Sezonul focurilor de artificii si al petardelor

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.12.2011 09:49 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

În perioada 01.11.2011 - 09.01.2012, la nivel naţional se desfăşoară acţiunea 'FOC DE ARTIFICII' pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2011-2012.

În acest sens, normele legale care reglementează acest domeniu sunt stabilite prin Legea nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive, prin care s-a restricţionat activitatea de comercializare către persoanele fizice şi folosirea de către acestea a obiectelor pirotehnice din categoria II - IV şi a unor produse pirotehnice din categoria I (petarde, baterii de petarde, petarde luminoase şi baterii de petarde luminoase).
Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii.
De asemenea, se interzice persoanelor fizice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune, cu articole pirotehnice din categoriile II - IV, T1,T2, P1 şi P2.
Articolele pirotehnice din categoriile II-IV, T1,T2, P1 şi P2, pot fi folosite numai de către pirotehnicieni şi numai în scopul pentru care sunt destinate.
Articolele pirotehnice din categoria I, care pot fi comercializate către populaţie, trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în Hotărârea Guvernului nr.536/2002, pentru aprobarea normelor tehnice privind operaţiunile cu materii explozive, iar în categoria I, sunt incluse numai articole pirotehnice de tipul artificiilor cu o masă maximă de amestec pirotehnic de 3 grame (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi).
Sancţiunea prevăzută de Legea nr.126/1995 pentru nerespectarea de către persoanele juridice şi fizice a dispoziţiilor menţionate este închisoarea de la 3 luni la un an.
1. Persoane juridice autorizate :
a. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din clasele/categoriile pentru care au fost autorizate;
b. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din clasele/categoriile II-IV. Obiectele pirotehnice din clasa/categoria I special delimitate, pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;
c. organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, pe a cărui rază se execută jocurile respective.
2. Persoanele fizice
a. nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din clasele/categoriile II-IV, T.1, T.2, P1 şi P2.
b. pot deţine şi folosi articole pirotehnice special delimitate din clasa/categoria I tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.