Se interzice introducerea pe piata nationala a PUNGILOR de TRANSPORT din PLASTIC cu maner...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.10.2017 20:23 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Pungile de transport din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni) cu maner vor fi interzise atat la introducerea pe piaţa naţionala, cat şi la comercializare.
Guvernul Romaniei a aprobat, printr-un proiect de lege, modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.
Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2018, se interzice introducerea pe piaţa naţionala a pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu maner, iar de la 1 ianuarie 2019 - se interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu maner.
Interdicţia vizeaza exclusiv pungile de transport din plastic cu maner, nu şi cele fara maner.
Proiectul de act normativ transpune prevederile Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE in ceea ce priveşte reducerea consumului de pungi de transport din plastic subţire.
De asemenea, proiectul de act normativ stipuleaza ca, incepand cu data de 27 mai 2018,
Ministerul Mediului raporteaza cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subţire atunci cand furnizeaza catre Comisia Europeana date privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.
Potrivit proiectului de lege, autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului, prin unitaţile subordonate, precum şi autoritaţile executive ale unitaţilor administrativ- teritoriale promoveaza campanii de informare şi educare a publicului şi a operatorilor economici privind:
Ø sistemele de returnare, colectare şi valorificare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje care le sunt disponibile;
Ø contribuţia lor la refolosirea, valorificarea şi reciclarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje;
Ø sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piaţa;
Ø elementele corespunzatoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje;
Ø impactul daunator asupra mediului al consumului excesiv de pungi de transport din plastic subţire.
Totodata, autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului asigura preluarea, prin ordin al ministrului mediului, in termen de 120 de zile de la publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a actului de punere in aplicare adoptat de Comisia Europeana care stabileşte specificaţiile etichetelor sau ale marcajelor menite sa asigure recunoaşterea la nivelul
Uniunii a pungilor de transport din plastic biodegradabile şi compostabile.
Şi in Romania, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creeaza cantitaţi ridicate de deşeuri, care conduc la poluarea mediului şi agraveaza problema deşeurilor abandonate inclusiv in corpurile de apa, ameninţand biodiversitatea ecosistemelor acvatice.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.