Se ascund date esentiale ale contractelor din bani publici?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.02.2015 13:44 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In urma unei anchete de peste şase luni, o echipa a Societaţii Academice din Romania (SAR) a descoperit zeci de mii de erate in sistemul electronic de achiziţii publice SEAP, alaturi de multe alte nereguli.

Raportul de ţara pe care SAR il pregateşte in cadrul proiectului ANTICORRP — Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption — scoate in evidenţa disfuncţionalitaţi majore ale instrumentului care ar fi trebuit sa asigure transparenţa procesului de atribuire a contractelor publice, respectiv Sistemul Electronic de Achiziţii Publice sau, mai pe scurt, SEAP.

Analiza din cadrul Raportului SAR ridica o intrebare majora: nu cumva intregul sistem a fost in aşa fel conceput incat sa ofere doar o aparenţa de transparenţa contractelor publice?

Intrebarea e cu atat mai legitima, cu cat SEAP a fost realizat de grupul de firme UTI, beneficiare, la randul lor, a unei liste impresionante de contracte cu statul, de la inceputul anilor 90 şi pana in prezent (inclusiv realizarea Agendei Digitale a Romaniei, care ar trebui sa preia şi sa eficientizeze SEAP). Pe baza acestor contracte, fondatorul UTI, Tiberiu Urdareanu, a devenit unul dintre cei mai bogaţi romani, cu o avere estimata la aproximativ 100 de milioane de euro. La inceputul acestei luni, Poliţia Romana a inceput o operaţiune de amploare, cu 146 de percheziţii in Bucureşti şi in alte 11 judeţe din ţara, fiind vizate 90 de persoane suspectate de spalare de bani şi evaziune in domeniile IT şi construcţii.

Printre firmele la care a descins Poliţia regasim şi UTI, alaturi de alte firme din domeniul IT, Romsys şi Total Network Solution, dar şi din domeniul construcţiilor, Erbaşu şi Strabag. Dupa cum vom arata in analiza funcţionalitaţii SEAP, domeniul construcţiilor pe bani publici furnizeaza o cifra impresionanta de... erate. In plus, in vara anului trecut, unul dintre directorii UTI a fost trimis in judecata de catre DNA, in dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, sub acuzaţia de dare de mita.

Citiţi ancheta pe Romaniacurata.ro

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.