Steaua Romaniei Nu se retrage unui condamnat la INCHISOARE! Doar unuia care vorbeste mult!...

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 07.03.2016 19:43 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In urma cu ceva timp, pe Timişoara Express a aparut articolul intitulat Cea mai inalta distinctie a Romaniei este pentru infractori condamnati!....

Ordinul national „Steaua Romaniei” este cel mai vechi ordin national si cea mai inalta distinctie oferita de statul roman.

Ordinul a fost creat in 1864 de Cuza si a fost acordat in acea perioada intr-un numar redus.
Dupa proclamarea independentei (1877), Carol I infiinteaza acest ordin prin legea votata in 10 mai 1877.
A fost abrogat in 1948 si reinfiintat in decembrie 1998.
Au fost stabilite 5 grade pentru acest ordin: cavaleri, ofiteri, comandanti (comandori), mari ofiteri, mari cruci.

Conform informatiilor publice existente pe site-ul presedintelui Romaniei, in data de 19 septembrie 2013, Adunarea Generala a ales Consiliul de onoare al Ordinului national „Steaua Romaniei”.
Astfel, presedinte al Consiliului de onoare este Ionel Haiduc, cavaler al Ordinului national „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce.
Urmeaza Constantin Degeratu, cavaler al Ordinului National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce, Costin Georgescu, cavaler al Ordinului National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter, Mircea Geoana, cavaler al Ordinului National „Steaua Romaniei” in grad de Comandor, Gabriela Firea, cavaler al Ordinului National „Steaua Romaniei” in grad de Ofiter, precum si Ecaterina Andronescu, cavaler al Ordinului National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.
Fara a mai vorbi de faptul ca, se pare, cea mai inalta distinctie a statului roman se ofera pe principii crepusculare, unor indivizi care nu s-au remarcat cu nimic in viata publica romaneasca decat aceea ca sunt oameni politici, cum ar fi chiar membrii consiliului de onoare (!!!) Mircea Geoana, Gabriela Firea si Ecaterina Andronescu...  
Una peste alta, din acelasi consiliu de onoare si cavaler al Ordinului National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter face parte si Serban Bradisteanu, nimeni altul decat condamnatul la un an de inchisoare cu suspendare pentru piesa de teatru regizata impreuna cu fostul prim-ministru si infractor condamnat Adrian Nastase...

Şi l-am trimis, intr-un final, şi la Preşedinţia Romaniei. Intr-un final, a venit şi raspunsul de la...

Cancelaria Ordinelor <cancelariaordinelor@presidency.ro>
12.10.2015

Stimate domnule Dogaru,
 
In legatura cu mesajul dumneavoastra, va aduc la cunostinta urmatoarele:
Ø      Toate decoratiile de stat, conferite incepand cu reinstituirea Ordinului National “Steaua Romaniei” (1998) si cu atat mai mult dupa aparitia Legii nr. 29/2000 privind Sistemul national de Decoratii al Romaniei, au fost conferite cu respectarea prevederilor legale.
Ø      Caile de retragere a unei decoratii sunt cele prevazute la art. 51 din Legea nr. 29/2000, republicata.
Ø      Ar fi fost de dorit sa va adresati compartimentului de specialitate cu atributii in domeniul distinctiilor de stat, Cancelaria Ordinelor, inainte de publicarea articolului la care faceti referire, pentru evitarea oricaror neintelegeri.
Pentru informarea dvs., va semnalam faptul ca Ordinul National “Steaua Romaniei” este impartit, potrivit legii, in sase grade, iar nu in cinci, dupa cum afirmati (la cele enumerate, trebuie adaugat si gradul de Colan).
 
Cu stima,
Consilier de Stat,
Gheorghe Angelescu

Post Scriptum

N-am mai scris nimic la primirea raspunsului.
Cu tot cu subtilitatea ironica a consilierului de stat Gheorghe Angelescu, care l-a pus la colţ pe ziarist cu Ordinul National “Steaua Romaniei”, care este impartit, potrivit legii, in sase grade, iar nu in cinci, dupa cum am... afirmat.
Pentru scrierea articolului respectiv, nu s-a afirmat, ci s-a constatat, sursa de inspiraţie fiind site-ul prezidenţial, via domeniul dedicat Cancelariei Ordinelor...
Aşa ca daca Cancelaria Ordinelor minte, atunci şi ziaristul minte...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.