SRI nu va mai asculta telefoanele pentru siguranta cetateanului. Si atunci cine: DNA, DIICOT sau Politia?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.03.2016 22:45 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Conducerea Ministerului Public a luat act de motivarea Deciziei Curtii Constitutionale din data de 16 februarie 2016 potrivit careia prevederile  art. 142 alin. (1) din Codul de procedura penala au fost declarate neconstitutionale.
Decizia este obligatorie si, pe cale de consecinta, procurorii o vor respecta intocmai.
In acest sens, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Afacerilor Interne au identificat solutiile necesare pentru continuarea activitatii de urmarire penala in cauzele in care se apeleaza si la aceste mijloace de investigatie penala, pentru a nu fi afectata celeritatea si eficienta solutionarii dosarelor penale.
Totodata, s-a decis efectuarea unei analize periodice a eficientei solutiilor identificate si a impactului asupra activitatii de urmarire penala la nivelul Ministerului Public.

D.N.A.: 130 de lucratori de poliţie şi aproximativ 10.415.000 euro

Modificarea reglementarilor privind realizarea activitaţilor de supraveghere tehnica, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale a Romaniei (C.C.R.), va impune detaşarea, in cadrul D.N.A., a unui numar de 130 de lucratori de poliţie şi pregatirea specifica a acestora precum şi achiziţia de autovehicule şi echipamente tehnice suplimentare.
In acest scop, s-a realizat o evaluare preliminara a volumului de activitate al D.N.A. din perspectiva activitaţii de supraveghere tehnica, pentru a estima resursele necesare pentru preluarea integrala a tuturor activitaţilor de punere in executare a mandatelor emise de judecatorii de drepturi şi libertaţi, fiind identificate urmatoarele necesitaţi:
- achiziţionarea de logistica pentru efectuarea inregistrarilor ambientale - cost estimat de aproximativ 1.150.000 euro;
- achiziţionarea de logistica in materia interceptarii comunicaţiilor - cost estimat de aproximativ 415.000 euro;
- detaşarea unui numar suplimentar de 130 de lucratori de poliţie judiciara care sa gestioneze infrastructura tehnica suplimentara, sa asigure monitorizarea in timp real a comunicaţiilor interceptate, sa realizeze supravegheri operative şi inregistrari ambientale in spaţii publice sau private - cost estimat de aproximativ 4.000.000 euro anual (efortul bugetar este in realitate mai mic, pentru ca, prin detaşare de la Ministerul Administraţiei şi Internelor la D.N.A se realizeaza o economie corespunzatoare in bugetul ministerului);
- atribuirea / achiziţia unui sediu secundar pe raza municipiului Bucureşti in proximitatea sediului central al DNA (suprafaţa utila de minim 1.000 - 1.500 mp şi loc de parcare pentru minim 10 autovehicule) - cost estimat de aproximativ 4.000.000 euro sau 180.000 euro/an;
- achiziţionarea unui numar de 30 autovehicule de diferite tipuri - cost estimat de aproximativ 650.000 euro;
- realizarea unor programe de pregatire profesionala care sa asigure ca aceşti poliţişti dobandesc in timp cunoştinţele specifice activitaţii de supraveghere tehnica - cost estimat 200.000 euro.
Suma totala astfel calculata se ridica la aproximativ 10.415.000 euro.

DIICOT: 200 de lucratori de poliţie şi peste 20.000.000 de euro

DIICOT va solicita Ministerului Justiţiei promovarea unei ordonanţe de urgenţa de modificare a Legii 508/2004 prin care va solicita infiinţarea serviciului tehnic al Direcţiei.
Aceasta modificare va impune achiziţia de echipamente tehnice specifice şi detaşarea iniţiala a unui numar de 200 de lucratori de poliţie in cadrul DIICOT, precum şi asigurarea trainingului acestora.
Masurile presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro, aceasta suma fiind susţinuta la acest moment doar de sumele utilizate de alte unitaţi specializate de parchet in acelaşi demers, sumele absolute putand fi precizate numai dupa un calcul judicios efectuat impreuna cu specialiştii in domeniu.
In calculul preconizat, trebuie plecat de la premisa ca DIICOT nu deţine nici un mijloc tehnic de interceptare.
De asemenea, in cursul anului 2015, DIICOT a dat spre exploatare un numar de peste 33.000 de mandate de supraveghere tehnica, din care 60% au fost operaţionalizate prin SRI.

Poliţia Romana: 1.000 de posturi şi aproximativ 30.000.000 de euro

In acest moment, prin structurile sale specializate, Poliţia Romana asigura suport informativ, tactic-operaţional şi tehnico-operativ specializat,ce deserveşte structuri din componenţa Ministerului Public, in instrumentarea dosarelor penale.
Poliţia Romana a luat act de motivarea Curţii Constituţionale Romane şi o va respecta intocmai.
In acest context, impreuna cu Parchetul General, s-au stabilit masurile necesare pentru continuarea activitaţilor specifice derulate in dosarele penale, in condiţiile date.
Poliţia Romana a realizat o evaluare preliminara a activitaţilor estimate a se desfaşura, sens in care au fost identificate urmatoarele necesitaţi:
# suplimentarea cu 1.000 de posturi a structurii organizatorice a Poliţiei Romane, care sa gestioneze infrastructura tehnica suplimentara şi sa desfaşoare activitaţi specifice;
# achiziţionarea de echipamente I.T., de comunicaţii, autovehicule de diferite tipuri, precum şi alte elemente de tehnica-operativa;
# realizarea unor programe de pregatire profesionala, care sa asigure ca aceşti poliţişti dobandesc cunoştinţele necesare.
Suma totala astfel estimata se ridica la aproximativ 30.000.000 de euro.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.