Transportatorii considera timbrul de mediu o alta taxa-labirint

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 13.02.2013 18:21 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In contextul dezbaterilor publice pe marginea timbrului de mediu, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri solicita Guvernului sa ia masurile necesare pentru a iesi din labirintul acestei taxe.
UNTRR considera ca noua taxa de timbru trebuie sa fie anuala - corelata cu nivelul emisiilor.
Astfel va fi colectata pe toata durata utilizarii si indiferent de al catelea proprietar, in timp ce taxa unica este platita de un anumit proprietar la un anumit moment, iar toti ceilalti proprietari ulteriori nu mai platesc nimic, fara sa se tina cont de perioada de utilizare – vehiculul poate fi scos din circulatie in acelasi an urmare unui accident sau poate fi utilizat 30 ani fara sa mai plateasca nimic desi va deveni din ce in ce mai poluant.

Totodată, noua taxa de timbru trebuie sa fie diferentiata functie de nivelul de emisii – pentru vehiculele clasificate Euro 6 - Euro 1,  sa fie perceputa o taxa de mediu dupa cum urmeaza:
* zero pentru Euro 6,5% din impozitul anual pentru Euro 5,
* 10% din impozitul anual pentru Euro 4,
* 20% pentru Euro 3,40% pentru Euro 2,
* 80% pentru Euro 1,160% pentru non-Euro sau vehiculele neclasificate (cu nivel de emisii nementionat de producator) din punct de vedere al emisiilor poluante.
Noua taxa de timbru trebuie colectata in impozit si defalcata separat - costul colectarii va fi redus pentru stat, la fel si deranjul contribuabililor, iar taxele colectate se returneaza celor care le-au achitat si solicita acest lucru.
În acest fel, se permite crearea unui cadru durabil, autosustenabil pe termen lung proportional cu durata de exploatare si tinand cont mereu de cele mai avansate si ecologice norme de poluare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.