Se asteapta o RACIRE la mijlocul lunii MAI. Instabilitate atmosferica. Vezi ce zic METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.05.2018 14:40 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 7 – 20 MAI 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Temperatura aerului va marca o uşoara scadere la inceputul intervalului, aşa incat, in ziua de 8 mai, la nivelul regiunii vor fi maxime in jur de 24 de grade şi minime de 10...12 grade. Ulterior, vremea se va incalzi uşor, iar pana la finalul saptamanii media maximelor va fi de 25...26 de grade, iar a minimelor de 13...14 grade. La mijlocul lunii mai va fi posibila o racire; valorile termice maxime vor cobori spre o medie de 22 de grade, iar cele minime vor fi in jur de 11 grade, apoi spre finalul intervalului de referinţa se prognozeaza o creştere uşoara de temperatura.
Vor fi intervale in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicata in ziua de 7 mai, in perioada 10 – 12 mai şi dupa data de 15 mai.
CRISANA
Temperatura aerului va marca o uşoara scadere la inceputul intervalului, astfel ca la nivelul intregii regiuni vor fi maxime in jur de 24 de grade şi minime de 10...12 grade. Ulterior, pana in jurul datei de 14 mai, vremea se va incalzi uşor, media maximelor urmand a fi de 25...26 de grade, iar cea a minimelor, in jur de 13 grade. Dupa acesta perioada, spre mijlocul lunii, regimul termic va marca o scadere uşoara, pana la maxime, in medie regionala, de 22 de grade şi minime in jur de 10 grade. Spre finalul intervalului, tendinţa temperaturii va fi de creştere uşoara.
Probabilitatea pentru ploi (de scurta durata, asociate in general instabilitaţii atmosferice) va fi mai mare in intervalul 10-13 mai şi dupa data de 15 mai. Izolat, vor fi posibile cantitaţi de apa insemnate.
TRANSILVANIA
Vremea va fi calda in prima saptamana de prognoza, cu o medie a temperaturilor maxime de 24...25 de grade. Ulterior, in perioada 13 – 18 mai, va avea loc un proces de racire ce va determina valori termice diurne apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a acestora de 21...22 de grade, iar pana la finalul intervalului, se va remarca o creştere uşoara de temperatura. Media minimelor va fi de 10...11 grade, cu valori mai scazute in ziua de 8 mai, cand va fi in jurul a 6 grade, dar şi in perioda 14 – 18 mai.
Instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata, iar probabilitatea pentru averse şi descarcari electrice va fi mai ridicata in intervalul 8-12 mai şi dupa data de 15 mai. Izolat, cantitaţile de apa pot fi insemnate.
MARAMURES
Pana in data de 13 mai, vremea se va menţine calda pentru aceasta perioada, cu o medie a temperaturilor maxime in creştere uşoara, spre 26 de grade. Ulterior, se va produce o scadere de temperatura; astfel, in zilele de 16 şi 17 mai se va atinge o medie regionala diurna de 22 de grade, urmand ca, pana la sfarşitul intervalului, vremea sa se incalzeasca uşor. Media minimelor va fi de 8 ..10 grade in primele doua zile ale intervalului, in jurul a 12 grade in perioada 9 – 13 mai, iar in a doua saptamana de prognoza sunt estimate valori de 9...10 grade.
Probabilitatea pentru ploi, mai ales averse şi descarcari electrice, va fi ridicata in cea mai mare parte a intervalului, dar mai ales in zilele de 11 şi 12 mai şi dupa data de 15 mai, cand vor fi posibile şi cantitaţi de apa insemnate.
MOLDOVA
Media temperaturilor maxime va creşte uşor, de la 22 de grade in prima zi a intervalului, pana spre 26 de grade in 10 şi 11 mai, caracterizand o vreme calda. Ulterior, se va reveni la o medie regionala de 22...23 de grade, care se va menţine, cu mici variaţii, pana spre finalul celor doua saptamani de prognoza. In primele dimineţi media temperaturilor minime va fi de 12 grade, apoi va creşte uşor spre 14 grade pe 9 mai, iar dupa aceea vor fi uşoare variaţii, in jurul unei medii regionale de 11 grade, cu cele mai scazute valori in data de 13 mai.
Probabilitatea de apariţie a ploilor, mai ales sub forma de aversa, va fi mai ridicata in zilele de 8, 9 şi 11 mai, dar şi dupa data de 15 mai.
DOBROGEA
In prima zi a intervalului vremea va fi calda, cu o medie regionala a valorilor maxime de 25...26 de grade, apoi se va inregistra o scadere a acestora spre medii de 22 de grade – in perioada 8 - 11 mai, dupa care nu vor fi variaţii semnificative de la o zi la alta. Aceeaşi tendinţa este estimata şi pentru regimul termic nocturn, astfel ca, de la o medie de 16 grade la inceputul intervalului, se va ajunge la 12...13 grade in data de 13 mai. In a doua saptamana, valorile minime de temperatura se vor situa in jurul unei medii de 13 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicata in zilele de 8 şi 9 mai, dar şi in a doua saptamana, indeosebi dupa data de 15 mai.
MUNTENIA
Pe fondul unor mici variatii ale temperaturii aerului de la o zi la alta, aproape intreg intervalul de prognoza va fi caracterizat de o vreme relativ calda pentru aceasta perioada. Astfel, media regionala a temperaturilor maxime va fi de 25...27 de grade, cu valori uşor mai scazute in perioada 12 – 18 mai, cand, in medie, sunt prognozate maxime de 23...24 de grade. Temperaturile minime vor inregistra in perioada 7 – 12 mai o medie de 12...15 grade, apoi vor fi usor mai scazute, spre medii de 10...11 grade.
Instabilitatea atmosferica se va manifesta local, in special in timpul dupa-amiezelor, cu o probabilitate mai ridicata in perioada 9 – 12 mai, dar şi dupa data de 15 mai.
OLTENIA
Pe fondul unor mici variatii ale temperaturii aerului de la o zi la alta, aproape intreg intervalul de prognoza va fi caracterizat de o vreme relativ calda pentru aceasta perioada. Astfel, media regionala a temperaturilor maxime va fi de 25...26 de grade, cu valori uşor mai scazute in perioada 12 – 18 mai, cand, in medie, sunt prognozate maxime de 22...24 de grade. Temperaturile minime vor inregistra in perioada 7 – 12 mai o medie de 12...14 grade, iar ulterior vor fi usor mai scazute, spre 10...11 grade.
Instabilitatea atmosferica se va manifesta local, in special in timpul dupa-amiezelor, cu o probabilitate mai ridicata in ziua de 7 mai, in perioada 9 – 12 mai, dar şi dupa data de 15 mai.
LA MUNTE
Pe parcursul celor doua saptamani nu vor fi variaţii semnificative ale regimului termic. Media temperaturilor maxime va fi de 14...15 grade, valori mai scazute fiind posibile la mijlocul lunii mai, respectiv in perioada 15 – 18 mai. Temperaturile minime se vor situa in jurul unei medii de 6 grade.
Probabilitatea de apariţie a averselor, izolat insemnate cantitativ, se va menţine ridicata in cea mai mare parte a intervalului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.