Scandal pe piata romaneasca de asigurari

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 12.11.2012 14:12 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente avertizeaza asiguratii/pagubitii societatii de asigurari EUROINS Romania Asigurare Reasigurare SA asupra faptului ca serviciile de despagubire ale acestei societati s-au depreciat intr-un mod ingrijorator,aceasta societate de asigurari inregistreaza mari intarzieri la plata daunelor, iar aceasta situatie s-a agravat in ultimele luni.

Este de notorietate faptul ca in piata de asigurari din Romania sunt cativa asiguratori care platesc cu intarziere dosarele de dauna sau incearca prin tot felul de mijloace sa convinga pagubitii sa accepte sume de despagubire ridicol de mici, insuficiente efectuarii reparatiilor. Cu putinii bani obtinuti pentru despagubire, pagubitii vor fi obligati sa isi repare masinile in service-uri clandestine si neautorizate RAR.
Consecintele directe ale acestui sistem de despagubire sunt efectuarea reparatiilor autovehiculului “la negru”, in ateliere service clandestine si neautorizate RAR, incurajarea muncii “la negru”, pericolul unei reparatii de proasta calitate, fara garantia lucrarii si prin care este pusa in pericol siguranta in trafic, vaduvirea bugetului de stat cu sute de milioane de euro, prin neplata taxelor si impozitelor a service-urilor clandestine si neautorizate, service-uri auto care nu emit facturi de reparatie.
Cu toate acestea, situatia societatii EUROINS este una fara precedent pe piata romaneasca de asigurari, care pe langa neplata dosarelor de dauna, implementeaza in prezent plata despagubirii directe catre client, fara a tine cont de costurile reale de reparatie ale autovehiculelor avariate.
“In acest moment, cu mare greutate un asigurat/pagubit Euroins din Romania va putea gasi un service auto care sa ii accepte efectuarea reparatiilor in baza unei polite de asigurare emisa de catre aceasta societate” – Cristian Muntean, Director ASSAI.
Desi problemele grave de neplata a daunelor au fost aduse la cunostinta conducerii societatii EUROINS, aceasta pana in prezent, nu a luat masuri de corectare a acestora.
ASSAI recomanda tuturor soferilor auto ca inainte de a-si incheia o polita de asigurare auto sa viziteze pagina de reclamatii a fiecarei societati de asigurare si sa nu se lase amagiti de ofertele de pret ieftine ale unor societati de asigurari care “uita” sa isi onoreze obligatiile legale de despagubire.
Totodată, şi ACODAREN este ingrijorata de dificultatile intampinate de clienti sai in decontarea despagubirilor politelor RCA emise de Euroins.
Neplata facturilor de reparatie de catre EUROINS, ajunsa la valori greu de suportat, a facut ca service-urile membre ale Acodaren sa suspende derularea conventiilor de decontare directa, clientii trebuind sa se indrepte personal catre societatea de asigurari pentru recuperarea sumei, ceea ce le creeaza un real disconfort si generaza o risipa de timp, lucruri de care ar fi scutiti daca EUROINS ar achita facturile catre service-uri.
La inceputul lunii Noiembrie a aparut stirea conform careia CSA pregateste un proiect de norma care prevede introducerea unui sistem de despagubire directa politelor RCA, prin care soferii pagubiti in accidente vor putea solicita propriului asigurator RCA plata daunei. Proiectul a fost transmis deja asociatiilor profesionale din domeniul asigurarilor, UNSAR si UNSICAR spre consultare, CSA estimand ca termenul de implementare ar putea fi inceputul anului 2013.
Acodaren este prima asociatie de concesionari auto infiintata in Romania si reprezinta peste saizeci de afaceri Dacia, Renault si Nissan din intreaga tara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.