Studentii prezinta ... Vanzatorii de gogosi din Educatie!

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 12.11.2013 13:15 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Alianţa Naţionala a Organizaţiilor Studenţeşti din Romania (ANOSR) a lansat lista 'Vanzatorilor de gogoşi din Educaţie', o lista cu oamenii politici care şi-au asumat alocarea a 6% din PIB pentru educaţie sau care au avut responsabilitatea directa de a implementa acesta asumare şi care nu s-au ţinut de cuvant.

Aceasta lista face parte din Campania '6% pentru educaţie' iniţiata de ANOSR la inceputul acestei toamne in urma deciziei liderilor organizaţiilor studenţeşti membre ale ANOSR din toata ţara.
Ca urmare a lipsei unor asumari clare de alocare a 6% din PIB pentru educaţie din partea guvernanţilor, miercuri, 13 noiembrie, studenţii vor organiza proteste in 11 centre universitare din ţara — Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.
Studenţii cer Guvernului Romaniei sa respecte Legea Educaţiei Naţionale şi sa aloce 6% din PIB pentru educaţie, sa creasca finanţarea de baza a universitaţilor pana la valoarea ei din 2008, sa creasca subvenţia camine-cantine cu 30%, sa creasca fondul de burse cu destinaţie clara catre bursele sociale şi sa existe investiţii reale in centrele de consiliere şi orientare in cariera şi o metodologie clara care sa defineasca normele de funcţionare a acestora.

Legea Educaţiei Naţionale adoptata in ianuarie 2011 prevede la articolul 8 ca pentru educaţie se aloca anual 6% din produsul intern brut al anului respectiv.
Prin urmare, lista 'Vanzatorilor de gogoşi' debuteaza cu cei mai in masura sa implementeze legile statului şi sa decida asupra viziunii statului vizavi de legea bugetului: Victor Ponta — Prim-ministru din 2012 pana in prezent, Emil Boc — Prim-ministru in perioada 2009 — februarie 2012. Nu ii putem omite din cei care deschid lista 'vanzatorilor de gogoşi' pe Crin Antonescu — preşedinte PNL şi Daniel Constantin — preşedinte PC, care deşi nu au funcţii cu responsabilitate directa in implementarea acestui articol de lege, sunt in prezent copreşedinţi ai Coaliţiei de guvernare.
Urmatorii pe lista sunt miniştrii Educaţiei de la adoptarea legii pana in prezent, care ar fi trebuit sa aiba un rol decisiv in vederea respectarii acestei prevederi din Legea Educaţiei: Remus Pricopie — din decembrie 2012 pana in prezent, Mihnea Costoiu — ministru delegat pentru Invaţamant Superior, Cercetare Ştiinţifica şi Dezvoltare Tehnologica din decembrie 2012 pana in prezent, Ecaterina Andronescu — in perioada iulie — decembrie 2012, Daniel Funeriu — din decembrie 2009 pana in februarie 2012.

Lista continua cu semnatarii Pactului Naţional pentru Educaţie din 2008, document semnat de toate partidele politice parlamentare şi preşedintele Romaniei ca un consens politic pentru implementarea unei reforme coerente in sistemul de educaţie din Romania, care sa nu mai depinda de partidele de la guvernare.
Acest document prevede printre cele 8 obiective agreate ca prioritaţi pentru sistemul de educaţie alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi 1% din PIB pentru cercetare.
Prin urmare, garda 'vanzatorilor de gogoşi' este intregita de: Traian Basescu — Preşedintele Romaniei din 2004 pana in prezent, Mircea Geoana — preşedinte PSD in perioada 2005-2010, Emil Boc — preşedinte PD, respectiv PDL in perioada 2005-2012, Calin Popescu Tariceanu — preşedinte PNL in perioada 2004-2009, Corneliu Vadim Tudor — preşedinte PRM in perioada 1991-2013, Bela Marko — preşedinte UDMR in perioada 1993-2011 şi Daniela Popa — preşedinte PC in perioada 2008-2009.

'De-a lungul timpului politicienii au facut numeroase asumari cu privire la creşterea finanţarii educaţiei şi alocarea a 6% din PIB pentru invaţamant. Din pacate insa, aceste asumari nu au fost decat promisiuni deşarte care au fost uitate imediat in momentul in care a trebuit efectiv sa se ia o decizie cu privire la finanţarea educaţiei. Practic politicienii au 'vandut gogoşi' poporului cu privire la tratarea educaţiei ca prioritate naţionala — unele mai dulci, altele mai puţin dulci, unele izbitor colorate, altele mai sumbre, dar in final toate cu gust de rahat. Studenţii s-au saturat sa inghita 'gogoşile' politicienilor şi pe data de 13 noiembrie vor ieşi in strada pentru a cere respectarea Legii Educaţiei Naţionale şi alocarea a 6% din PIB' , spune Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.