Tariceanu, cel mai sarac dintre miliardarii romani

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.10.2011 15:40 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Bucuresti - Dinu Patriciu se menţine pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români, pentru al treilea an consecutiv, potrivit clasamentului Forbes România 500 Miliardari, ediţia 2011. Topul va fi lansat pe piaţă de către revista de business-life Forbes România.

Averile celor mai bogaţi români însumează 25,1 miliarde de euro, potrivit Forbes 500 Miliardari, ediţia 2011, mai puţin cu 3,1 miliarde de euro, respectiv cu 11%, faţă de anul anterior. Primii zece români din top concentrează aproape o treime din averile totale ale celor 500 de persoane şi însumează peste opt miliarde de euro.
Potrivit Forbes România 500 Miliardari, ediţia 2011, Dinu Patriciu, investitor în media, energie, imobiliar, banking şi IT&C, acesta are o avere estimată la 2,1 – 2,2 miliarde euro. Faţă de anul trecut, averea acestuia a scăzut cu circa 100 de milioane euro, iar investiţiile acoperă diverse domenii, de la media sau retail, până la real estate şi bancar.
Frank Timiş, locul doi, cu 1,2 – 1,3 miliarde de euro, investitor în extracţia petrolieră şi minereuri, în domeniul farmaceutic şi în cercetare. Averea acestuia a fost estimată, faţă de anul trecut, în creştere cu circa 100 de milioane euro.
Ioan Niculae, locul al treilea, se menţine pe aceeaşi poziţie ca anul trecut, cu o avere de 900 de milioane euro – 1 miliard de euro. Investiţiile sale principale au fost tot în agricultură, comerţ, imobiliare, turism.
Miliardarul Dan Grigore Adamescu a scăzut cu un loc faţă de anul trecut, ocupând poziţia a patra, cu o avere de 900 – 950 de milioane de euro, mai puţin cu circa 50 de milioane de euro faţă de ediţia anterioră a clasamentului. Imobiliar, retail, media, asigurări şi turism sunt domeniile de investiţii ale familiei sale.
Ion Ţiriac urcă pe locul 5, cu o avere estimată la 700-750 milioane de euro, mai puţin cu circa 50 de milioane faţă de evaluarea din ediţia trecută a clasamentului.
Revista Forbes este renumită în întreaga lume pentru topurile pe care le realizează an de an, în special pentru topul miliardarilor, fiind un etalon în alcătuirea acestor clasamente.
Catalogul Forbes România 500 Miliardari români a fost realizat pe baza datelor publicate de către Ministerul de Finanţe şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru anul 2010, prin metoda interviurilor directe şi a evaluărilor realizate de către compania de consultanţă financiară Fairwind (pentru activele financiare şi altele decât cele imobiliare ale firmelor miliardarilor) şi, respectiv compania Darian Imobiliare, din Cluj, pentru evaluarea activelor imobiliare.
Clasamentul primelor 10 locuri Forbes România 500 Miliardari 2011:
Locul 1: Dinu Patriciu
- Retail, imobiliare, media, energie, resurse minerale, bancar
- 2,1-2,2 miliarde €
Locul 2: Frank Timiş
- Extracţie petrol şi minereuri, farmaceutice, cercetare
- 1,2-1,3 miliarde €
Locul 3: Ioan Niculae
Agricultură, chimie
900 de milioane - 1 miliard €
Locul 4: Dan Grigore Adamescu
- Centre comerciale, asigurări, hoteluri, mass-media
- 900-950 de milioane €
Locul 5: Ion Ţiriac
- Auto, imobiliare, banking, asigurări
- 700-750 de milioane €
Locul 6: Veronica Guşă de Drăgan
- Distribuţie GPL, mass-media, energie, cultură, imobiliare
- 650-700 de milioane €
Locul 7: Gabriel Comănescu
- Extracţie petrol şi gaze, turism, foraj marin
- 500-520 de milioane €
Locul 8: Gruia Stoica
- Transporturi feroviare, turism
- 400-420 de milioane €
Locul 9: Dorinel Umbrărescu
- Infrastructură rutieră, transporturi
- 350-380 de milioane
Locul 10: Zoltan Teszari
- Telecomunicaţii, televiziune
- 350-360 de milioane €
Catalogul Forbes România 500 Miliardari a fost realizat potrivit standardelor şi criteriilor de evaluare utilizate de Forbes SUA în realizarea topurilor publicaţiei.

Cele mai bogate femei din România

Sunt puternice, influente şi conduc afaceri de zeci şi chiar sute de milioane de euro. Dar sunt extrem de discrete. Cele mai bogate femei din România stau departe de ochii presei, multe dintre ele fiind complet necunoscute pentru publicul larg.
Carmen Adamescu, soţia discretului om de afaceri Dan Grigore Adamescu este preşedintele consiliului de administraţie al Unirea Shopping Center Bucureşti, compania care controlează magazinul cu acelaşi nume de la kilometrul zero al Capitalei şi un mall din Braşov. Familia Adamescu are afaceri în mai multe domenii, de la asigurări, retail, imobiliar, până la media şi turism. Familia mai deţine aşadar compania de asigurări Astra, cotidianul România Liberă şi Hotelul Intercontinental din Capitală.

Veronica Drăgan

La 38 de ani este văduvă, are trei copii şi un grup de 100 de firme cu afaceri totale de aproximativ 1 miliard de euro de condus. Niciodată nu a luat însă în considerare posibilitatea de a vinde. Şi nu o va face nici în viitor. Principala afacere a familiei este Butan Gas, aceasta fiind dealtfel şi compania cea mai vizibilă în România. Este pasionată de filatelie şi numismatică, dar îi place şi să călătorească, să citească şi să asculte muzică. A fost căsătorită o singură dată, cu Iosif Constantin Drăgan, mariaj în urma căruia a rezultat trei băieţi. Recunoaşte că prioritatea, în plan personal o reprezintă copiii.

Camelia şi Corina Voiculescu

Surorile Voiculescu, Camelia şi Corina reuşesc să impresioneze în primul rând prin discreţie. Deşi coordonează în mod direct una dintre cele mai importante platforme media din România şi este implicată în majoritatea afacerilor deţinute de familie, Camelia, fiica cea mare a fostului politician Dan Voiculescu nu apare niciodată în public.

Printre companiile deţinute de Camelia şi Corina Voiculescu se numără Antena Goup, Grupul Media Camina (care are licenţele radio ZU), Media Casa Press (publishing) sau Intact Interactive (online). Pe lângă zona media, se numără şi companii din zona FMCG sau servicii directe, care aparţin Grivco. Afacerile totale ale grupului au înregistrat anul trecut o uşoară scădere, de aproximativ 2 %, de la 237,5 milioane euro, în 2009, la 233,3 milioane euro, în 2010.

Măriuca Talpeş

Măriuca Talpeş este, alături de soţul său, Florin, fondatorul producătorului de software antivirus BitDefender – unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti din lume. Pe lângă afaceri, cei doi au în comun şi pasiunea pentru dans: merg de cinci ori pe săptămână la dans şi au ajuns să participe chiar şi la competiţii internaţionale.

Anca Vlad

Anca Vlad este fondatoarea grupul Fildas – unul din cele mai mari business-uri din industria de medicamente: 230 de milioane de euro, în 2010 şi un profit operaţional de aproximativ 20 de milioane de euro, în creştere cu circa 85%.

Pentru ea, ingredientele cele mai importante ale succesului antreprenorial sunt entuziasmul şi capacitatea de sacrificiu. În prezent, este considerată una din cele mai de succes femei de afaceri din România.

Camelia Şucu

Marea pasiune aCameliei Şucu, proprietarul retailerului de mobilier de lux Class Living, a devenit în ultima vreme agricultura. Şi nu sunt doar simple vorbe, Camelia a trecut deja la fapte - a cumpărat o fermă de vaci. Investiţia în agricultură şi industria alimentară a devenit acum un pariu pe termen lung pentru omul de afaceri.
Camelia Şucu a fost căsătorită cu Dan Şucu, proprietarul retailerului de mobilă Mobexpert şi au împreună două fete.

Mihaela Marcu

Medic pediatru de profesie, Mihaela Marcu Cristescu este fondatoarea MedLife, unul dintre cei mai agresivi operatori de pe piaţa serviciilor medicale din România. La 69 de ani, profesează în continuare, numărându-se printre cei mai bine cotaţi medici pediatrii din Capitală. “O să fac asta atât timp cât pot “, spune medicul, care este prezent zilnic la datorie, de dimineaţa şi până seara.


Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu ocupă ultimul loc - locul 500 - în topul miliardarilor români realizat de Forbes România, revistă din grupul de presă controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu.
Fostul prim-ministru are o avere estimată la 6-7 milioane de euro.
Cei mai bogaţi politicieni care figurează în acest clasament sunt Robert Negoiţă, cu 60-70 milioane de euro, Attila Verestoy - 60 milioane de euro, Adriean Videanu 37-38 milioane euro, Silviu Prigoană 27-29 milioane euro, Dan Radu Ruşanu 18-19 milioane euro, Elena Udrea 11-12 milioane euro.
În ediţia 2011 a topului Forbes au intrat 33 de miliardari, iar numărul femeilor a crescut de la 30 la 50. Capitala concentrează cei mai mulţi bogaţi ai României - 212. Vârsta medie a miliardarilor este de 41,2 ani. Cel mai tânăr este Edward Popescu, de 28 de ani, iar cei mai în vârstă sunt Josef Goschy şi Mircea Labă (80 de ani).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.