Sebastian Lazaroiu: Frica tuturor politicienilor, Monica Macovei presedinte

Scris de Daniela Ratiu | Publicat in 07.10.2014 17:13 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

# Interviu cu Sebastian LAZAROIU, sociolog

Daniela RAŢIU: Asistam la o campanie ”non-campanie” pentru prezidenţiale, fara legatura cu fişa postului pentru fotoliul de la Cotroceni. O campanie stridenta, in care cuvantul de ordine e ”corupţia”. Ca sociolog, cum citeşti aceasta campanie?
Sebastian LAZAROIU: Un final de etapa, daca privim din perspectiva voluminoaselor dosare de corupţie explodate la inceperea campaniei. Ce ne arata ele in fond? Ca dincolo de acuzaţiile de furt pe care şi le aduc partidele din Romania unul altuia, exista şi contracte sau afaceri care merg tacit de la un guvern la altul şi care aduc beneficii tuturor. E ceva putred cu partidele din Romania şi eu am mai spus-o: partidele s-au transformat incet-incet in afaceri cu caţiva acţionari, nu mai au nicio legatura cu democraţia şi cu reprezentativitatea. Ar fi o tema importanta pentru aceasta campanie prezidenţiala, mai ales ca preşedintele este dincolo de partide, iar in ultimii 10 ani a fost o reduta a cetaţenilor impotriva spolierii romanilor.
Daniela RAŢIU:  PSD arunca sume uriaşe in campanie, o campanie agresiva, kitsch, un amalgam de teme care in fapt creeaza un zgomot de fond  acoperind realitatea, restanţele actualei guvernari. In general, partidele ruleaza in campanii sume uriaşe, in condiţiile in care finanţarea acestora nu e transparenta. Sumele facute publice ajung in visteriile partidelor pe cai oculte. Sunt campaniile electorale mijloace de spalare a banilor?
Sebastian LAZAROIU: Nu spalare a banilor. Circuitul e mult mai simplu. In campanii se tranzacţioneaza funcţii, contracte şi, tare mi-e teama ca in aceasta campanie se tranzacţioneaza şi libertate. Sau mai ales libertate. Pentru ca Preşedintele are parghii fundamentale in bunul mers al justiţiei: numirea şefilor de parchete sau graţierea, ca sa dau doar doua exemple. Şi tare mi-e ca unii candidaţi iţi finanţeaza campania contra promisiuni de imunitate catre imbogaţiţii tranziţiei. Adica plateşti şi te vei bucura de protecţia noastra – fie ca asta insemna graţiere, daca persoana e deja condamnata, fie stoparea unor anchete incepute deja sau potenţiale.
Daniela RAŢIU: Mitul consultaţilor americani in campaniile electorale e supralicitat. Realitatea romaneasca scapa oricarei radiografii/strategii/predicţii, dovada stau campanii construite pe exagerarea unor teme, inadecvare electorala, strategii axate pe spectacol, agresivitate, superficiale, fara legatura cu agenda cetaţeanului. PSD işi va scoate banii?
Sebastian LAZAROIU: PSD are avantajul ca e la guvernare şi nu sunt semne ca ar putea pierde majoritatea in Parlment chiar daca nu caştiga alegerile. Evident ca sponsorii se indreapta spre Ponta, in primul rand, pentru ca ştiu ca el poate da contracte şi daca nu mai e preşedinte. Aşa ca banii şi i-a scos deja, doar ca pe spatele romanilor, care sunt convins ca vor scoate mai mult din buzunar anul viitor sub forma de taxe şi impozite. Mult mai grav insa este ca Ponta tranzacţioneaza şi justiţia in aceasta campanie. Ca ii dai unuia un contract dupa alegeri, pentru ca te-a sprijinit in campanie, e una, dar alta e sa oferi imunitate pe termen lung unor oameni care fac bani prin incalcarea legii.
Daniela RAŢIU: Ce şanse are un candidat independent ca Monica Macovei de a atrage atenţia in condiţiile in care electoratul este abuzat/agresat de un cor de politicieni demagogi, zgomotoşi şi corupţi, media este proprietatea mafiei transpartinice?
Sebastian LAZAROIU: Se vede clar ca are o vizibilitate foarte redusa. Daca nu ar fi reţelele de socializare şi mediul online, probabil ca nici n-ar şti romanii ca exista o candidata cu numele Monica Macovei. Sigur ca asta e de natura sa ii diminueze şansele, deşi, dupa parerea mea, este cel mai redutabil candidat in acest moment. Iar dosarele de corupţie transpartinica, despre care tocmai am discutat, ar trebui in mod normal sa o puna şi mai mult in evidenţa, pentru ca ea are o valoare fundamentala pe care nu o au ceilalţi candidaţi: integritatea.
Daniela RAŢIU: Monica Macovei este perceputa ca nefacand parte din sistem. Mai toate partidele, fie de la putere sau din opoziţie, au facut front comun impotriva ei. De ce nu  o plac politicienii pe MM?
Sebastian LAZAROIU: Pentru ca nu e ca ei, ca sa-i parafrez un slogan. Frontul asta comun nu e manifest. Puţini vad frica politicienilor in aceasta campanie faţa de perspectiva ca Macovei sa ajunga preşedinte. O ignora, o boicoteaza in mediile pe care le controleaza, incearca sa o ”ascunda” cat mai mult. Eu cred ca indiferent cine ar caştiga aceste alegeri prezidenţiale, cu excepţia Monicai Macovei, lucrurile nu vor mai sta la fel cu justiţia din Romania. Şi cand spun asta ma bazez tocmai pe dosarele de corupţie transpartinica care lovesc in toate partidele. Iar la anul aceste partide vor face tot posibilul sa puna zgarda DNA. Şi, cand toate partidele işi dau mana sa faca asta, partenerii noştri occidentali nou vor mai interveni, pentru ca şi ei gandesc ca nu poţi sa te baţi cu o ţara intreaga.
Daniela RAŢIU: Electoratul pare a stagna in paradigma nu ma duc la vot-vot negativ-vot pentru corupţi. Cat timp electoratul e captiv in aceasta paradigma mutaţia la nivelul conştiinţei e departe de a duce schimbarea. In ce etapa a pre-procesului de trezire a conştiinţei suntem?
Sebastian LAZAROIU:  O sa vedem la alegeri. Dosarele astea, care arata cum corupţia se plimba vesel de la un guvern la altul, nu pot duce decat fie la o resemnare totala a oamenilor, fie la revolta. Daca exista revolta o sa ne dam seama in turul I al prezidenţialelor pe la ora 7 sau 8 seara. Daca vedem cozi la secţiile de votare inseamna ca e revolta, daca e pustiu inseamna ca oamenii s-au resemnat. Iar partidele vor profita anul viitor de aceasta resemnare ca sa puna botniţa justiţiei.
Daniela RAŢIU: Intreaga clasa politica a eşuat lamentabil. Am avut, in ultimii peste doi ani, proiecte politice care au eşuat: Noua Republica, Forţa Civica, PMP. Care este explicaţia eşecului lor?
Sebastian LAZAROIU: Finanţarea. Nu e greu sa infiinţezi un partid politic azi. Sa strangi semnaturi şi aşa mai departe. E greu sa-l finanţezi. Pentru ca modelul acceptat este acela de butic care vinde funcţii şi contracte. Dupa ce infiinţezi partidul vin imediat brokerii care vor sa devina acţionari. Ei impart poziţiile şi fac aranjamentul de putere in partid. Oamenii valoroşi nu au şanse sa faca politica in partid decat daca se supun acţionarilor sau acţionarului, daca sunt marionete, cum e Ponta sau cum e Iohannis.
Daniela RAŢIU: De domeniul evidenţei este felul in care intelectualii au plecat din zona politica, din PMP.  Cred ca e o greşeala felul in care aceştia sunt discreditaţi. E o tactica de campanie a PMP?
Sebastian LAZAROIU: Depinde ce vrea partidul. Daca vrea sa-şi schimbe baza electorala poate sa renunţe la intelectuali sau cum se vor fi numind. Eu zic doar ca sunt oameni care au o viziune despre societate şi impartaşesc un set de valori solide. Doar ca partea cealalta e ocupata de PSD.
Daniela RAŢIU: Tema spionilor/ofiţerilor sub acoperire in presa, politica, a inflamat opinia publica. Regizat sau nu, episodul Turcescu arata vulnerabilitatea presei, faptul ca presa a devenit mijlocul prin care clasa politica işi regleaza conturile. Televiziunile de ştiri arata ca nişte maşinarii de propaganda  (antenele, RTV, B1TV e şi el destul de dubios in ultimul timp), recompun realitatea şi agreseaza.  
Sebastian LAZAROIU:   Sunt prea multe servicii secrete in aceasta campanie şi prea puţina democraţie. Avem un fost şef de serviciu care a intrat in jocul electoral, un fost ofiţer acoperit care candideaza, un indragit jurnalist care s-a deconspirat intr-un mod enigmatic şi puţin credibil. E o atmosfera de suspiciune şi ”securism” ca la inceputul anilor 90.
Daniela RAŢIU: Sunt Serviciile parte a jocului politic?  Intrebarea e pertinenta daca ne gandim la mişcarea facuta de Teodor Meleşcanu, strangerea de semnaturi in timp ce era şef la SIE, sau la felul in care George Maior işi construieşte imaginea publica ca pe o pista de lansare in politica.
Sebastian LAZAROIU: Eu sper sa se implice cat mai puţin in jocul politic, pentru ca au ajuns la un grad de profesionalizare şi la o credibilitate mare, aşa cum nu a mai fost dupa 1990. Ar fi pacat sa distruga asta pentru nişte alegeri prezidenţiale. Alegerile vin şi trec.
Daniela RAŢIU: Eşti unul dintre cei care au acuzat blatul dintre partide. Blatul este evident pentru cine este atent la mişcarile de pe scena politica. Cine caştiga şi cine pierde din blatul acesta?
Sebastian LAZAROIU: Se vede şi se va vedea şi mai bine. Pentru ca mai e şi dosarul EADS pe langa Microsoft, tot corupţie transpartinica. Vom vedea atunci ca, de fapt, partidele, toate partidele, nu au decat un singur obiectiv: sa nu mai vina un preşedinte ca Traian Basescu, care sa lase justiţia independenta. Ca e Ponta sau Iohannis pentru ei nu conteaza, important e sa fie controlabil.
Daniela RAŢIU:  Mai e posibila o Alba ca Zapada?
Sebastian LAZAROIU: Intotdeauna.
Daniela RAŢIU: Politica externa a Romaniei este un dezastru, la fel ca şi cea interna. Ultimele declaraţii ale Victoriei Nuland sunt de o gravitate evidenta, chiar daca nu a fost rostit nici un nume. Declaraţiile vun in urma unui şir de declaraţii in acelaşi registru ale altor oficiali americani. Au acestea impact in electoratul care va pune ştampila pe buletinul de vot in noiembrie?
Sebastian LAZAROIU: E prima oara cand SUA dau un semnal atat de clar in campania electorala din Romania. De unde se vede şi ingrijorarea partenerilor noştri externi faţa de cum sunt trataţi corupţii de Parlament şi partidele politice. E o ingrijorare legitima atunci cand ai Federaţia Rusa la graniţa de est, gata oricand sa puna sub controlul statul roman. Doar ca mesajul este denaturat de PSD. Fiind un mesaj ”diplomatic” fara nominalizari, Ponta şi trompetele televizate pot spune oricand:”nu de noi e vorba, e vorba de alţii”.

(Daniela Raţiu este jurnalist freelancer, publicist Vocile Dreptei Evenimentul Zilei, scriitor)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.