Taxa clawback este un nonsens fiscal si economic

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.08.2012 11:39 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) spun că taxa clawback este un nonsens fiscal şi economic şi că 60% din aceasta nu ar trebui suportată de producătorii de medicamente generice.Astfel, 20% din taxă reprezintă acoperirea unui deficit financiar creat prin risipa şi frauda scăpate de sub control din anii 2010-2011, 30% reprezintă venituri realizate de terţi şi TVA şi 10% revin cheltuielilor de finanţare şi asigurare, pentru că banii sunt încasaţi de producători la 360 de zile, iar taxa trebuie platită trimestrial.

În pofida demersurilor făcute de APMGR la toate instituţiile abilitate şi a promisiunilor modificării ei, taxa clawback din trimestrul II al anului 2012 este la acelaşi nivel cu cea din trimestrul I, aşteptându-se ca cea din trimestrul III să fie dimensionată la fel. Sumele de plată sunt astfel cu 60% mai mari decât ar trebui să fie în realitate, reprezentând în acelaşi timp peste 30% din cifra de afaceri. Un calcul simplu arată că în aceste condiţii zeci de medicamente, în special cele cu preţuri sub 10 Ron, creează pierderi, fiind comercializate la un preţ mai mic decât costurile de fabricaţie. Situaţia este serios agravată recent şi de devalorizarea accelerată a leului – preţurile medicamentelor fiind îngheţate la un curs Euro/ Ron de 4,26. Toate aceste constrângeri au fost prezentate oficialilor din Ministerul Sănătăţii în repetate rânduri, însă declaraţiile publice făcute de aceştia cum că “taxa claw-back nu va scoate din piaţă producătorii de medicamente” sau că “producătorii sunt interesaţi numai de profit” arată lipsa disponibilităţii unui dialog real şi onest asupra rezolvării acestei probleme şi nu mai puţin lipsa de înţelegere faţă de gravitatea situaţiei.
În cazul producătorilor români, care plătesc taxe şi impozite către stat şi crează peste 8.000 locuri de muncă în economie, situaţia ia o întorsătură de-a dreptul absurdă, veniturile realizate fiind reduse drastic de impactul taxei clawback. Acest efect se traduce prin forţarea la plata a mai puţine taxe şi impozite la bugetul de stat, riscând totodată disponibilizări importante. O logică economică elementară ar trebui să funcţioneze în această situaţie şi să scutească de la plata taxei clawback producătorii care achită cota unică către statul român.
Producătorii de medicamente, care au investit în operaţiuni industriale pe teritoriul României peste 2 milarde de Euro în ultimii 10 ani, au făcut astfel un angajament serios faţă de populaţia ţării şi faţă de economia reală.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.