Sistemul judiciar, tot mai deranjat de libertatea cuvantului

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 21.05.2012 20:14 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Centru Român de Jurnalism de Investigaţie (CRJI) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) condamnă lipsa de transparenţă şi de consultare a conducerii CSM cu privire la noul ghid pentru relaţia justiţie - mass media şi cheamă jurnaliştiisă protesteze marţi (22 mai) împotriva adoptării acestui ghid fără consultarea profesioniştilor mass-media. 

Mai mulţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au făcut public la sfârşitul zilei de joi, 17 mai, conţinutul unui document ce îşi propune să reglementeze relaţia dintre mass media şi sistemul judiciar. Anunţul nu a fost făcut de vreun comunicat oficial al CSM şi nici nu a fost postat pe site-ul acestei instituţii. Intervalul oferit spre dezbatere publică de către CSM pentru acest proiect care ar urma să asigure transparenţa actului de administrare a justiţiei a fost de o zi de lucru; proiectul urma să fie evaluat luni în comisia dedicată proiectului, marţi urma să fie votat în plenul CSM, iar miercuri lansat public în compania experţilor olandezi care au contribuit la elaborarea textului.

Adoptarea acestui document într-un regim cvasi-ocult, fără consultarea consistenta a părţilor interesate (jurnaliştii şi asociaţiile de media), nemenţionarea 'interesului public' în corpul documentului, precum şi propunerile extrem de restrictive privind accesul presei la dosare ne face sa suspectam ca procesul a fot realizat fără bună credinţă cu scopul de a îngreuna accesul presei şi al publicului la informaţii privind funcţionarea actului de justiţie şi pentru a asigura o bună imagine a justiţiei.

Se cere CSM să prelungească cu cel puţin o lună termenul votării acestui ghid şi să supună documentul unui proces deschis de consultare publică. În acest sens, AW-AMP, CRJI şi CJI îşi oferă disponibilitatea de a facilita acest proces, prin coordonarea relaţiei cu organizaţiile de media şi colectarea propunerilor venite din zona presei.

Totodată, se face un apel către jurnaliştii interesaţi să protesteze împotriva adoptării noului ghid în forma actuală si sa isi manifeste public interesul prin prezenta marţi, 22 mai, orele 10, în faţa sediului CSM.
De asemenea, se face un apel către Ambasadei Regatului Unit al Ţărilor de Jos care a finanţat proiectul în cadrul căruia a fost redactat acest ghid să accepte prelungirea termenului de adoptare a ghidului cu cel puţin o lună, astfel încât documentul să parcurgă procesul unei consultări publice autentice.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.