Se intorc ploile

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.05.2012 08:38 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR PÂNĂ LA 10 MAI 2012
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
BANAT
După 1 mai, temperaturile diurne vor scădea uşor şi treptat, revenind la valori normale spre sfârşitul primei decade a lunii mai. Minimele nocturne se vor menţine ridicate, o uşoară scădere fiind de aşteptat după data de 5 mai.
În primele zile ale intervalului nu vor fi precipitaţii, iar probabillitatea de apariţie a averselor, în general slabe cantitativ, va fi mai mare după data de 4 mai.
CRIŞANA
Valorile termice se vor situa cu mult peste mediile multianuale ale perioadei, caracterizând o vreme deosebit de caldă în prima jumătate a intervalului de prognoză, apoi vor scădea uşor de la o zi la alta, apropiindu-se de normele climatologice spre sfârşitul perioadei.
Ploile, mai ales averse însoţite de descărcări electrice, se vor semnala cel mai probabil după data de 4 mai.
TRANSILVANIA
Temperaturile medii se vor mentine ridicate atât la valorile maxime cât şi la cele minime până spre data de 3-4 mai, apoi regimul termic va marca o scădere treptată, valorile termice apropiindu-se de mediile multianuale ale perioadei spre sfârşitul perioadei de prognoză.
În primele zile nu vor fi precipitaţii, vremea se va menţine însorită, iar probabilitatea de apariţie a ploilor, în general slabe cantitativ, va creşte începând cu data de 4 mai.
DOBROGEA
Regimul termic se va menţine relativ constant, valorile medii ale temperaturii aerului avand totuşi o uşoară tendinţă de scădere în a doua jumătate a intervalului. Mediile maximelor vor depăşi 20 de grade în prima parte a perioadei de prognoză, iar media minimelor se va situa peste 10 grade în toată perioada.
Ploi slabe cantitativ se vor semnala în a doua jumătate a intervalului, cel mai probabil spre 6-8 mai.
MARAMUREŞ
Vremea va fi deosebit de caldă în primele zile, cu temperaturi medii de peste 25 de grade la valorile maxime şi de peste 10 grade la cele minime. După data de 4 mai temperaturile vor marca o scădere, mai ales la valorile maxime diurne a căror medie nu va mai depăşi 20 de grade la sfârşitul intervalului.
Aversele, însoţite de descărcări electrice, vor avea o probabilitate mai mare de apariţie între 4 şi 7 mai.
MOLDOVA
Temperaturile medii vor avea valori maxime cu mult peste mediile multianuale, depăşind frecvent 26 de grade până pe 2..3 mai, apoi vor marca o scădere, spre 20 de grade la sfârşitul intervalului. Minimele termice vor avea o valoare medie relativ constantă, cu o uşoară tendinţă de scădere în ultimele zile.
În prima parte a perioadei de prognoză nu vor fi precipitaţii. Probabilitatea de ploi de scurtă durată, neînsemnate cantitativ, va creşte după 2…4 mai.
MUNTENIA
Regimul termic va caracteriza o vreme calda, cu maxime termice medii între 24 şi 27 de grade şi minime de peste 10 grade, până în jurul datei de 5 mai, după care tendinţa va fi de scădere uşoară a maximelor.
Ploile, slabe cantitativ şi de scurtă durată, vor avea o probabilitate de apariţie mai mare abia după data de 4 mai.
OLTENIA
Vremea va fi caldă în prima jumătate a intervalului, când temperaturile medii se vor situa peste mediile multianuale ale perioadei. Minimele nocturne vor depăşi uşor 10 grade, iar maximele se vor situa peste 24 de grade, până în jurul datei de 5 mai, apoi regimul termic va marca o uşoară scădere.
Ploile, slabe cantitativ, îşi vor face apariţia după data de 2 mai, dar cel mai probabil în intervalul 4-6 mai.
LA MUNTE
Valorile termice maxime vor fi mai mari decât mediile multianuale, având o medie de circa 16 grade, cu tendinţă de scădere în ultima parte a intervalului.
Vremea va fi în general frumoasă în prima parte a intervalului. Averse si descarcari electrice se vor semnala după 1 mai, cu probabilitate mai mare de extindere în jurul datei de 5 mai.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.