Tarifele de referinta pentru POLITELE RCA, pe fiecare categorie de AUTOVEHICUL şi de ASIGURAT

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.02.2018 21:09 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) publica tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii nr. 132/2017 si a Normei 22/2017 privind metodologia de calcul a acestora.

Tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta -  Deloitte Audit SRL - in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguraţilor in cazul persoanelor fizice, precum şi de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).

Tariful de referinţa este un reper pentru consumatori in ceea ce priveşte preţul politelor auto obligatorii şi reprezinta, impreuna cu factorul N, elementele in baza carora este stabilit pragul aferent incadrarii unui asigurat in categoria de client cu risc ridicat.

Schimbarea relativa a primei de risc de referinţa comparativ cu cea din tariful de referinţa anterior nu este consistenta la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existand atat scaderi, cat şi creşteri de valoare.

Tarifele de referinţa vin in contextul creat de cadrul legislativ primar şi secundar actual, care introduce prevederi şi instrumente noi pentru piaţa.
Printre acestea se numara şi un sistem de Bonus-Malus care rasplateşte comportamentul corect in trafic.
Acum şoferii care ajung la clasa maxima de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de prima, faţa de 32% cat era prevazut  de reglementarile anterioare.
La data de 31.12.2017, conform datelor disponibile din baza de date CEDAM, aproximativ 83% din poliţele RCA pentru persoane fizice se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 48% din poliţe. Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din poliţe se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 26% din poliţe.

Astfel, ca urmare a modificarii legislaţiei cu privire la sistemul de Bonus-Malus, reducerile procentuale disponibile sunt mai mari decat au fost aplicate in trecut.

Tariful de referinţa mediu ponderat in funcţie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei conform tarifului de referinţa anterior (+9%), iar pentru persoane juridice este de 1.752 lei comparativ cu 1.574 lei conform tarifului de referinţa anterior (+11%).

Publicarea tarifelor de referinţa reprezinta un demers ce conduce la creşterea transparenţei, la informarea şi la transmiterea catre consumatori a unor informaţii corecte şi complete cu privire la poliţele RCA. Tarifele de referinţa nu reprezinta tarife la care sunt incheiate poliţele RCA in piaţa.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.