Si fermierii care nu detin animale pot fi utilizatori de pasuni si fanete...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.05.2015 14:18 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a adoptat o Ordonanţa de Urgenţa prin care se completeaza definiţia utilizatorului de paşuni şi faneţe şi cu fermierii care nu deţin animale, dar desfaşoara alte activitaţi agricole specifice categoriei de folosinţa a paşunilor şi faneţelor.

Menţinerea definiţiei de pana acum ar fi dus la imposibilitatea accesarii schemei de plata unica pe suprafaţa de catre aproximativ 260 mii de fermieri, deţinatori ai unei suprafeţe de 1,35 milioane hectare de paşuni şi faneţe.

Actul normativ reglementeaza şi posibilitatea depunerii intarziate a cererilor unice de plata şi dupa data de 15 iunie 2015.
De asemenea, se reglementeaza accesul formelor asociative de proprietate la schemele de plaţi pentru suprafeţele de pajişti permanente utilizate, indiferent daca membrii acestora deţin sau nu animale.
Mai multe state membre ale Uniunii Europene au intampinat dificultaţi in implementarea noilor scheme de plaţi, printre ele aflandu-se şi Romania.
S-a ajuns, astfel, la intarzieri in demararea campaniei de depunere a cererilor unice de plata la centrele Agenţiei de Plaţi şi Intervenţie pentru Agricultura, iar situaţia afecteaza posibilitatea fermierilor de a depune cererea unica de plata pana la data de 15 iunie.

Pana in prezent au depus cereri aproximativ 331.000 de fermieri din cei peste un milion de potenţiali beneficiari ai plaţilor.
Nepromovarea prezentului act normativ in regim de urgenţa ar avea consecinţe nefavorabile atat in plan economic, cat şi in plan social, prin neaccesarea fondurilor alocate Romaniei in perioada 2015-2020, cu impact deosebit de grav asupra sectorului agricol al ţarii, prin neexploatarea adecvata a terenurilor de paşuni şi faneţe, degradarea acestora şi diminuarea resurselor de hrana pentru animale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.