Sindicatele din Administratie sunt amagite cu promisiuni

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.07.2014 17:34 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (F.N.S.A.) s-a intrunit in sedinta extraordinara a biroului federal pentru a discuta si analiza stadiul negocierilor cu reprezentantii Guvernului Romaniei, pe marginea listei de revendicari transmisa inca din data de 21.02.2013 si asupra careia s-a revenit de nenumarate ori.
Iata ce spune Valer Suciu, presedinte al F.N.S.A.:

”In urma discutiilor, am ajuns la concluzia ca dupa aproximativ doi ani de guvernare, suntem amagiti cu promisiuni, asa cum s-a intamplat si in campania electorala din 2012, cand actualii guvernanti au castigat alegerile cu voturile noastre, promitand ca vor modifica legislatia prin care guvernele Boc au distrus tot ceea ce sindicatele din Romania au construit de la Revolutia din 1989 incoace.
Am mai fost pacaliti si cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014 de catre clasa politica aflata la guvernare.
Desi am stabilit cu ocazia negocierilor avute cu Ministrul delegat pentru dialog social prioritatile care trebuie solutionate din lista de revendicari, pana la acesta data nu s-a rezolvat niciuna si nici nu am constatat ca ar exista din partea reprezentantilor Guvernului Romaniei vointa reala pentru rezolvare.
Pentru alte categorii de bugetari, Guvernul a identificat solutii pentru plata orelor suplimentare, majorarea veniturilor salariale, acordarea voucherelor de vacanta; toate acestea sunt binevenite si le apreciem, dar condamnam discriminarile care se fac intre diferitele categorii de bugetari si intre diferitele categorii sociale.
O foarte mare parte dintre salariatii din administratia publica locala au ajuns in pragul disperarii, nemaiputand suporta cheltuielile sociale, datorita veniturilor foarte mici, sub 1000 lei/luna”.

Pentru aceste motive, care au generat foarte mari nemultumiri in randul salariatilor din administratia publica locala, Biroul federal al F.N.S.A. a hotarat organizarea unor conferinte de presa, in data de 30 iulie, incepand cu ora 10, in urmatoarele orase: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Sibiu si Timisoara, la care vor fi invitati sa participe si primari, ocazie cu care vor fi aduse la cunostinta opiniei publice nemultumirile noastre generate de situatia grea in care se afla salariatii din administratia publica locala si indiferenta manifestata de catre guvernanti pentru rezolvarea problemelor semnalate.
Totodata, s-a decis pichetarea Guvernului Romaniei in data de 10 septembrie 2014, intre orele 13-15, actiune la care vor participa reprezentanti ai sindicatelor afiliate la F.N.S.A. de pe intreg teritoriul tarii, cu aproximativ 3000 de membri de sindicat.
In perioada 1-3 octombrie 2014, Biroul federal al F.N.S.A. se va intruni in sedinta pentru a analiza efectele acestor actiuni iar daca se constata aceeasi stare de fapt, va hotari organizarea altor actiuni de protest in perioada urmatoare, pana la alegerile prezidentiale.

Lista de revendicari  a Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie

1. Promovarea proiectului de act normativ pentru modificarea Legii nr. 62/2011, asa cum a fost discutat si negociat cu organizatiile sindicale si patronale.
2. Reintregirea veniturilor salariale avute la 31 decembrie 2009.
3. Plata orelor suplimentare si deblocarea posturilor vacante acolo unde este cazul.
4. Constituirea fondului de premiere in limita a 10% din fondul de salarii; acordarea de premii anuale din economiile la fondul de salarii; acordarea sporurilor de pana la 15% pentru personalul care participa in comisiile de specialitate, cum ar fi: comisia de disciplina, comisia paritara, comisia de concurs si de solutionare a contestatiilor etc.
5. Promovarea actului normativ de completare a Legii nr. 84/2012, legea amnistiei fiscale pentru bugetari, privind unele masuri referitoare la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri publice, asa cum a fost initiat de catre un grup de senatori si negociat cu F.N.S.A.
6. Trecerea pe grilele de salarizare, conform Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si modificarea articolelor privind drepturile de natura salariala si nesalariala, cu precizarea nominala a acestora.
7. Promovarea unui act normativ prin care sa se reglementeze plata despagubirilor stabilite prin hotarari judecatoresti irevocabile de indata si integral (si nu esalonat), in mod special pentru drepturile de natura salariala, precum si in cazul concedierilor nelegale.
8. Urgentarea adoptarii proiectului de modificare a Legii nr. 155/2010 a Politiei locale.
9. Analizarea posibilitatii aplicarii cotei progresive de impozitare si renuntarea la cota unica de impozitare.
10. Instituirea pensiei de serviciu pentru toti bugetarii care sunt supusi unor regimuri de incompatibilitati stabilite prin legi speciale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.