Se elimina medicamentele ieftine din lista de medicamente compensate?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 24.10.2013 17:55 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Asociaţia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), asociaţie care reprezinta interesele principalilor investitori de resort prezenţi pe piaţa romaneasca, atrage atenţia ca eliminarea medicamentelor ieftine din lista de medicamente compensate ar afecta grav populaţia cu venituri reduse şi majoritatea pacienţilor cronici din Romania.
In plus, o astfel de masura ar avea efecte economice catastrofale asupra producatorilor de medicamente generice, care sunt singurii investitori din industra farmaceutica cu capacitaţi de producţie in Romania.

'Privim cu ingrijorare ultimele declaraţii ale reprezentanţilor CNAS şi Ministerului Sanataţii care iau in considerare limitarea accesului populaţiei la medicamente cu preţ accesibil. Intr-o ţara in care salariul mediu net ajunge la doar 1.600 RON, o cheltuiala in plus cu medicamentele, fie ca este vorba de 200 RON, fie ca este vorba de 50 RON, poate reprezenta o povara financiara de nesuportat.' - a declarat preşedintele APMGR, Dragoş Damian.

O astfel de masura va afecta in special pacienţii cronici din Romania — pe cei care sufera de afecţiuni cardiovasculare, digestive, de afecţiuni ale sistemului nervos sau de afecţiuni reumatice.
APMGR considera ca impactul bugetar al eliminarii medicamentelor compensate ar fi extrem de redus, dar efectele asupra starii de sanatate a populaţiei ar fi extrem de grave, avand in vedere ca peste 50% din volumul de medicamente cu prescripţie medicala utilizate in Romania sunt medicamente cu preţ redus, de pana la 10 lei.
In tratamentul afecţiunilor sistemului cardovascular, cauza majora de mortalitate, medicamentele sub 30 de lei reprezinta peste 85% din numarul pastilelor vandute.
In schimb, Romania ar putea avea pierderi economice importante avand in vedere ca o astfel de masura ar afecta grav producatorii de medicamente cu capacitaţi de producţie din Romania: 60% din totalul medicamentelor sub 10 lei sunt produse in Romania.
Aceşti producatori, in exclusivitate producatori de medicamente generice, asigura peste 8.000 de locuri de munca şi contribuie cu circa 1,5% la PIB.

APMGR a propus guvernului in luna septembrie o serie de masuri care, printr-o mai buna utilizare a variantelor generice de tratament, pot duce la economii de cca.100 milioane de euro pe an, care sa permita inclusiv actualizarea listei medicamentelor compensate. Aceste masuri includ aplicarea unei taxe clawback diferenţiate, care sa protejeze industria producatoare de medicamente generice şi sa asigure in continuare accesul populaţiei la medicamente cu preţuri accesibile.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.