Super-Oficial: Cat dorm, muncesc si se uita la televizor romanii...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.12.2013 12:48 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Utilizarea timpului in Romania

In cursul saptamanii, populatia Romaniei de 10 ani si peste are mai putin timp liber zilnic cu 2:11 ore fata de zilele de odihna (4:01 ore fata de 6:12 ore in zilele de odihna), informeaza Institutul Naţional de Statistica, in urma cercetarii statistice privind utilizarea timpului (TUS) realizata in gospodariile populatiei in perioada septembrie 2011- septembrie 2012.
Comparativ cu barbatii, femeile au mai putin timp liber, zilnic, atat in zilele de odihna, cat si in zilele lucratoare (3:40 ore fata de 4:23 ore in zilele lucratoare, respectiv 5:41 ore fata de 6:46 ore in zilele de odihna).
Indiferent de perioada din saptamana (zi lucratoare sau de odihna), femeile acorda ingrijirii gospodariei si familiei mai mult timp zilnic decat barbatii (in medie cu 2:19 ore), iar barbatii muncesc cu 1:03 ore mai mult decat femeile.
Copiii de 10-14 ani utilizeaza zilnic calculatorul pentru petrecerea timpului liber, in medie, 40 de minute, iar tinerii intre 15-24 ani o ora.

Galerie Foto / Structura utilizarii timpului in partea activa a unei zile (exclusiv somn), date medii indiferent de tipul zilei (lucratoare si de odihna)

Activitati desfasurate in zilele lucratoare (luni - vineri)

In cursul saptamanii, pentru studiu, se aloca 4,7% din partea activa (exclusiv somn) a unei zile.
Copiii (de 10-14 ani) studiaza zilnic, in medie, 5:06 ore, iar tinerii de 15-24 ani studiaza zilnic 2:58 ore.
In zilele lucratoare populatia de 15 ani si peste lucreaza in medie 3:33 ore (reprezentand 23,1% din partea activa a zilei). Salariatii lucreaza zilnic in cursul saptamanii in medie 7:44 ore (8:01 ore barbatii, cu 38 de minute mai mult decat femeile).
Patronii petrec la locul de munca, in cursul saptamanii, 8:01 ore zilnic (8:05 ore barbatii, cu 17 minute mai mult decat femeile).
In zilele lucratoare persoanele de 65 de ani si peste se ocupa, zilnic, mai mult timp de ingrijirea gospodariei si familiei (4:46 ore), fata de persoanele mai tinere de 25-44 ani (3:12 ore) si de persoanele in varsta 15-24 ani (1:50 ore).

Galerie Foto / Structura partii active a unei zile lucratoare (exclusiv somn)

Activitati desfasurate in zilele de odihna (sambata si duminica)

In zilele de odihna, populatia de 15 ani si peste aloca 43,0% din partea activa (exclusiv somn), a zilei pentru activitati de petrecere a timpului liber.
Din cele 6:12 ore destinate petrecerii timpului liber, 2:40 ore sunt destinate urmaririi programelor de televiziune.
Populatia de 65 de ani si peste petrece, in zilele libere, 3:05 ore la televizor.
Timpul utilizat pentru ingrijirea gospodariei si familiei, care reprezinta 22,2% din partea activa a unei zile de odihna, este uniform distribuit pe grupe de varsta pentru populatia de 25 de ani si peste (3:40 ore la populatia de 25-44 ani, 3:43 ore la populatia de 45-64 ani si 3:16 ore la populatia de 65 ani si peste).
In zilele de odihna, populatia de 15 ani si peste lucreaza in medie 48 de minute.
Patronii lucreaza in medie 2:19 ore, iar salariatii 1:16 ore. In mediul rural, populatia lucreaza sambata si duminica mai mult decat in mediul urban (1:02 ore in rural fata de 36 minute in urban).
Timpul acordat studiului zilnic, de copiii de 10-14 ani, in zilele de odihna, este de 1:11 ore, iar tinerii de 15-24 ani studiaza 38 de minute.

Galerie Foto / Structura partii active a unei zile de odihna (exclusiv somn)

Somn

Somnul reprezinta o activitate necesara careia ii este alocata o parte importanta din timp (8:37 ore in zilele lucratoare si cu 56 de minute mai mult in zilele de odihna). Copiii (de 10-14 ani) dorm mai mult fata de persoanele de 25-44 ani cu circa o ora si jumatate atat in zilele de odihna, cat si in cele lucratoare.
De asemenea, persoanele in varsta de 65 de ani si peste dorm mai mult, fata de persoanele de 25-44 ani, cu circa jumatate de ora in zilele lucratoare si cu circa o ora si jumatate in zilele de odihna.

Galerie Foto / ANEXA
Durata medie zilnica a principalelor activitati, pe grupe de varsta si sexe - zile lucratoare - ore si minute/zi
Durata medie zilnica a principalelor activitati, pe grupe de varsta si sexe - zile de odihna - ore si minute/zi
Durata medie zilnica a principalelor activitati, pe grupe de varsta si sexe - zile lucratoare si de odihna - ore si minute/zi

PRECIZARI METODOLOGICE

1. Sursa datelor o constituie Cercetarea statistica privind utilizarea timpului (TUS) care s-a desfasurat pe o perioada de un an, 366 zile consecutive, in perioada 5 septembrie 2011 - 4 septembrie 2012. Cercetarea statistica se inscrie pe coordonatele generale ale programului desfasurat de Oficiul de Statistica al Uniunii Europene (EUROSTAT) care vizeaza realizarea de cercetari statistice selective pe baza unor metodologii armonizate la nivel european care sa asigure cresterea gradului de comparabilitate a datelor. In acest scop, ancheta TUS s-a realizat pe baza „Ghidului pentru Armonizarea Anchetelor Europene privind Utilizarea Timpului” din anul 2008. Cercetarea statistica privind utilizarea timpului (TUS) se desfasoara la intervale mari de timp, de 10-12 ani.
2. Au facut obiectul cercetarii toate persoanele in varsta de 10 ani si peste, cu resedinta obisnuita in centrele de cercetare (urbane si rurale), membre ale gospodariilor din locuintele selectate in mod aleator din toate judetele tarii si din Municipiul Bucuresti.
3. Pentru colectarea informatiilor s-au utilizat patru tipuri de formulare: chestionarul gospodariei; chestionarul individual, pentru persoanele in varsta de 10 ani si peste; jurnalul zilnic individual pentru adulti/copii, pentru persoanele in varsta de 10 ani si peste; jurnalul individual saptamanal, pentru persoanele in varsta de 15 ani si peste.
Inregistrarea datelor in chestionarul gospodariei si chestionarul individual s-a realizat pe baza de interviu, iar in jurnalul zilnic individual pentru adulti/copii si in jurnalul saptamanal individual, prin auto-inregistrare. Jurnalul zilnic individual pentru adulti/copii s-a completat de catre persoanele de 10 ani si peste prezente in gospodarie, pentru doua zile (una lucratoare si cealalta de odihna) din cadrul unei saptamani, inregistrandu-se in acestea toate activitatile desfasurate timp de 24 de ore, pe intervale, din 10 in 10 minute.
4. S-au considerat zile lucratoare, zilele de luni pana vineri si zile de odihna, zilele de sambata si duminica.
5. In grafice, timpul este exprimat in numere intregi, cu o zecimala; numarul intreg reprezinta orele, iar zecimala partea procentuala dint-o ora (de exemplu: 2,7 ore/zi reprezinta 2 ore si 42 de minute) sau ca procent in timpul total al partii active a unei zile.
Partea activa a zilei nu include orele alocate somnului.
6. In analiza rezultatelor anchetei s-a utilizat (conform recomandarilor EUROSTAT) o grupare mai redusa a activitatilor, rezultata din agregarea activitatilor cuprinse in lista detaliata. Analiza s-a realizat in functie de activitatile principale desfasurate de populatia de 10 ani si peste, in paralel persoanele putand desfasura si alte activitati secundare. Timpul este estimat ca timp mediu zilnic necesar pentru desfasurarea diferitelor activitati. Datorita estimarilor, in tabele pot exista diferente de 1-2 minute fata de cele 24:00 de ore ale unei zile. Gruparea activitatilor utilizata in analiza datelor este urmatoarea:
A. INGRIJIRE PERSONALA
A.1. Somn
A.2. Bolnav in pat
A.3. Servit masa
A.4. Spalat si imbracat
A.5. Alte activitati de ingrijire personala
B. MUNCA, STUDIU, INGRIJIREA GOSPODARIEI SI FAMILIEI, CALATORII
B.1. Activitate economica
B.2. Studiu
B.3. Ingrijirea gospodariei si familiei
B.3.1. Gestionarea produselor alimentare
B.3.2. Intretinerea gospodariei
B.3.3. Confectionarea si intretinerea materialelor textile, confectiilor si tricotajelor
B.3.4. Gradinarit si ingrijirea animalelor
B.3.5. Constructii si reparatii
B.3.6. Cumparaturi si servicii
B.3.7. Administrarea gospodariei
B.3.8. Ingrijirea copiilor
B.3.9. Ajutor acordat unui membru adult al gospodariei
B.3.10. Activitati nespecificate de ingrijire a gospodariei si familiei
B.4. Calatorii - dupa scopul acestora (inclusiv calatorii legate de munca si studiu)
C. TIMP LIBER
C.1. Munca voluntara si intruniri
C.2. Viata sociala si divertisment
C.2.1. Viata sociala
C.2.2. Divertisment si cultura
C.2.3. Odihna – timp liber
C.3. Activitati sportive si activitati in aer liber
C.4. Hobby-uri si utilizarea calculatorului
C.4.1. Activitati artistice si hobby-uri
C.4.2. Utilizarea calculatorului
C.4.3. Jocuri
C.5. Mass media
C.5.1. Citit
C.5.2. Privit la TV (inclusiv video si DVD)
C.5.2. Ascultat radioul (inclusiv inregistrari audio)
C.6. Alte activitati de petrecere a timpului

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.