Studentii, fara drept de vot!

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.11.2012 12:17 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) atrage atenţia că studenţii care au plecat la studii în altă localitate decât cea în care au domiciliul stabil nu vor putea vota acolo unde studiază, chiar dacă au viză de flotant!ANOSR a trimis o adresă în acest sens şi solicită şi public Guvernului României, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) acordarea de gratuitate pe mijloacele de transport în comun în perioada 7-10 decembrie 2012 pentru studenţi, precum şi acordarea unei zi libere luni, 10 decembrie! 
Prevederile Legii Electorale Nr. 35/2008 îngrădesc posibilitatea de exercitare a dreptului de vot pentru sute de mii de studenţi români care studiază în altă localitate sau au venit la studii din altă ţară! Astfel, categoria cea mai interesată şi afectată de viitorul pe termen lung al ţării este ţinută departe de procesul electoral! Dat fiind faptul că legea poate fi modificată doar după alegeri, studenţii vor fi nevoiţi să facă eforturi financiare considerabile pentru a putea să se deplaseze în localităţile de domiciliu şi a-şi exercita dreptul la vot, dacă Guvernul nu va lua măsurile propuse!
Participarea scăzută la vot a tinerilor, la care Legea Electorală contribuie din plin, face ca deciziile clasei politice să răspundă prea puţin nevoilor pe termen lung ale societăţii. Astfel, deşi a fost lansată public din prima parte a lunii Octombrie, „Scrisoarea Deschisă pentru Viitorul României” a rămas fără răspuns din partea partidelor politice parlamentare şi cu doar 14 răspunsuri din partea unor oameni politici (http://www.anosr.ro/raspunsuri-primite-si-asumari/) ! Scrisoarea cere, printre altele, o finanţare corespunzătoare a educaţiei, aceasta fiind cea mai profitabilă investiţie pe termen mediu şi lung pentru un stat şi un domeniu subfinanţat constant în ultimii ani!
Este inadmisibil ca din cauza intereselor politice unei categorii sociale să îi fie puse piedici în calea exercitării drepturilor garantate de Constituţie. ANOSR consideră că studenţii ar trebui să poată vota acolo unde au reşedinţa şi trăiesc pe perioada studiilor.
”Efectele legii electorale asupra participării tinerilor la vot sunt o ruşine pentru democraţia românească şi un dezastru pentru orientarea clasei politice către nevoile pe termen lung ale societăţii. Vom cere modificarea legii, însă acest lucru nu se poate realiza, constituţional, înainte de alegeri. Între timp, este foarte important ca Guvernul să acorde gratuitate pe transportul în comun pentru a se asigura că studenţii au posibilitatea să-şi exercite dreptul la vot!” – spune Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.