Sistemul UNITAR (sic!) de PENSII PUBLICE, modificat de GUVERN. PENSIILE se vor RECALCULA!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.05.2017 17:10 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Normele metodologice de aplicare a legislaţiei din domeniul pensiilor au fost completate printr-o Hotarare de Guvern, astfel incat sa se asigure aplicarea unitara şi echitabila a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii,  care au desfaşurat activitaţi in locuri de munca incadrate in grupa I şi/sau grupa a II-a, ori in condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale de munca.

Potrivit Hotararii de Guvern adoptate, se stabileşte stagiul de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual in procesul de recalculare a pensiilor, astfel incat persoanele care au lucrat in condiţii identice sa beneficieze la determinarea punctajului mediu anual de stagii de cotizare identice.
Este vorba despre pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfaşurat activitaţi in locuri de munca incadrate in grupa I şi/sau grupa a II-a de munca potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitaţi in locuri de munca incadrate in condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, şi care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale.

Potrivit art. 1691 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile aduse prin Legea nr. 192/2015, aceste persoane beneficiaza de o creştere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, dupa cum urmeaza:
Ø cu 50% pentru perioadele in care au desfaşurat activitaţi in locuri de munca incadrate in grupa I de munca sau in locuri de munca incadrate in condiţii speciale;
Ø cu 25% pentru perioadele in care au desfaşurat activitaţi in locuri de munca incadrate in grupa a II-a de munca sau in locuri de munca incadrate in condiţii deosebite.

De aceasta majorare beneficiaza doar pensionarii ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 şi pentru care, la deschiderea drepturilor iniţiale de pensie, conform legii, a fost utilizat un stagiu de cotizare mai mic decat cel utilizat pentru  restul pensionarilor.

Din acest motiv, conform prevederilor legale in vigoare la acel moment, nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale pentru perioadele de activitate incadrate in grupa I şi/sau grupa a II-a de munca potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitaţi in locuri de munca incadrate in condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, dupa data de 1 aprilie 2001.

Actele normative anterioare care au prevazut astfel de majorari, au fost OUG nr.100/2008, Legea nr. 218/2008, art. 78^2 din Legea nr. 19/2000.

Pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 1691 din Legea nr. 263/2010, aşa cum a fost introdus prin Legea nr. 192/2015, Guvernul a completat, prin Hotararea adoptata astazi, normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 aprobate prin HG nr. 257/2011.
De asemenea, avand in vedere ca recalcularea acestor categorii de pensii se realizeaza, potrivit legii, pe o perioada de 24 de luni, actul normativ adoptat astazi stabileşte etapele de plata a drepturilor de pensie recalculate.

Recalcularea drepturilor de pensie conform art. 1691 din Legea nr. 263/2010 se realizeaza, din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se platesc in etape, astfel:
Ø In luna iulie 2017, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1990-31 martie 2001 inclusiv;
Ø In luna decembrie 2017, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 aprilie 2001-31 decembrie 2010 inclusiv.
 
Drepturile de pensie recalculate se cuvin si se platesc incepand cu data de 1 ianuarie 2016, conform legii.
In situatia in care, in urma recalcularii, rezulta un punctaj mediu anual mai mic, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat in plata sau cuvenit la data recalcularii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.