Sinucidere la Adrian Nastase?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 20.06.2012 22:42 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit o cauză, având ca obiect incidentul petrecut în seara zilei de 20.06.2012,cu ocazia executării mandatului privind executarea pedepsei privative de libertate a închisorii aplicată numitului NĂSTASE ADRIAN.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat de organele de poliţie, iar din primele date comunicate a rezultat că ar fi existat o tentativă de suicid a numitului NĂSTASE ADRIAN.

La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă condusă de procurorului şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea cercetărilor.

***

Premierul Victor Ponta s-a deplasat miercuri noaptea la Spitalul Floreasca, pentru a fi alături de fostul premier Adrian Năstase care s-a împuşcat la domiciliu.
Preşedintele PSD nu a dorit să comenteze decizia justiţiei în dosarul Trofeul Calităţii, dar a precizat că doreşte să fie alături de Adrian Năstase şi că se gândeşte totodată la familia acestuia, la băieţii săi.
"Am văzut cum se simte un om aflat într-un necaz. Nu pot comenta decizii luate de justiţie, dar nu puteam să stau acasă, să nu vad cum se simte. Şi o să stau în noaptea asta să aflu veşti despre ce se întâmplă", a spus Victor Ponta.
El a arătat că a aflat de la echipa de medici că au situaţia sub control şi că îndeplineau toate procedurile medicale.
"Poate să se pună cineva în poziţia dânsului? Mă gândesc dacă dl Băsescu este fericit acum. Nu vorbesc despre Justiţie, dar un om aflat în situaţia mea... e obligaţia mea să văd în ce situaţie se află. (...) Nu am voie să vorbesc despre Justiţie", a spus premierul.
Întrebat cum arăta Adrian Năstase, Ponta a spus: "Groaznic! Cum poate arăta un om care s-a împuşcat? Evident că mă gândesc la băieţii lui şi la familia lui... Sper că totul va fi bine", a mai spus preşedintele PSD. AGERPRES

***

Comportamentul în cazul fostului premier Adrian Năstase este unul inuman şi nemeritat, dincolo de deciziile justiţiei, a declarat în noaptea miercuri spre joi fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD.
El a subliniat că nu doreşte să se amestece în chestiuni care ţin de regulile funcţionării justiţiei, dar a arătat că i se pare total nemotivată şi nemeritată acţiunea din seara de miercuri spre joi care a exercitat o imensă presiune a unui om care a fost cel mai bun premier al României post-decembriste şi care "nu era o puşlama care s-ar fi sustras justiţiei".
"Mi se pare nemotivată această acţiune, din această seară. Aşa cum au fost primele informaţii, a fost decizia luată de Curtea Supremă, recurs care a confirmat decizia anterioară, neaşteptată de altfel pentru că, după aşa cum am înţeles, chiar judecătorul a spus că nu sunt fapte care să confirme. După anchetarea, după ascultarea a peste 700 şi ceva de martori, nu au probe, fapte, care să motiveze hotărârea de judecată. Cred că este o eroare judiciară să condamni un om fără să ai faptul respectiv. Dar bun, s-a luat această decizie, înţelegeam că se dă un termen de 24 de ore să se prezinte. De ce graba aceasta să vină să-l ridice în această seară? Aceasta a agravat starea unui om care se simte nevinovat, care este tracasat de opt ani de zile. Şi se dă o sentinţă nedreaptă, se mai forţează şi nota, sigur că i-a provocat un şoc şi s-a creat un cadru dramatic fără justificare. Mi se pare că este un comportament inuman, justiţia trebuie să procedeze cu dreptate dar şi cu luarea în considerare a factorului uman De ce aceasta dramă? E nemeritat acest comportament faţă de un om care are are statura lui, care a făcut multe pentru ţară, care a fost cel mai bun prim-ministru al nostru în toţi aceşti ani", a declarat fostul preşedinte într-o intervenţie la Antena 3.
Ion Iliescu a precizat că, după pronunţarea sentinţei din dosarul Trofeul Calităţii nu a putut lua legătura cu preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, pentru că acesta "a fost inaccesibil".
El a adăugat că situaţia în care este acum Adrian Năstase a fost provocată de doi mari factori: atitudinea inumană de a fi ridicat în aceeaşi seară, precum şi comportamentul reporterilor similari "cu o haită" în goana după ştiri.
Ion Iliescu consideră că nu trebuia să existe atâta grabă după pronunţarea deciziei ÎCCJ, ci trebuia să existe o atitudine umană.
"Nu era nevoie de aşa ceva şi este greşeala judecătorilor care au luat această decizie pripită. (...) Şi reporterii, ca o haită înfometată după ştiri, agravează stările acestea de lucruri. Cred că trebuie să impunem o anumita ţinută a deontologiei, a detaliilor. Pe mine m-a impresionat foarte negativ această îngrămădire de gazetari care dădeau din coate ca să vadă. Vă daţi seama ce a însemnat aceasta pentru un om supus la presiune. Nu merita Năstase un asemenea tratament', a spus Ion Iliescu.
Potrivit fostului preşedinte, problema principală este acum salvarea vieţii fostului premier.
"Sper ca medicii să rezolve. (...) Este, în orice caz, un examen dat de justiţia noastră nefericit. Nu ştiu, nu pot să fac niciun fel de judecăţi, eu nu cunosc nici măcar argumentaţia care a dus la aceasta. Au dreptul lor suprem de a decide cu înţelepciune, dar mi s-a părut pripită această chestiune. Toţi oamenii sunt supuşi legii dar şi justiţia si cei care aplică legile trebuie să o facă cu grijă. Este vorba de soarta unor oameni şi orice decizie a judecătorilor, indiferent de cine, ar fi trebuie să ţină cont de acest lucru. Era vorba de o puşlama din asta, de un infractor care putea să se sustragă? Era vorba de un om cunoscut care trebuie tratat cu seriozitate. Este un comportament inuman", a mai spus preşedintele de onoare al PSD. AGERPRES

***

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri noapte, că speră ca starea de sănătate a lui Adrian Năstase să se restabilească după ce acesta s-a împuşcat la domiciliul său, afirmând că este o noapte cumplită.
"Sper din tot sufletul ca Adrian Năstase să se restabilească. Sunt alături de familia lui, de apropiaţii lui, le transmit dorinţa mea ca ei să aibă putere să treacă peste aceste momente şi să o facă cu bine", a declarat, la Antena 3, Crin Antonescu.
El a criticat poziţiile exprimate la unele posturi de televiziune în acest caz.
"Este o noapte groaznică. Pot să spun că din nopţile de 13 - 15 iunie 1990 nu am mai trăit o noapte aşa cumplită. Mă tem că se deschide o pagină nouă şi tare urâtă în viaţa publică din România. Sunt uimit de cât de intensă poate să fie ura şi stupiditatea unor oameni care după 8-10 ani după ce Adrian Năstase a încetat să mai fie la putere îl urăsc canibalic", a mai spus Antonescu. AGERPRES

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.