Topul societatilor de asigurare cu cele mai multe petitii

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.10.2014 16:28 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In perioada ianuarie - iunie 2014, numarul petiţiilor din sectorul asigurari inregistrate in mod unic pe petent, analizate şi soluţionate s-a cifrat la 6.278, in scadere cu 8,99% faţa de perioada similara a anului trecut. 5.889 de petiţii (93,8%) au fost transmise de catre asiguraţi sau pagubiţi, iar 389 de solicitari au fost transmise de catre service-urile auto.
 
In total, Direcţia Protecţia Asiguraţilor din Autoritatea de Supraveghere Financiara a inregistrat un numar de 9.426 de petiţii.
Cifra agregata include şi solicitari de informaţii, reveniri/completari la petiţii deja analizate, solicitari care nu intra in sfera de competenţa a ASF sau solicitari referitoare la alte direcţii de specialitate (şi care au fost transmise acestora).
 
Cele 6.278 de petiţii inregistrate in mod unic pe petent analizate şi soluţionate reprezinta 0,0404% din numarul total al contractelor de asigurare aflate in vigoare (pe toate clasele) şi 1,51% din numarul total de daune avizate de catre asiguratori in semestrul I 2014.
 
Cele mai multe petiţii s-au inregistrat pentru urmatoarele societaţi de asigurare:
EUROINS SA    1934
ASTRA SA    1640
CITY INSURANCE SA    525
UNIQA Asigurari SA    506
OMNIASIG VIG SA    459
ASIROM SA    332
CARPATICA ASIG SA    286
ALLIANZ-TIRIAC SA    198
GROUPAMA SA    127
GENERALI ROMÂNIA SA    83
Alte societaţi    188
 
Cea mai mare pondere in totalul petiţiilor transmise de catre asiguraţi/pagubiţi, inregistrate la ASF in perioada ianuarie - iunie 2014, o deţin cele aferente asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA şi Carte Verde cu un numar de 4.112 petiţii (69,83% din total), in scadere cu 5,32% faţa de perioada similiara a anului precedent.
Cele 1.290 de petiţii depuse de catre asiguraţi/pagubiţi pentru asigurari tip CASCO reprezinta 21,91% din totalul petiţiilor transmise de catre asiguraţi/pagubiţi.
Aspectele cel mai des reclamate de catre petenţi au fost plata parţiala sau neplata despagubirilor/valorilor de rascumparare, care au facut subiectul a 5.620 de petiţii (95,43% din total).
Cele 4.112 de petiţii inregistrate de catre asiguraţi/pagubiţi şi soluţionate in semestrul I 2014 reprezinta 0,109% din numarul total al contractelor RCA incheiate in aceasta perioada (3.749.853) şi 3,024% din numarul dosarelor de dauna RCA avizate in aceasta perioada (135.962).
 
Din cele 5.889 de petiţii, un numar de 4.272 de petiţii (72,54% din total) au fost soluţionate in favoarea petenţilor, urmare a analizelor desfaşurate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.
1.617 de petiţii (27,46% din total) au fost constatate ca fiind neintemeiat formulate.
Printre considerentele care au stat la baza acestor concluzii de soluţionare nefavorabila se numara: investigaţiile proprii şi/sau expertizele tehnice nu au confirmat dinamica accidentelor declarata de parţi;  in cazul asigurarilor facultative au fost formulate pretenţii care exced cadrul contractual;  in cazul asigurarilor RCA au fost formulate pretenţii de despagubire care exced cadrul legal (repere neconstatate in procesele verbale de constatare a avariilor, reparaţii efectuate in unitaţi neautorizate RAR pentru marca şi modelul vehiculului respectiv, avarii preexistente);  aspectele reclamate in petiţii constituiau obiectul unor dosare aflate pe rolul instanţelor judecatoreşti.
 
Cea mai mare pondere in totalul petiţiilor inregistrate la ASF, in perioada ianuarie – iunie 2014, a fost inregistrata pe clasa asigurarilor generale, respectiv 98,69% din total (5.812 de petiţii din totalul de 5.889 de petiţii inregistate de catre asiguraţi/pagubiţi).
 
Structura petiţiilor este urmatoarea:
I. Asigurari generale    5.812
- Asigurari tip Casco    1.290
- Asigurari obligatorii RCA şi Carte Verde    4.112
- Asigurari de incendii şi alte daune la proprietaţi    305
- Alte forme de asigurari generale    105
II. Asigurari  de viaţa    77
Total asigurari generale şi de viaţa (petiţii inregistrate de asiguraţi/pagubiţi)    5.889

Pe clasa asigurarilor RCA şi Carte Verde a fost soluţionat in favoarea petenţilor un numar de 3.227 de petiţii (78,48% din numarul total de petiţii inregistrate de asiguraţi/pagubiţi), din care un numar de 2.219 de petiţii a fost finalizat prin plata. 885 de petiţii au fost constatate ca fiind neintemeiat formulate.
Procentul ridicat de soluţionare a petiţiilor in favoarea petenţilor (asiguraţi/pagubiţi) reprezinta o indreptare din partea societaţilor de asigurare a situaţiilor semnalate de catre petenţi referitoare la procesul de lichidare a daunelor, dar in egala masura situaţia factuala trebuie privita de catre societaţile de asigurare care fac obiectul sesizarilor asiguraţilor/pagubiţilor cu maxima seriozitate şi responsabilitate.
 
Separat, faţa de cele 5.889 de petiţii inregistrate de catreasigurati/pagubiţi au fost analizate şi evidenţiate 389 de solicitari primite din partea unitaţilor reparatoare care au prezentat mandate/imputerniciri din partea pagubiţilor. Dintre acestea, 171 de petiţii au fost soluţionate favorabil, restul fiind constatate ca neintemeiat formulate.
Petiţiile primite din partea unitaţilor reparatoare care nu au prezentat mandate/imputerniciri in forma legala sau care se refera la nerespectarea/respectarea defectuasa de catre asiguratori a condiţiilor prevazute in contractele comerciale şi care nu se supun normelor ASF au fost clasate (unitaţile reparatoare reclamante nu au facut dovada calitaţii in dosarele de dauna respective).
Cea mai mare parte dintre petiţiile transmise de catre service-uri au avut ca obiect solicitarea de soluţionare/verificare a mai multor dosare de dauna.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.