Tendinte in evolutia activitatii economice in perioada ianuarie - martie 2014

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.01.2014 09:34 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Potrivit opiniilor exprimate in luna ianuarie 2014, de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada ianuarie - martie 2014 tendinta de relativa stabilitate in industria prelucratoare, scadere moderata in sectorul de comert si servicii si scadere in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, informeaza Institutul Naţional de Statistica.
Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna ianuarie 2014, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -1%).
In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru activitatea din industria metalurgica se va inregistra tendinta de scadere (sold conjunctural -30%), iar pentru fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor vom avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +7%).
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).
In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare.

Potrivit estimarilor din luna ianuarie 2014, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -31%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -24%).
Managerii estimeaza de asemenea, scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -28%).
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -14%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere (sold conjunctural -23%).
Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%).
Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +18%).

Conform estimarilor din luna ianuarie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste scadere moderata (sold conjunctural -6%).
In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%).
Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +7%).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.