Situatia precara a jurnalistului in raport cu patronatul s-a amplificat in conditiile crizei economice

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.05.2014 15:25 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ActiveWatch a lansat Raportul FreeEx 2013 - Libertatea Presei in Romania.
Iata cateva dintre cele mai importante evenimente din 2013 cu impact negativ asupra libertaţii de exprimare:

O parte semnificativa a presei este in continuare folosita de patroni ca arma in vederea obţinerii unor avantaje politice şi economice sau pentru a pune presiune pe justiţie.
    Politizarea discursului mediatic a fost evidenţiata de decizia unor jurnalişti de a migra in mediul politic şi de atacurile tot mai frecvente intre oamenii din presa, in care predomina ameninţarile, injuriile şi limbajul vulgar.
    Unele instituţii media folosesc abuziv dreptul la libera exprimare pentru a intimida alte persoane/grupuri sociale/justiţia/grupari politice. Doua astfel de atacuri vulgare au generat reacţii mai consistente şi au provocat o necesara dezbatere privind calitatea discursului public in Romania.
    Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat aceste numeroase abateri, insa nivelul amenzilor este mic şi nu este in masura a descuraja astfel de practici.
    Abaterile etice tot mai frecvente ale presei au fost sancţionate de instanţe, in baza noului Cod Civil.
    Romania s-a confruntat cu riscul ca insulta şi calomnia sa fie reintroduse in Codul Penal.

Codul insolvenţei adoptat de Guvern prin Ordonanţa de Urgenţa ameninţa existenţa unor instituţii media.
    Media işi abandoneaza adeseori misiunea de a informa, in schimbul promovarii unor mesaje favorabile intereselor unor entitaţi private.
    Cluburile de fotbal şi structurile de conducere ale fotbalului impun presei acoperire mediatica favorabila şi fac victime in randul jurnaliştilor.
    Unele decizii recente ale CNA pun in pericol dreptul la libera exprimare, sancţionand dreptul la opinie, fara a ţine cont de jurisprudenţa CEDO.
    SRR adopta regulamente interne ce afecteaza dreptul salariaţilor la libera exprimare cu scopul de a proteja instituţia de criticile venite din interior.
    Unele instituţii media şi unii oameni din presa işi someaza colegii de breasla sa nu mai relateze critic despre ei, ameninţand cu procese.
    Mai mulţi politicieni au cerut inchiderea unor instituţii media.
    CNA s-a eschivat evitand sa se pronunţe in doua speţe ce pot fi interpretate ca acte de cenzura (cazul Ivanovici-RCS&RDS şi serialul TVR „Moştenirea clandestina”).
    CNA a fost ţinta unor presiuni venite din zona politica şi din partea radiodifuzorilor.
    Conducerea şi patronatul unuia dintre cele mai importante grupuri media au fost trimise in judecata pentru şantaj. In alte doua cazuri separate, instanţele au pronunţat pedepse cu inchisoare pentru şantaje de presa.
    Se perpetueaza comportamentele abuzive ale forţelor de ordine la manifestaţiile de strada. Au avut loc abuzuri fara precedent ale forţelor de ordine la Pungeşti, cu incalcarea mai multor drepturi constituţionale ale cetaţenilor.
    Conducerea SRR a tarat instituţia intr-un conflict cu unul din liderii sindicali, comiţand o serie de abuzuri ce afecteaza imaginea radioului public.
    Dificultaţile financiare ale TVR continua şi dupa incheierea procesului de restructurare. TVR nu a reuşit sa se relanseze pe piaţa dupa incheierea procesului de restructurare.
    TVR continua sa ofere servicii editoriale partidelor aflate la putere - emisiuni in care politicieni sunt invitaţi permanenţi, parteneriate cu ministere prin care se ceda decizia editoriala autoritaţii guvernamentale.
    Criza economica s-a acutizat in piaţa de media. Mai multe instituţii media au incetat sa existe. Unele ziare au renunţat la varianta print şi exista exclusiv in online.
    Situaţia precara a jurnalistului in raport cu patronatul s-a amplificat in condiţiile crizei economice din piaţa de media.
    S-au inregistrat demiteri abuzive ale jurnaliştilor, intarzieri la plata salariilor, mulţi jurnalişti sunt platiţi pe drepturi de autor.
    Statutul jurnalistului este vulnerabilizat şi mai mult odata cu a expirarea, in februarie 2014, a Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Raportul FreeEx 2013 - Libertatea Presei in Romania
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 2.41 Mb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.