SECURISTI acuzati de infractiuni contra umanitatii!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.06.2016 17:24 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurori ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, punerea in mişcare a acţiunii penale faţa de inculpaţii mr. rez. PIRVULESCU MARIN şi col. rez. Hodiş Vasile (foşti ofiţeri in Cadrul Direcţiei a VI-a a Departamentului Securitaţii Statului), ambii sub aspectul savarşirii infracţiunii contra umanitaţii prevazuta de art. 439 alin. 1 lit. e, g şi k din Codul penal.

Inculpaţii Pirvulescu Marin şi Hodiş Vasile, in calitate de ofiţeri in Cadrul Direcţiei a VI-a a Departamentului Securitaţii Statului, au desfaşurat o serie de acţiuni represive şi sistematice faţa de Ursu Gheorghe Emil, in perioada in care acesta a facut obiectul urmaririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist.

###

1 iulie 1926 - Gheorghe Ursu se naste in orasul basarabean Soroca. Parintii, tatal Vasile din Galati, mama Margareta din Magura Ilvei Nasaud, amindoi medici chirurgi.
1932 - 1936 - Face scoala primara la Soroca.
1936 - 1941 - Urmeaza cursurile Liceului din Soroca.
1941 - Anii razboiului gasesc familia Ursu la Galati, orasul de origine al doctorului Vasile Ursu. Bunicii din partea mamei, impreuna cu alti zece membri ai familiei acesteia (toti evrei), sint ucisi de nazisti la Auschwitz.
1942 - 1945 - Continua cursurile liceale la Liceul "Vasile Alexandri" din Galati. Participa la actiunile unui grup anti-nazist, din care faceau parte si scriitorii de mai tirziu Iordan Chimet si Camil Baciu, cu care a ramas prieten pentru restul vietii (vezi "Cartea prietenilor mei" a lui Iordan Chimet, aparuta postum, in 2006). In iunie 1944 se inscrie in U.T.C., ducind in continuare o activitate anti-nazista. Siguranta antonesciana il urmareste. Este arestat, dar scapa de inchisoare datorita intimplarii: doctorul Vasile Ursu asistase, ca si chirurg ginecolog, la nasterea fiului prefectului din Galati la acea data.
1944 - Isi face debutul in literatura in cotidianul de orientare democratica "Ecoul", in pagina literara realizata de Miron Radu Paraschivescu, Virgil Ierunca si Ion Caraion. Publica un microeseu despre Jean de Meung (22 mai 1944) si altul despre Jules Verne (8 august 1944). Incepe sa scrie un jurnal personal intim, in care va nota zilnic, pe tot parcursul vietii, impresii si evenimente politice, culturale, personale, etc. si care va insuma mii de pagini.
1945 - 1950 - Este student la Politehnica din Bucuresti - Facultatea de Constructii. Se angajeaza voluntar pe unul din marile santiere industriale, crezind pentru moment in incercarea noului regim de reconstructie a tarii dupa razboi. Se inscrie in PCR, dar repede dezamagit de turnura evenimentelor politice, devine, prin atitudinea sa contestatara, un ins incomod. In 1950 este exclus din partid pentru intrebarile nonconformiste pe care le punea in legatura cu guvernarea comunista si pentru prietenia cu "elementele reactionare".
1950 - 1985 - Lucreaza neintrerupt la Institutul de proiectari in constructii ISLGC. A fost sef de atelier specializat in calculul structurilor de rezistenta pentru constructii. Proiecteaza un numar impresionant de constructii de locuit si industriale, hoteluri si spitale. A realizat si publicat impreuna cu regizorul Mirel Iliesiu un album dedicat arhitecturii litoralului romanesc.
1969-1982 - Un pasionat al artei universale, a facut mai multe excursii in Occident, obtinind cu greu, si totdeauna numai in urma unui lung ciclu de cereri, refuzuri, si proteste pina la "Presedintele Republicii", pasaportul din partea autoritatilor romane. (Vezi, in introducerea la Europa Mea, modul cum a primit Gheorghe Ursu permisiunea regimului comunist sa calatoreasca in vest). In timpul acelor calatorii a intrat in legatura cu disidenti romani din Occident, printre care Monica Lovinescu si Virgil Ierunca. A ramas in legatura si cu vechii sai prieteni, fugiti, ramasi, sau emigrati in vest: Camil Baciu, Noldi Balanescu, Sergiu Huzum si Mioara Cremene,  Gad Calmanovici, Alexandru Mirodan, Gelu Ionescu, pictorul George Tomaziu etc. Tot in acesti ani devine un sarcastic critic, deseori exasperat, al abuzurilor regimului comunist si al marasmului de constiinta indus de cultul personalitatii lui Ceasusecu. In cea mai mare parte aceste critici le-a incredintat jurnalului; deseori insa le citea, in forme literare, in cercuri de prieteni, unde propunea si alte variante de protest contra regimului (vezi amintirea "Intilnire cu Geo Bogza" din capitolul "Babu" al volumului "Cartea prietenilor mei"). In acesti ani, la serviciu tine la vedere afise anti-totalitare. (Vezi capetele de acuzare din 1985 ale Securitatii pentru "intensa activitate de propaganda dusmanoasa" impotriva regimului). Ca urmare a acestor actiuni, Securitatea l-a urmarit in toti acei ani, printr-o actiune cu numele de cod "Calatorul".
1970 - Publica volumul de versuri "Mereu Doi" la editura Litera, prefatat de Nina Cassian.
1977 - 1978 - Dupa cutremurul din martie 1977, indicatiile dictatorului Ceausescu cereau ca blocurile avariate sa fie doar cosmetizate prin umplerea fisurilor si zugravire, punind viata locatarilor in pericol. Inginerul Gh. Ursu se opune, refuza sa semneze proiectele de "consolidare" criminale, si in final se adreseaza postului de radio "Europa Libera". Scrisoarea lui a fost citita pe post pe parcursul mai multor emisiuni. Devine suspect si este urmarit indeaproape de Securitate.  De mentionat ca nici una dintre constructiile ale caror proiecte au fost semnate de el nu a suferit avarii in timpul cutremurului.
1980 - Preda spre tiparire volumul cu impresii de calatorie "Europa mea", retinut de Editura Albatros, apoi cenzurat, si care va fi publicat in 1991 la Editura Dacia din Cluj.
1981 - I se citeste la Europa Libera o noua scrisoare, de data aceasta criticind amar "indicatiile" dictatorului care au anihilat, la Congresul de pomina din acel an, infima independenta a Uniunii Scriitorilor, dar si slugarnicia factiunilor national-comuniste si protocroniste (Barbu, Vadim, Lancranjan) - beneficiarii directi ai noilor norme ceausiste in cultura. Aceasta scrisoare va deveni, alaturi de cea despre cutremur, una din primele "sarcini" ale anchetatorului PIRVULESCU Marin, si unul din subiectele principale ale anchetei ulterioare pentru "propaganda impotriva orinduirii socialiste".
1984 decembrie - Este denuntat la Securitate ca tine un jurnal de catre doua colege; din dosarul de urmarire informativa rezulta ca turnatoarea care a avut initiativa (CROITORU Pirguta) era de fapt o informatoare, "cunostinta de familie" a lui DUMITRACIUC Ion, securistul Institutului unde lucra Gheorghe Ursu. I se face o perchezitie la domiciliu si i se ridica 61 de caiete reprezentind insemnarile zilnice pe perioada 1949-1984 si alte manuscrise. Urmeaza o ancheta in stare de libertate. Este interogat despre scrisorile catre Europa Libera, despre criticile si satirele anti-comuniste si anti-ceausiste din jurnal, si mai ales despre prietenii din tara si strainatate. Refuza sa-si divulge prietenii (unii dintre ei, conform documentelor Securitatii, fiind deja "in atentia organelor DSS penru conceptiile lor dusmanoase"): Iordan Chimet, Radu Albala, Nina Cassian, Anatol Vieru, Dan Desliu, Geo Bogza, Stefan Augustin Doinas, Sorin si Gina Vieru, Cornel si Miriam Raducanu, Lidia Iliesiu, Felicia Antip, Radu Cosasu, Gheorghe Bratescu, Aurel Mihailopol.
21 septembrie 1985 - Este arestat sub pretextul de tainuire de valuta, 16 dolari care au fost gasiti la domiciliul sau in urma perchezitiei. In timpul anchetei refuza in continuare sa-si denunte prietenii.
17 noiembrie 1985 - Este ucis in tortura in arestul securitatii si militiei din Calea Rahovei, Bucuresti.
* aprilie 1990 - Se intocmeste un dosar din care rezulta ca responsabili pentru moartea lui Gheorghe Ursu sunt ofiteri superiori din Securitatea si Militia ceausista. Dosarul se inainteaza la procuratura militara, pentru anchetarea celor vinovati. Pina in prezent dosarul securistilor - si in special al anchetatorului principal, fostul maior PIRVULESCU Marin, a ramas nesolutionat.(sursa: Fundaţia Gheorghe Ursu)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.