Se cauta scolile profesionale de mecanica, turism si industria textila

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.06.2015 11:33 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Numarul locurilor alocate pentru şcolile profesionale cu durata de 3 ani, in anul de şcolarizare 2015-2016, a crescut cu 2.400 de locuri faţa de anul anterior, pana la 38.158, potrivit datelor Centrului Naţional de Dezvoltare a Invaţamantului Profesional şi Tehnic (CNDIPT).
In ultimii ani, invaţamantul profesional a cunoscut o dezvoltare continua pe masura ce cererea de meseriaşi pe piaţa muncii a urmat o panta ascendenta.

„Şcolile profesionale le ofera elevilor oportunitaţi reale de inserare pe piaţa muncii. De aceea, ne bucuram sa constatam un interes in creştere al elevilor pentru calificarile profesionale, in concordanţa cu cererea tot mai mare din partea companiilor pentru meseriaşi bine pregatiţi. Elevii au posibilitatea sa-şi aleaga dintr-o paleta larga de meserii şi, pe parcursul şcolii, sa se pregateasca in domeniile cerute pe piaţa muncii. De asemenea, vedem ca tot mai multe companii se implica sa-şi formeze specialiştii in timpul şcolii astfel incat sa pregatim personal calificat pentru toate meseriile de care avem nevoie in viata noastra de zi cu zi: mecanic auto, zugrav sau croitor”, a declarat Mariuca Talpeş, membru al Coaliţiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Cele mai multe clase: mecanica, turism şi industria textila

Dintr-un total de 1.376 de clase disponibile, cele mai multe locuri sunt in zona de Nord-Est a Romaniei, 325 de clase a 8.862 de locuri, şi zona de Nord-Vest cu 219 clase şi 6.082 de locuri.
Mecanica este domeniul de pregatire cu cele mai multe locuri alocate, respectiv 523 de clase şi 14.617 de locuri, urmat de turism şi alimentaţie 4.600 de locuri, industria textila şi pielarie cu 3.801 de locuri şi construcţii, instalaţii şi lucrari publice cu 2.378 de locuri.
Ca şi anul trecut, oferta cea mai mare este pentru calificari profesionale precum mecanica auto cu 6.435 de locuri, confecţioner produse textile cu 3.411 de locuri, ospatar (chelner) cu 2.466 de locuri, mecanic agricol cu 1.400 de locuri, urmat de calificarea brutar - patiser - preparator produse fainoase şi bucatar, fiecare cu cate 1.284, respectiv 1.298 de locuri.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.