SOFERI, PSD v-a pregatit niste MODIFICARI la INMATRICULAREA VEHICULELOR utilizate pe DRUMURILE PUBLICE

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 19.08.2017 09:58 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat Ordonanţa pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Prin ordonanţa aprobata se introduce conceptul de suspendare a inmatricularii, ce vizeaza strict o operaţiune administrativa care consta in interzicerea temporara a dreptului de a pune in circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public şi nu vizeaza anularea inmatricularii. In context, vehiculul va figura in continuare inmatriculat pe numele proprietarului/deţinatorului in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate (care va cuprinde, totuşi, o menţiune de suspendare a inmatricularii).
Operaţiunea administrativa de suspendare a inmatricularii vehiculului nu exonereaza proprietarul acestuia de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului local.
Suspendarea inmatricularii nu conduce la suspendarea plaţii impozitului asupra mijlocului de transport sau la nedatorarea impozitului pe mijlocul de transport.

Situatiile in care se propune producerea suspendarii de drept a inmatricularii sunt urmatoarele:
- noul proprietar (cumparator) nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termen de 90 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului;
- expirarea / anularea inspecţiei tehnice periodice a vehiculului.
Totodata, actul normativ prevede instituirea unui mecanism potrivit caruia, in cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar sa se inscrie in evidenţele autoritatilor competente de inmatriculare simultan cu menţionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar.
Pentru realizarea acestei operatiuni, noul proprietar va fi obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 90 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

In cadrul acestui mecanism, organul fiscal care opereaza scoaterea autovehiculului din evidenta fiscala a fostului proprietar va avea obligatia de a notifica instrainarea acestuia in cadrul schimbului de informatii prevazut de reglementarile in materie fiscala in termen de cinci zile lucratoare autoritatii competente de inmatriculare.
Totodata, se propune ca autoritatea competenta de inmatriculare sa faca mentiunea privind instrainarea vehiculului in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate constituit de Directia Regim Permise de Conducere şi Inmatriculare a Vehiculelor, in termen de 30 de zile de la primirea notificarii.

Alte modificari prevazute de ordonanţa sunt:
# Se instituie reglementarea radierii din oficiu a vehiculelor, in urma notificarii primite de la autoritaţile competente din tara sau din celelalte state membre, precum si de la persoanele juridice autorizate, care atesta faptul ca vehiculul a fost definitiv scos din uz. In cazul radierii vehiculului in aceste condiţii, autoritatea competenta il va informa pe titularul certificatului de inmatriculare cu privire la efectuarea acestei operaţiuni in termen de 30 de zile de la radiere.
# Se stabileşte dreptul de acces al Poliţiei Rutiere la Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate in scopul verificarii efectuarii inspectiei tehnice periodice a vehiculului, respectiv a valabilitatii acesteia.
# Se autorizeaza Directia Regim Permise de Conducere şi Inmatriculare a Vehiculelor sa faca schimb de date cu autoritaţile competente de inmatriculare din statele membre ale Uniunii Europene, prin obţinerea, respectiv furnizarea datelor necesare, in scopul verificarii, inaintea inmatricularii unui vehicul, a statutului legal al acestuia in statul in care a fost inmatriculat anterior, in cazul in care exista indoieli asupra situaţiei reale sau juridice a vehiculului.

Verificarea impreuna cu autoritaţile competente de inmatriculare din statele membre ale Uniunii Europene se poate realiza inclusiv prin utilizarea unei platforme informatice in scopul facilitarii schimbului de informaţii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.