Tezaure ale Daciei de milioane de euro urmarite in continuare prin Interpol

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.02.2016 16:56 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Poliţiştii au reuşit sa recupereze, de la un agent comercial din Olanda, o moneda Lysimach din aur, ce a fost depusa in custodia Muzeului Naţional de Istorie a Romaniei din Bucureşti.

Ulterior, poliţiştii au efectuat percheziţii la doua galerii de arta din Bucureşti şi la domiciliile unor persoane, cu privire la care existau date ca ar deţine bunuri sustrase din situri arheologice romaneşti protejate.
In urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 de monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o arma dacica tip sica, depozite de unelte etc.) şi 12 statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinand culturii Cucuteni).
De asemenea, au mai fost indisponibilizate şi sunt in curs de examinare 2.000 de tablouri oferite la vanzare de catre casele de licitaţii.

Sunt urmarite in continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formeaza obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 de piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 braţari spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

In perioada 1998 — 2015, grupari cuprinzand 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, dintre care 12 au fost condamnaţi definitiv pentru ca au sustras şi exportat ilegal, au spalat pe piaţa antichitaţilor tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach etc.), braţari spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Oraştie, monumente UNESCO, cauzand un prejudiciu de 2.500.000 de euro.

Conform evaluarii experţilor, ”loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista.
Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poarta o legenda scrisa cu caractere greceşti, menţionand numele suveranului emitent.
Monedele au fost emise in ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, in jurul anilor 44-29 a. C.
Fapt excepţional, datorita acestor monede, cunoaştem azi mai multe nu numai despre istoria politica, viaţa economica, sociala sau arta şi religia Daciei in anii care au urmat dispariţiei lui Burebista”.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.