Studentii din Romania, in greva japoneza. Vezi de ce!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.04.2015 17:52 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Alianţa Naţionala a Organizaţiilor Studenţeşti din Romania (ANOSR), federaţie naţionala din care face parte şi Organizaţia Studenţilor din Univrsitatea de Vest din Timişoara (OSUT), a anunţat intrarea in greva japoneza, ca avertisment pentru Parlamentul Romaniei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetarii Ştiinţifice sa faca demersurile necesare pentru schimbarea legii educaţiei şi creşterea participarii studenţilor la alegerile de rectori.
Studenţii din mai multe centre universitare vor purta banderole albe, inscripţionate cu „25%”, pentru a atrage atenţia ca vocea lor trebuie sa conteze atunci cand sunt aleşi cei care conduc şi dau direcţiile in universitaţi.
Principalele centre universitare din ţara intra in greva japoneza, susţinand solicitarea ANOSR de a asigura participarea studenţilor in procent de 25% din totalul electoratului in alegerile pentru rectori.
Solicitarea ANOSR vine in urma analizei modului in care au fost respectate drepturile studenţilor in universitaţi in ultimii 3 ani de zile şi a atenţiei pe care au acordat-o universitaţile in serviciile studenţeşti şi in investiţiile pentru imbunataţirea vieţii sociale a acestora.

Studenţii sunt nemulţumiţi de faptul ca nu sunt consultaţi referitor la informaţiile de multe ori invechite din cursurile pe care le primesc, ca nu s-au mai facut investiţii in construirea de camine şi cantine noi, ca nu au mai crescut bursele de caţiva ani de zile, ca bursele sociale nu acopera nici jumatate din cheltuielile minime de cazare şi masa sau ca universitaţile percep o serie de taxe din ce in ce mai mari, undele dintre ele fiind chiar ilegale.
Studenţii considera ca principala cauza a acestei situaţii o reprezinta faptul ca vocea lor nu mai conteaza atunci cand se aleg rectorii din universitaţi, cei care propun strategiile şi dau direcţiile in universitaţi.
Daca pana in 2011 aceştia participau in procent de 25% din totalul electoratului la alegerile pentru rectori, odata cu noua lege a educaţiei s-a schimbat procedura de alegere a acestora, iar aceştia nu mai reprezinta decat aproximativ 10% din electorat in majoritatea cazurilor.

ANOSR a lansat şi o scrisoare de susţinere adresata tuturor membrilor comunitaţilor academice şi reprezentanţilor societaţii civile prin care ii indeamna sa solidarizeze cu demersul lor.
Principale universitaţi in care se va desfaşura greva japoneza sunt Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Maritima din Constanţa, Universitatea „Dunarea de Jos” din Galaţi, Universitatea „A.I.Cuza” Iaşi, Universitatea Babeş-Boylai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Univesitatea de Medicina şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Politehnica Timişoara.

„Anul universitar 2015-2016 e cel in care se vor alege din nou cei care vor conduce universitaţile in urmatorii 4 ani, iar noi, studenţii, nu contam mai deloc in acest proces. Deşi in universitate studenţii sunt aproximativ 90% din membrii comunitaţii academice, iar cadrele didactice doar 10%, atunci cand vine vorba de alegerea rectorului lucrurile stau exact invers. Rectorul da tonul schimbarilor in universitate, iar atunci cand studenţii nu conteaza la alegeri, majoritatea schimbarilor vor fi pentru binele cadrelor didactice şi nu ale studenţilor. Greva japoneza de azi e doar un avertisment pentru Parlamentul şi Guvernul Romaniei ca vrem ca legea educaţiei sa se schimbe in cel mai scurt timp posibil, iar daca in urmatoarele doua saptamani nu vedem acţiuni concrete in acest sens ne vom intoarce din vacanţa pregatiţi sa facem tot ce ne sta in putinţa pentru a arata ca universitaţile trebuie sa fie pentru studenţi, nu invers.” – spune Cristi POPESCU, preşedinte ANOSR.

„Opinia studenţilor trebuie sa fie luata in seama intr-un mod corespunzator. Nu e normal ca doar 5% din numarul total de voturi pentru alegerea rectorului dintr-o universitate sa fie ale studenţilor şi ei sa nu poata influenţa decizia aproape deloc. Studenţii au probleme, interese şi nevoi specifice, despre care conducerile universitaţilor trebuie sa ţina cont intr-un mod corespunzator. Pana in 2011 studenţii participau in procesul de alegere al rectorilor intr-o pondere de 25% din totalul electoratului, iar conform Curţii Europene a Drepturilor Omului un drept caştigat nu poate fi restrans, ci doar extins, astfel ca e obligatoriu sa ne redobandim acest drept.” – spune şi Vlad D. CHERECHEŞ, preşedinte OSUT.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.