SUDUL si ESTUL TARII sunt printre CELE MAI SARACE REGIUNI din EUROPA. Bucuresti-Ilfov, nivel de trai superior mediei UE...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.04.2017 10:50 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in Cuvantul de deschidere la sesiunea stiintifica „Romania in Uniunea Europeana” organizata de Academia Romana:

”In abordarea procesului de convergenţa reala, nu trebuie sa ignoram nici faptul ca decalajele dintre zonele de dezvoltare ale Romaniei au ramas importante sau chiar s-au adancit in timp. S-a intamplat astfel ca urmare a ritmurilor diferite de convergenţa reala, care au condus la apariţia unor poli de competitivitate regionala, concomitent cu cronicizarea unor zone de saracie.

In zona Bucureşti-Ilfov, nivelul de trai a devenit superior mediei UE, iar vestul şi centrul ţarii converg rapid spre acest deziderat, avand drept principal catalizator prezenţa investiţiilor straine directe. In schimb, regiuni din sudul şi estul ţarii sunt printre cele mai sarace regiuni din Europa şi au realizat progrese relativ modeste in ultimul deceniu. Comisia Europeana a semnalat riscul ridicat de excluziune sociala in aceste zone, insa noi ar trebui sa sesizam primii aceste probleme. Din pacate, lipsa infrastructurii care sa interconecteze provinciile istorice acţioneaza in sensul permanentizarii decalajelor de dezvoltare. Este evident ca se impun masuri concrete in sensul ameliorarii acestei situaţii daca ne dorim ca Romania sa adere cu succes la zona euro”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.