Televizarea luptei anticoruptie este gustată de 57% dintre romani

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.03.2015 19:27 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In studiul Barometrul increderii in institutii, realizat de IRES, in 9-10 martie 2015, 49% dintre persoanele intervievate spun ca, in acest moment, lucrurile in Romania merg intr-o direcţie buna, in timp ce 40% considera ca acestea merg intr-o direcţie greşita.

Majoritatea persoanelor intervievate, 77%, au o parere foarte buna sau buna despre faptul ca, in ultimele luni, mulţi oameni politici sunt acuzaţi de corupţie, sunt condamnaţi sau arestaţi preventiv.
Despre acest lucru tind sa aiba o parere buna in proporţie mai ridicata barbaţii şi respondenţii cu studii superioare.
In acelaşi timp, cumulativ, o proporţie covarşitoare a respondenţilor, 95%, este de parere ca, in Romania, corupţia este foarte raspandita (70%) sau destul de raspandita (25%).
Doar 3% dintre aceştia cred ca este puţin raspandita, iar 1% spun ca nu este raspandita deloc.

Aproape jumatate dintre intervievaţi considera ca este mai raspandita corupţia in administraţia centrala decat in cea locala, in timp ce 16% cred ca este invers, iar 31% cred ca, de fapt, corupţia este raspandita in egala masura atat la nivelul administraţiei locale, cat şi la nivelul celei centrale.
Respondenţii cu studii medii tind sa vada in proporţie mai ridicata corupţie la nivel central, cei fara studii la nivel local, iar cei cu studii superioare cred in proporţie mai ridicata cum ca este raspandita atat la nivel central, cat şi la nivel local.

Respondenţii din Transilvania şi Banat considera ca este mai raspandita in administraţia centrala, iar cei din Moldova o vad in proporţie uşor mai ridicata la ambele niveluri.
O proporţie semnificativa a persoanelor intervievate, 57%, considera ca exista politicieni care sprijina lupta impotriva corupţiei in mod sincer.
Respondenţii care au absolvit cel mult clase gimnaziale tind sa raspunda afirmativ la aceasta intrebare in proporţie mai ridicata.
 
Televizarea luptei anticoruptie este gustata de public

Cand este vorba despre reflectarea mediatica a fenomenului, 57% dintre participanţii la studiu declara ca sunt interesaţi sau foarte interesaţi de transmisiunile televiziunilor pe tema arestarilor şi condamnarilor din ultima perioada.

Respondenţii din Transilvania şi Banat se declara interesaţi de aceste transmisiuni in proporţie mai ridicata, iar cei din Moldova in proporţie mai redusa.
Cu toate acestea, majoritatea respondenţilor crediteaza transmisiunile televizate cu incredere in ceea ce priveşte contribuţia lor la diminuarea fenomenului corupţiei, 36% spunand ca sunt siguri ca acestea pot contribui la acest lucru, iar 41% considerand ca probabil acest lucru se intampla.
Cu cat respondenţii sunt mai educaţi, cu atat convingerea ca transmisiunile televizate pot contribui la diminuarea corupţiei se regaseşte mai rar in randul acestora.
 
DNA beneficiaza de cea mai ridicata incredere din partea publicului

Toate institutiile care activeaza in sistemul juridic din Romania beneficiaza de nivele de  incredere mult superioare majoritatii institutiilor din Romania.

In justiţia din Romania, in general, au incredere multa sau foarte multa 41% dintre respondenţi, in timp ce o proporţie mai ridicata - 56%, spun ca au mai degraba puţina sau foarte puţina incredere.
Barbaţii declara ca au multa sau foarte multa incredere in justiţie in proporţie semnificativ mai ridicata decat femeile, la fel persoanele cu studii superioare.

In tribunale au incredere multa sau foarte multa 37% dintre intervievaţi, in timp ce 57% au mai degraba puţina sau foarte puţina incredere in aceste instituţii. Din nou, barbaţii declara ca au multa sau foarte multa incredere in aceste instituţii in proporţie mai ridicata decat femeile. Increderea in judecatorii se prezinta foarte similar cu cea in tribunale - 37% au foarte multa sau multa incredere, iar 58% puţina sau foarte puţina.

In Ministerul Justiţiei, de asemenea, au incredere multa sau foarte multa 38% dintre intervievaţi, in timp ce 57% dintre ei spun ca au mai degraba puţina sau foarte puţina incredere in acest minister. Şi in acest caz, barbaţii tind sa aiba multa sau foarte multa incredere in aceasta instituţie in proporţie mai ridicata decat femeile.

In CSM spun ca au multa sau foarte multa incredere 42% dintre intervievaţi. Aceasta opinie este mai des intalnita in randul barbaţilor, devenind mai raspandita, de asemenea, odata cu creşterea nivelului de educaţie. In curţile de apel au incredere tot 42% dintre participanţii la studiu, barbaţii in proporţie uşor mai ridicata, la fel persoanele cu studii superioare şi cele care locuiesc in Transilvania sau Banat.

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie beneficiaza de multa sau foarte multa incredere din partea a 48% dintre participanţii la acest studiu, cu precadere din partea barbaţilor, a persoanelor cu studii superioare şi a celor din Transilvania şi Banat sau Moldova.

Direcţia Naţionala Anticorupţie reuşeşte performanţa de a beneficia de multa sau foarte multa incredere in randul a 63% dintre intervievaţi. Ca pana acum, aceste opinii se regasesc in proporţie mai ridicata in randul barbaţilor, precum şi in randul persoanelor cu studii medii sau superioare.

In DIICOT, de asemenea, au multa sau foarte multa incredere peste 50% dintre respondenţi - 55%, proporţia crescand la 61% in randul barbaţilor.
 
Codruta Kövesi: o incredere fara precedent  pentru cineva din sistemul juridic  din Romania

In Codruţa Kövesi, Procurorul sef al DNA, au multa sau foarte multa incredere 43% dintre persoanele intervievate, in timp ce 45% spun ca au puţina sau foarte puţina incredere in aceasta personalitate publica, iar 9% declara ca nu o cunosc.
Barbaţii, in schimb, au incredere in Codruţa Kövesi in proporţie de 52%, iar persoanele cu studii superioare in proporţie de 49%.

In Monica Macovei declara ca au incredere multa sau foarte multa 23% dintre intervievaţi, proporţia acestora crescand atunci cand ne uitam doar la persoanele cu studii superioare la 34%.

In Tiberiu Niţu, Procurorul General al Romaniei, au multa sau foarte multa incredere trei din zece respondenţi.  
Barbaţii tind sa aiba incredere in aceasta personalitate in proporţie mai ridicata, la fel persoanele care au studii medii sau superioare, comparativ cu cele care au absolvit un nivel de educaţie inferior.
Respondenţii din Moldova, de asemenea, tind sa aiba incredere in Tiberiu Niţu in proporţie uşor mai redusa.
 
Perceptia publica despre dreptate

16% dintre persoanele intervievate spun ca au avut de a face cu sistemul de justiţie in ultimii cinci ani.
Cu cat sunt mai educaţi, cu atat proporţia respondenţilor care raspund afirmativ la aceasta intrebare creşte.
De asemenea, respondenţii din regiunea de Sud a ţarii tind sa faca acest lucru in proporţie uşor mai ridicata decat cei din Moldova sau din Transilvania şi Banat.

Jumatate dintre persoanele care spun ca au avut de a face cu justiţia in ultimii cinci ani spun ca au facut acest lucru in calitate de reclamant sau de pagubit, in timp ce un sfert au fost acuzaţi sau inculpaţi, iar o zecime martori.
Aproximativ jumatate dintre acestea, de asemenea, apreciaza ca au fost tratate bine sau foarte bine atunci cand au avut de a face cu sistemul de justiţie - 52% - , in timp ce 47% apreciaza ca au fost tratate mai degraba prost sau foarte prost.
Proporţii similare ale respondenţilor apreciaza, astfel, ca s-ar fi facut dreptate sau nu in cazul lor: 51% spun ca s-a facut dreptate, iar 44% ca nu s-a facut dreptate.
In acelaşi timp, 5% dintre aceştia nu ştiu ce raspuns sa dea la aceasta intrebare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.