TOPUL SOCIETATILOR de ASIGURARE care au inregistrat CELE MAI MULTE PETITII in 2016

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 11.04.2017 11:47 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Analiza comparativa a valorilor celor trei indicatori specifici calculaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru a stabili gradul de conformitate a conduitei entitaţilor supravegheate releva ca cinci societaţi de asigurare şi-au menţinut incadrarea in gradul de conformitate bun, o societate de asigurare şi-a imbunataţit activitatea in ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi a nevoilor financiare ale consumatorilor sai, dar se menţine la un grad de conformitate mediu privind ceilalţi indicatori, in timp ce doua societaţi şi-au pastrat incadrarea in gradul de conformitate redus.
 
In aplicarea metodologiei au fost luate in calcul datele statistice, aferente anului 2016, din evidenţele Direcţiei Relatii cu Publicul, Petitii si Educatie Financiara, in ceea ce priveşte petiţiile referitoare la activitatea societaţilor de asigurare, precum şi informaţiile transmise ASF de catre asiguratori, prin rapoartele trimestriale.
 
Cei trei indicatori, care au fost creati dupa modele utilizate la nivel international, sunt:
# Indicatorul petiţii/contracte - Ip/contracte - exprima gradul de conformitate a produselor unei societati cu drepturile si nevoile financiare ale consumatorilor de asigurari;
# Indicatorul petiţii/daune avizate - Ip/daune - exprima gradul de indeplinire a obligatiilor societatii in activitatea de instrumentare si lichidare a dosarelor de dauna;
# Indicatorul petiţii favorabile/daune avizate – Ipf/daune - exprima gradul de conformitate a solutiilor adoptate in dosarele de dauna cu prevederile legale/contractuale.

Pe baza analizei acestor indicatori se poate realiza o clasificare a entitatilor supravegheate si/sau reglementate de catre ASF, in grade de conformare bune, medii si reduse, astfel:
-        Valorile indicatorilor sub nivelul de referinta al pietei de 100% denota un grad bun de conformitate;
-        Indicatorii cu valori intre 100% si 200% denota un grad mediu de conformitate;
-        Indicatorii cu valori peste 200% denota un grad scazut de conformitate.
Un procent cat mai mic al indicatorului respectiv arata un grad cat mai mare de conformitate.

In urma centralizarii si analizarii indicatorilor pentru primele zece societaţi de asigurare care au inregistrat cele mai multe petiţii la ASF, societaţi autorizate sa practice activitatea de asigurare in Romania, a rezultat urmatoarea situatie:
 
Allianz-Ţiriac S.A., Generali Romania S.A. şi Groupama S.A. se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toţi indicatorii calculaţi, valorile fiind sub pragul de 50%:
-          Allianz-Ţiriac S.A. – Ip/c = 22%; Ip/d = 16%; Ipf/d = 9%
-          Generali Romania S.A. – Ip/c = 40%; Ip/d = 28%; Ipf/d = 14%
-          Groupama S.A. – Ip/c = 35%; Ip/d = 23%; Ipf/d = 10%
Omniasig VIG S.A. se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toţi indicatorii calculaţi, valorile Ip/d şi Ipf/d fiind sub pragul de 50%:
-          Ip/c = 68%; Ip/d = 39%; Ipf/d = 23%
Uniqa Asigurari S.A. se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru toţi indicatorii calculaţi, valoarea Ipf/d fiind sub pragul de 50%:
-          Ip/c = 81%; Ip/d = 54%; Ipf/d = 40%
Euroins S.A. se incadreaza intr-un grad de conformare bun pentru Ip/c şi mediu pentru ceilalţi doi indicatori:
-          Ip/c = 83%; Ip/d = 162%; Ipf/d = 119%
Carpatica Asig S.A. s-a incadrat intr-un grad de conformare bun pentru Ip/c şi redus pentru Ip/d şi Ipf/d, ceea ce arata faptul ca societatea a avut deficienţe in ceea ce priveşte activitatea de instrumentare a dosarelor de dauna şi in ceea ce priveşte conformitatea soluţiilor adoptate cu prevederile legale/contractuale:
-          Ip/c = 83%; Ip/d = 266%; Ipf/d = 286%
ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig S.A. ca urmare a deteriorarii indicatorilor financiari cu privire la cerintele minime de capital si de solvabilitate.
Asirom VIG S.A. şi City Insurance S.A. se incadreaza intr-un grad de conformare redus pentru toţi indicatorii, ceea ce arata ca societaţile nu s-au preocupat indeajuns de respectarea drepturilor şi nevoilor financiare ale consumatorilor sai, au deficienţe in ceea ce priveşte activitatea de instrumentare a dosarelor de dauna şi in ceea ce priveşte conformitatea soluţiilor adoptate cu prevederile legale/contractuale:
-          Asirom VIG S.A. – Ip/c = 251%; Ip/d = 348%; Ipf/d = 371%
-          City Insurance S.A. – Ip/c = 275%; Ip/d = 535%; Ipf/d = 668%
Valorile rezultate cu privire la societaţile Asirom VIG S.A. şi City Insurance S.A. confirma situaţiile de fapt constatate in cadrul controalelor efectuate in cursul anului 2016. Conducerile celor doua companii de asigurare au fost sancţionate de catre Consiliul ASF, totodata stabilindu-se in sarcina acestora obligaţia intocmirii unor planuri de masuri in vederea remedierii celor constatate. City Insurance S.A. este in procedura de supraveghere speciala pe baza de plan de redresare din aprilie 2016, dar masurile de recapitalizare nu au fost indeplinite. Asirom VIG S.A. a efectuat o majorare de capital de 84,5 milioane de lei, care ii imbunataţeşte lichiditatea şi solvabilitatea.
Forte Asigurari – Reasigurari S.A. s-a incadrat intr-un grad de conformare redus pentru toţi indicatorii, valorile acestora fiind foarte mari comparativ cu valorile indicatorilor calculaţi pentru celelalte societaţi de asigurare:
-          Ip/c = 2595%; Ip/d = 2465%; Ipf/d = 2813%.
ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii Forte Asigurari, ca urmare a deteriorarii indicatorilor financiari cu privire la cerintele minime de capital si de solvabilitate.

*) graficul nu evidenţiaza societatea Forte Asigurari S.A. deoarece valorile indicatorilor calculaţi pentru aceasta societate sunt foarte mari comparativ cu valorile indicatorilor calculaţi pentru celelalte societaţi de asigurare
Mai multe detalii referitoare la analiza indicatorilor defalcati pe categorii de asigurari (cu detalierea pe asigurarile generale) puteti gasi in raportul exhaustiv publicat mai jos.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Situatia petitiilor in 2016
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 1.31 Mb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.