Scadere timida a TEMPERATURILOR in DECEMBRIE. Cu un mic PUSEU CALD. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.12.2017 14:39 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 04 DECEMBRIE – 17 DECEMBRIE 2017
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

Valorile termice diurne vor marca o creştere treptata pana spre sfarşitul primei saptamani de prognoza, cand se vor apropia şi vor depaşi uşor pragurile caracteristice acestei perioade, cu maxime in jurul a 8...10 grade. Sambata şi duminica vor marca o scadere uşoara, cu o revenire timida la inceputul celei de a doua saptamani, precedata de un proces de continua racire, astfel ca spre sfarşitul intervalului, maximele vor atinge valori de 4...6 grade. In ce priveşte evoluţia valorilor nocturne, acestea se vor menţine sub pragul de ingheţ in primele nopţi din saptamana, cu valori medii cuprinse intre -4 şi -2 grade. Primul weekend al intervalului va aduce o influenţa mai calda, ce va determina valori uşor pozitive, insa finalul celei de a doua saptamani va intra pe o tendinţa de scadere, pana in jurul a 0 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicata la mijlocul primei saptamani cat şi in cea de a doua saptamana a intervalului de prognoza, insa cantitaţile de apa nu vor fi semnificative.

CRISANA

Primele doua zile din interval vor fi caracterizate de vreme rece, cu maxime in jurul a -2...2 grade şi minime de -4...-2 grade. De miercuri insa, valorile termice vor marca o creştere treptata, pana spre mijlocul celei de a doua saptamini, perioada in care se vor inregistra in medie maxime de 7...10 grade şi minime de -2...2 grade. Dupa data de 13 decembrie, o noua advecţie de aer rece va determina scaderea temperaturilor la niveluri apropiate de cele caracteristice celei de a doua decada a lunii decembrie, cu maxime de 4...5 grade şi minime de -2...0 grade.
Precipitaţiile se vor semnala pe spaţii restranse şi vor fi slabe cantitativ in perioada 4 -9 decembrie. Dupa acest interval acestea vor avea o frecvenţa mai mare, insa in medie nu vor fi insemnate cantitativ.

TRANSILVANIA

Intervalul de prognoza va debuta cu vreme rece, mai ales pe parcursul nopţilor şi al dimineţilor. In aceste condiţii maximele se vor situa in jurul a -2...2 grade, iar minimele vor fi de -7...-3 grade, chiar mai coborate in estul regiunii, spre -10...-8 grade. Din data de 6 decembrie valorile termice diurne vor inregistra o creştere treptata pana in 9 decembrie, cu maxime in medie de 5...7 grade, iar pana in 13 decembrie vor avea fluctuaţii puţin vizibile. Ulterior, scaderea acestora va fi continua, astfel incat vor ajunge la valori in jurul a 2...3 grade.
Pana in data de 6 decembrie se vor semnala precipitaţii pe arii restranse şi slabe cantitativ, apoi aproape ca vor lipsi din peisajul meteorologic pana pe 9 decembrie cand se vor extinde dinspre vestul regiunii şi se vor semnala temporar aproape in fiecare zi.

MARAMURES

Temperaturile maxime vor inregistra in medie valori negative in primele zile din interval, undeva in jurul a -3 ... -1 grad, apoi vor marca o creştere treptata spre valori pozitive, de 2...3 grade in jurul datei de 13 decembrie. Acest episod va fi precedat totuşi de o racire uşoara pana la finalul celei de a doua saptamani, cand temperaturile diurne vor cobori din nou sub 0 grade. Temperaturile minime se vor situa preponderent sub limita ingheţului, cu cele mai scazute valori in prima saptamina cand vor cobori pana spre -6...-4 grade şi cele mai ridicate in noaptea de 13 spre 14 decembrie, cand se estimeaza a se inregistra in jur de 2 grade. Se vor semnala precipitaţii slabe in intervalul 4 – 7 decembrie şi din nou in perioada 9 – 17 decembrie. Intre aceste episoade probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi foarte scazuta.

MOLDOVA

In nordul zonei vremea va fi uşor mai rece decat in mod normal la jumatatea primei decade a lunii decembrie, cu maxime de 1...2 grade, dar se va incalzi treptat, astfel incat va deveni normala termic pana la sfarşitul saptamanii, cu valori de 5...7 grade şi chiar mai calda in weekend, pana la 10...12 grade. A doua saptamana de prognoza va marca o creştere uşoara şi de scurta durata a temperaturilor, urmata de o scadere treptata, asfel ca in medie se vor inregistra 4...8 grade. Minimele se vor situa in general in registru negativ in prima saptamana, cu valori de -6...-4 grade, dar se vor redresa pe parcursul saptamanii urmatoare, cu valori in medie de 0...2 grade.
Pana in data de 10 decembrie precipitaţiile vor fi doar cu caracter izolat şi slabe cantitativ, apoi işi vor face apariţia pe spaţii mai extinse, dar nu se estimeaza a se inregistra cantitaţi insemnate.

DOBROGEA

In intervalul 4 – 7 decembrie valorile termice se vor situa in general in limitele caracteristice perioadei, cu maxime de 4...7 grade şi minime de -3...0 grade, uşor mai ridicate pe litoral. Dupa aceasta perioada, vremea se va incalzi treptat, pana in data de 14 decembrie, astfel incat valorile medii vor inregistra maxime de 10...14 grade şi minime de 4...8 grade. Intervalul de prognoza se va termina cu o advecţie rece ce va determina o scadere sensibila a valorilor termice faţa de intervalul anterior.
In prima saptamana din interval probabilitatea apariţiei precipitaţiilor va fi scazuta. In a doua saptamana şansele de precipitaţii vor fi mai ridicate, insa acestea nu vor fi insemnate cantitativ.

MUNTENIA

In primele trei zile de prognoza regimul termic diurn va fi in general normal pentru aceasta perioada, cu maxime de 4...7 grade, in schimb cel nocturn va fi uşor mai coborat, cu minime de -6...-2 grade. Urmatoarele zile se vor afla sub influenţa unei mase de aer cald, ce va determina valori termice mai ridicate, in medie 8...10 grade ziua şi -2 ... 2 grade noaptea. Spre finalul intervalului se va resimţi o uşoara racire, pana la medii de 8 grade maxim şi 0 grade minim.
Precipitaţiile se vor semnala in mod cu totul izolat in prima saptamana, dar probabilitatea apariţiei acestora va fi din ce in ce mai ridicata ulterior, cand se vor semnala temporar, pe arii mai extinse şi mai insemnate cantitativ decat in intervalul anterior.

OLTENIA

Intervalul de prognoza va debuta cu un regim termic nocturn destul de scazut, cu medii sub 0 grade, pina spre valori de -4 grade. Vor fi mici variaţii pana in 10 decembrie, iar de la aceasta data se vor inregistra creşteri uşoare, pana la medii de 2 grade in data de 14 decembrie, apoi vor marca din nou o scadere timida. Valorille maxime vor fi normale in primele zile, in medie de 3...6 grade, apoi vor parcurge un proces de incalzire şi vor atinge 10 grade in 7 şi 8 decembrie. Va urma o scadere treptata, spre medii de 5...6 grade, intercalata cu un mic puseu cald in data de 13 decembrie.
Precipitaţiile se vor semnala pe arii din ce in ce mai restranse şi vor fi slabe cantitativ pana in data de 6 decembrie. In intervalul 7 – 9 decembrie probabilitatea apariţiei acestora va fi extrem de redusa, dar in saptamana a doua din interval vor creşte semnificativ şansele de precipitaţii.

LA MUNTE

Vremea va fi rece in 4, 5 şi 6 decembrie, cand valorile termice vor inregistra in medie maxime de -8 ... -6 grade şi minime de -12 ... -10 grade. In intervalul 7 – 13 decembrie se estimeaza o incalzire treptata, astfel ca maximele vor atinge medii de 0 ... 2 grade şi minimele de -6 ... -4 grade. Intervalul de prognoza se va termina cu un proces de racire, ce va determina temperaturi de -2 ... 0 grade ziua şi in medie -6 grade noaptea.
Vor fi ninsori in cea mai mare parte a intervalului. In primele zile, 4 – 7 decembrie, acestea vor fi slabe cantitativ şi se vor semnala cu caracter local, iar in perioada 7 – 9 decembrie aria acestora se va restrange. Din 10 decembrie frecvenţa acestora va fi in creştere, se vor semnala pe spaţii mari şi posibil insemnate cantitativ.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.