SRI se jura ca nu minte, nu fura si nu face politie politica...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.02.2015 19:22 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Comisia parlamentara de control asupra SRI a convocat conducerea SRI la audieri pe urmatoarele subiecte:
* Evaluarea starii de securitate naţionala a Romaniei la inceputul anului 2015
* Perspectiva SRI asupra dinamicii riscurilor la adresa securitaţii naţionale
* Analiza situaţiei generate de demisia lui George Maior
* Impactul modificarilor legislative din ultima perioada asupra activitaţii Serviciului
* Analiza situaţiei generate de alegaţiile la adresa SRI şi a conducerii interimare a instituţiei
Audierea conducerii SRI a avut o durata record in raport cu audierile anterioare.

Toţi membrii comisiei, de la partidele puterii şi cele ale opoziţiei, au adresat intrebari, toate intrebarile pe care le-au considerat personal, profesional sau legal necesare, au fost abordate in amanunt, cu fermitate şi minuţiozitate, absolut toate aspectele specifice ale activitaţii SRI precum şi cele expuse recent in spaţiul public.

Actualul director al instituţiei a prezentat situaţia generala a starii de securitate, a riscurilor şi ameninţarilor la adresa Romaniei, a activitaţii instituţiei in actualul context intern şi internaţional. Totodata a raspuns personal tuturor intrebarilor şi solicitarilor care il vizau.
Ulterior, comisia a permis directorului instituţiei sa se retraga şi a invitat la audiere reprezentantul SRI care a dispus declanşarea verificarii interne şi care a coordonat-o.
Acesta a prezentat aspecte care au reieşit in urma verificarii interne SRI şi a raspuns la intrebarile adresate de toţi membrii comisiei.

In legatura cu starea de securitate naţionala şi prespectiva SRI asupra evoluţiilor relevante pe dimensiunea interna a acesteia, prezentarea a subliniat faptul ca in anul 2015 vor constitui o prioritate pentru SRI contracararea urmatoarelor ameninţari:
* acţiunile de influenţare a actului decizional la nivelul diverselor instituţii ale statului, cu afectarea grava a interesului public
* disfuncţiile economico-sociale grave care afecteaza calitatea vieţii fiecaruia dintre noi
* fenomenul terorist
* criminalitatea organizata transfrontaliera
* agresiunile cibernetice, care reprezinta o prezenţa din ce in ce mai actuala intr-o societate tot mai informatizata.

De asemenea, evaluarea realizata de SRI a evidenţiat impactul la adresa securitaţii naţionale al starilor conflictuale din proximitatea Romaniei, indeosebi in zona estica (acţiunile Federaţiei Ruse, criza din Ucraina şi implicaţiile acesteia in plan regional, situaţia din Republica Moldova), precum şi din zone cu problematica terorista sau instabilitate accentuata (Siria, Irak), de natura sa potenţeze diverse riscuri şi ameninţari.

Situaţia generata de demisia lui George Maior din funcţia de director al SRI

* in urma audierilor s-a constatat faptul ca decizia unilaterala a directorului Maior a generat un element de surpriza in instituţie, dar activitatea a funcţionat in toata aceasta perioada la parametri optimi.
Atribuţiile directorului au fost preluate de fostul prim-adjunct al instituţiei, este condusa in continuare de acesta şi echipa formata din membrii Biroului Executiv al SRI (care au fost prezenţi in sala) şi cei ai Consiliului Director.
Activitatea instituţiei se desfaşoara in continuare in parametrii profesionali şi legali precum şi la standarde impuse de parteneriatele internaţionale ale Romaniei. Nu este o situaţie noua pentru serviciile speciale din Romania, nici macar pentru SRI, mecanismele şi instrumentele de pastrare stricta a legalitaţii şi echidistanţei in toate acţiunile precum şi cele de control asupra acestor activitaţi sunt aceleaşi. Comisia va solicita audierea actualei conduceri ori de cate ori se impune.

Impactul recentelor evoluţii legislative asupra activitaţii SRI

Conducerea SRI a expus motivaţii (pertinente, considera Comisia) legate de nevoia adoptarii urgente a unui pachet legislativ in domeniul securitaţii naţionale, inclusiv cel al securitaţii cibernetice a Romaniei, astfel incat aceste legi sa respecte intocmai prevederile constituţionale, drepturile fundamentale ale omului şi nevoia de instrumente legale pentru prezervarea starii de securitate a Romaniei.

Situaţia generata de acuzaţiile la adresa SRI şi a reprezentanţilor acestuia

Comisia parlamentara de control a activitaţii SRI a luat act de faptul ca la nivelul Serviciului a fost declanşata o verificare interna, sub autoritatea şi in directa coordonare a Directorului General pentru Securitate.

Masurile de verificare intreprinse au inclus:
* Verificari in bazele de date centralizate ale SRI
* Intrebari adresate lui George Maior
* Audierea general-locotenentului Florian Coldea şi a 15 cadre cu funcţii de conducere, de coordonare operaţionala, avizare juridica şi coordonare a unor sisteme interne
* Analizarea şi verificarea procedurilor interne şi a politicilor de securitate privind accesul şi evidenţierea invitaţilor la nivelul conducerii SRI, precum şi a modului de aplicare a acestora.
Comisia parlamentara a solicitat verificari interne suplimentare pentru clarificarea aspectelor care au continuat sa apara in spaţiul public.

In baza audierilor şi in baza analizei rezultatelor la zi ale verificarii interne a SRI, Comisia parlamentara a constatat:

* 'implicarea in activitatea politica şi in campania electorala'

Referitor la acuzele de nerespectare a echidistanţei şi neutralitaţii politice, Comisia parlamentara a constatat ca sub mandatul lui George Cristian Maior au fost create şi dezvoltate politici şi mecanisme de securitate orientate prioritar catre respectarea, de catre toţi angajaţii SRI, a acestor cerinţe legale.
De asemenea, George Maior şi generalul Coldea au atenţionat constant intregul personal cu privire la respectarea acestor exigenţe legale, concomitent fiind consolidata componenţa de securitate interna.
Reprezentanţii SRI audiaţi au prezentat Comisiei secvenţe video din cadrul a 23 de videoconferinţe cu toate efectivele de comanda ale SRI, pe durata anului 2014, in care domnul Maior şi domnul general Coldea atenţionau explicit, recurent, intregul personal cu privire la obligaţia legala şi profesionala de a respecta cu stricteţe cerinţele de neutralitate, echidistanţa şi neimplicare in viaţa politica. A fost reiterata determinarea instituţiei de a manifesta toleranţa zero pentru astfel de abateri.
Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu au fost inregistrate abateri de la cadrul legal şi neutralitatea impusa prin lege instituţiei şi reprezentanţilor acesteia.

* imixtiune in justiţie, intervenţii in dosare ale magistraţilor

SRI a cooperat şi coopereaza cu organele de aplicare a legii in conformitate cu legislaţia in vigoare, in baza şi in limitele legii, precum şi conform protocoalelor interinstituţionale. Comisia a constatat ca in anul 2014 cooperarea SRI — DNA şi SRI — DIICOT s-a derulat, in ambele cazuri, in condiţii foarte bune, fiindu-ne prezentate date statistice care evidenţiaza o creştere semnificativa a numarului de informari transmise de SRI catre cele doua instituţii, atat la nivel central, cat şi teritorial.
Astfel, in raport cu acuzaţiile exprimate in spaţiul public, Comisia a constatat ca numarul informarilor transmise de SRI la DIICOT, in 2013, a crescut cu 53% faţa de media anilor 2011 — 2012, iar in 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informari (creştere cu 34% faţa de media 2011 — 2013).
Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu s-au inregistrat elemente de nelegalitate in modul de interacţiune intre SRI sau reprezentanţii Serviciului şi magistraţi

* relaţii ale conducerii instituţiei cu o serie de persoane invocate public

George Maior a impus ca la nivelul SRI relaţionarea cu celelalte instituţii, beneficiari, demnitari, diplomaţi, oameni de afaceri sau societatea civila, sa fie realizate exclusiv de catre domnia sa sau, in situaţii excepţionale, de cadre de conducere ale SRI, desemnate nominal de domnia sa.
La nivelul conducerii SRI au fost recepţionate solicitari exprese pentru astfel de intalniri, exprimate de reprezentanţi ai categoriilor menţionate.
Directorul Maior a raspuns in cea mai mare parte favorabil, intalnirile fiind organizate in sedii şi spaţii de protocol, iar in funcţie de problematica discutata, la parte din aceste intalniri au fost invitaţi şi alţi membri ai conducerii instituţiei, potrivit competenţelor de coordonare ale acestora.

Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu exista nici un indiciu privind relaţii sau interacţiuni nejustificabile legal sau imputabile profesional intre reprezentanţi ai instituţiei şi oameni de afaceri sau foşti beneficiari ai informarilor furnizate de instituţie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.