TARA lui PSD VODA.RUDE de gradul 4(!) ale ADULTILOR cu HANDICAP executate silit!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.07.2017 07:46 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţa pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care va aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilitaţi şi familiilor acestora.

Copiii cu handicap grav nu vor mai fi pusi pe drumuri la comisiile de evaluare
Copiii cu handicap grav care beneficiaza de ingrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmand sa fie valabil pana la implinirea varstei de 18 ani.
Masura a fost adoptata in contextul in care mass-media a relatat, de-a lungul timpului, in repetate randuri, despre cozile care se formau la comisiile de evaluare şi condiţiile in care copiii cu handicap grav şi insoţitorii acestora erau nevoiţi sa aştepte ore sau chiar zile in şir, pentru reinnoirea certificatului de handicap.

Debirocratizare si mai putine drumuri la ghiseu
Persoanele cu dizabilitaţi vor primi din oficiu prestaţia sociala şi nu vor mai fi obligate sa depuna o cerere in acest sens.
Aceasta hotarare s-a adoptat deoarece s-a constatat ca nu toate persoanele cu dizabilitaţi ştiau ca trebuie sa depuna o cerere speciala pentru primi prestaţia sociala, dupa obţinerea certificatului cu handicap.
Noile prevederi stabilesc faptul ca prestaţia sociala se acorda automat, dupa obţinerea certificatului de incadrare in grad de handicap, nemaifiind necesara depunerea unei cereri, aşa cum prevedea varianta veche a legii.
Nu in ultimul rand, masura este una de debirocratizare, astfel incat sa se evite drumurile inutile şi cozile la ghişee.

Scutirea persoanelor cu handicap grav psihic şi mintal de la plata contribuţiei datorate in centrele rezidenţiale
Mai precis, 5.150 de persoane cu handicap grav psihic şi mintal vor beneficia de scutire la plata contribuţiei datorate pentru adulţii cu handicap din centrele rezidenţiale.
Masura a fost adoptata pentru a nu vulnerabiliza şi mai mult aceasta categorie sociala, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic şi mintal, care, in prezent, suporta plata contribuţiei in centrele rezidenţiale.

Sprijin pentru familiile adulţilor cu handicap asistaţi in centrele rezidenţiale
In prezent, obligaţia de intreţinere pentru adulţii cu handicap asistaţi in centre se intinde pana la fraţi şi surori, rudele in linie dreapta, soţ şi soţie.
Modificarea adusa prin actul normativ a restrans aceasta obligaţie la soţ şi soţie, parinţi pentru copii şi copii pentru parinţi.
Decizia a fost luata intrucat, in practica, s-au inregistrat cazuri in care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns sa fie executate silit pentru neplata acestei contribuţii.

Servicii sociale cat mai aproape de persoanele cu dizabilitaţi
O alta prevedere importanta a ordonanţei de urgenţa adoptate are in vedere crearea de oportunitaţi de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidenţial (centre de zi, centre respiro şi locuinţe protejate) şi pentru autoritaţile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul precis de a le aduce cat mai aproape de cetaţean.
Legea actuala permitea doar direcţiilor generale de asistenţa sociala şi protecţia copiilor (DGASPC) sa deschida astfel de servicii publice, nu şi autoritaţilor locale.
O astfel de prevedere creeaza o oportunitate pentru primarii, şi nu obligaţia de a infiinţa servicii.

Recunoaşterea oficiala a limbajului mimico-gestual
Limbajul mimico-gestual va fi recunoscut oficial ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv.
Spre exemplu, persoanele cu deficienţe de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la susţinerea examenului de bacalaureat, in contextul in care s-a constatat o rata foarte mica de promovare a acestuia, de catre persoanele din aceasta categorie, şi anume de sub 1%.
In acelaşi timp, masura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, in condiţiile in care, in practica s-a constatat existenţa mai multor regionalisme.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.