Timisoara - Arad, a doua cea mai mare zona economica a Romaniei

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 17.03.2015 19:33 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

'Romania 2035, o ţara cu un teritoriu funcţional, administrat eficient, care asigura condiţii atractive de viaţa şi locuire pentru cetaţenii sai, cu un rol important in dezvoltarea zonei de sud-est a Europei' — aceasta este viziunea de dezvoltare a teritoriului naţional, propusa prin proiectul Strategiei de dezvoltare teritoriala a Romaniei (SDTR), document rezultat in urma unui amplu demers instituţional şi de cercetare, derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice, in perioada 2012 — 2014.

Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei este documentul programatic pe termen lung, prin care este conturata viziunea de dezvoltare a teritoriului naţional pentru anul 2035 şi sunt stabilite obiective de dezvoltare, masuri, acţiuni şi proiecte concrete la nivel teritorial.
Din acest motiv şi pentru asigurarea participarii unui numar cat mai mare de actori relevanţi la procesul de consultare privind proiectul strategiei, termenul stabilit iniţial pentru transmiterea observaţiilor a fost prelungit pana la data de 31 martie 2015.
Informaţii suplimentare privind procesul şi documentele de consultare, datele de contact şi modalitatea de transmitere a propunerilor de imbunataţire a Strategiei de dezvoltare teritoriala a Romaniei sunt disponibile la link-ul www.sdtr.ro, secţiunea ''consultare publica''.

Conform proiectului Strategiei de dezvoltare teritoriala a Romaniei (SDTR), procesul de reorganizare a populatiei in teritoriu este determinat, in primul rand, de extinderea masei economice a oraselor mari, care formeaza sisteme urban‐rural integrate.
Astfel, in cazurile Timisoara‐Arad, Iasi, Oradea, Satu Mare şi Braila-Galaţi se formeaza sisteme cu potenţial transfrontalier.
Timisoara are o populatie de circa 300.000 de locuitori şi genereaza aproximativ 3% din venitul total al firmelor din tara.

Timisoara impreuna cu Aradul constituie a doua cea mai mare zona economica a Romaniei dupa Bucuresti.
Astfel, crearea unei conexiuni pentru aceasta zona se poate face prin dezvoltarea transportului feroviar de mare viteza intre Timişoara şi Arad.

Unul dintre proiectele amintite in SDTR este trecerea in subteran a liniilor de cale ferata din municipiul Timişoara şi infiinţarea unei linii de tren metropolitan intre staţiile Timişoara Nord – Timişoara Est.

Din alt punct de vedere, disparitaţile anului 2011 in ceea ce priveşte dotarea tehnico-edilitara a locuinţelor prezinta o distribuţie ridicata in partea de vest şi centrala, valorile cele mai mici identificandu-se in regiunea de dezvoltare N-E şi S.
Conform SDTR, judeţele cu dotarea tehnico-edilitara cea mai mare (Braşov, Constanţa şi Timiş) au o pondere a valorilor de peste 75%, ceea ce inseamna ca mare parte a locuinţelor sunt dotate corespunzator din punct de vedere tehnico-edilitar.
Pe de alta parte, valorile cele mai scazute ale dotarii tehnico-edilitare sunt in judeţele agricole (Teleorman, Olt, Vaslui).

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei - proiect
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 12.93 Mb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.