala pe arii mai extinse.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.