Structura sistemului financiar

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.09.2012 19:03 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Banca Naţională a României a lansat ediţia a şaptea a Raportului asupra stabilităţii financiare. Documentul evaluează soliditatea sistemului financiar românesc pe parcursul anului 2011 şi în prima parte a anului 2012, analizează interacţiunea sistemuluicu economia reală şi cu mediul extern şi identifică principalele provocări la adresa stabilităţii financiare pentru perioada următoare.
Gradul de intermediere financiară, evaluat din perspectiva ponderii activelor sistemului financiar în PIB, s-a restrâns moderat în anul 2011, pe fondul tensiunilor din pieţele financiare internaţionale, în pofida revenirii creşterii economice la valori pozitive.

Ponderea dominantă în cadrul sistemului financiar este deţinută de sectorul bancar, iar expunerile instituţiilor de credit faţă de instituţii financiare din România, precum şi resursele atrase de la acestea au continuat să se reducă, indicând limitarea vulnerabilităţilor de contagiune directă în interiorul sistemului financiar.
Gradul de intermediere financiară în economie s-a redus în anul 2011, pe fondul menţinerii tensiunilor din pieţele financiare internaţionale (Grafic 3.1.).

Deşi dinamica economiei româneşti a revenit în teritoriu pozitiv, creşterea activelor deţinute şi administrate de instituţiile financiare a avut valori inferioare avansului PIB pe parcursul anului.
Poziţia dominantă a instituţiilor de credit în cadrul sistemului financiar s-a accentuat uşor, în timp ce ponderea instituţiilor financiare nebancare a continuat şi în anul 2011 tendinţa de scădere înregistrată în anii anteriori. Activele bilanţiere ale instituţiilor financiare nebancare s-au redus în condiţiile în care valoarea creditelor nou acordate s-a situat sub nivelul portofoliului de credite ajunse la scadenţă.

Totodată, au fost înregistrate creşteri ale ponderilor fondurilor de investiţii şi, respectiv, ale fondurilor de pensii private (Grafic 3.2.).

Reducerea ponderii expunerilor faţă de instituţiile financiare din România şi, respectiv, a resurselor atrase de la acestea în bilanţul agregat al sistemului bancar indică o diminuare relativă a riscului de contagiune pe canalul de transmisie al instituţiilor de credit, continuând astfel şi în anul 2011 scăderea înregistrată în cursul anului anterior (Grafic 3.3.). Monitorizarea nivelului expunerilor şi resurselor atrase de instituţiile de credit de la instituţii financiare interne are ca scop evidenţierea unor concentrări de risc care ar putea avea efecte sistemice din perspectiva importanţei sectorului bancar în cadrul sistemului financiar românesc.

Ponderile reduse ale celor două elemente în bilanţul instituţiilor de credit indică dependenţa scăzută a sectorului bancar faţă de celelalte sectoare financiare şi, pe cale de consecinţă, o limitare a vulnerabilităţilor de contagiune internă asupra stabilităţii financiare.
Pe parcursul anului 2011, numărul de instituţii financiare active în cadrul sectoarelor financiare interne nu a înregistrat modificări semnificative, indicând astfel lipsa unor schimbări structurale în cadrul acestor sectoare.

Deşi creşterea economică a revenit la valori pozitive, variaţiile din acest an au fost similare celor înregistrate în anul anterior, astfel că numărul de brokeri de asigurare şi cel al fondurilor de investiţii au continuat să crească, în timp ce numărul societăţilor de asigurare şi cel al societăţilor de servicii de investiţii financiare s-au redus (Tabel 3.1.).

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.