Trei zile de doliu national

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.11.2015 21:36 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional, pe 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie, in cadrul unei şedinţe extraordinare convocata de premierul Victor Ponta in urma tragediei petrecute in Bucureşti, cand 27 de persoane au decedat dupa un incendiu izbucnit in clubul Colectiv.

Zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie 2015 sunt declarate zile de doliu naţional pe teritoriul Romaniei in memoria persoanelor care şi-au pierdut viaţa in incendiul care a avut loc in seara de 30 octombrie intr-un club din Bucureşti. In acest sens, Executivul a adoptat o Hotarare in şedinţa convocata astazi la Palatul Victoria.

In zilele de doliu naţional, toate instituţiile şi autoritaţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul Romaniei in berna. De asemenea, drapelul Romaniei in berna va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de invaţamant şi de cultura, misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele pentru trecerea frontierei, in aeroporturi, porturi, gari şi autogari, precum şi ca pavilion pe navele de orice fel şi pe ambarcaţiunile ce navigheaza sub pavilion romanesc. Aceeaşi obligaţie revine, potrivit legii, şi persoanelor fizice daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la reşedinţa.

Totodata, posturile de radio şi televiziune, instituţiile de cultura işi vor adapta programul in mod corespunzator.

Decizia privind declararea celor trei zile de doliu naţional pe teritoriul Romaniei a fost luata in temeiul dispoziţiilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei de catre autoritaţile şi instituţiile publice.
###
Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, la data de 31 octombrie 2015, in temeiul dispozitiilor art. 325 Cod procedura penala, preluarea de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, a cauzei privind incendiul produs in Clubul Colectiv din Municipiul Bucuresti, soldat cu decesul mai multor persoane si vatamarea corporala a altora.
Considerentele care au stat la baza preluarii au vizat caracterul complex al cauzei determinat de imprejurarile in care s-a produs incendiul, de urmarile grave ale acestuia si constatand ca pentru finalizarea urmaririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmarire penala cu implicarea unor structuri centrale ale altor autoritati, fiind necesara si alocarea de resurse logistice suplimentare.
Din primele verificari si acte efectuate a rezultat ca, in seara zilei de 30 octombrie 2015, in timpul desfasurarii unui concert de muzica rock, s-a produs un incendiu intr-un imobil din strada Tabacarilor nr. 7, Sectorul 4, avand ca urmare decesul mai multor persoane si vatamarea corporala a altora.
# Un numar de şapte persoane decedate in urma incendiului au fost duse la Institutul Naţional de Medicina Legala au ramas neidentificate.
# 27 de persoane au murit, 184 au fost transportate la spital, 146 au ramas internate
# Paisprezece dintre pacientii internati la Spitalul Floreasca sunt ventilati mecanic
# Zece dintre pacientii internati la Spitalul de Arsi din Bucuresti sunt in stare foarte grava, avand arsuri pe jumatate din suprafata corpului.
# apelul la 112 a fost primit la ora 22.32.
# la ora 22.33 au fost alertate 3 autospeciale de stingere cu apa şi spuma, o autospeciala cu scara mecanica, o autospeciala pentru descarcerare şi un echipaj de prim ajutor, salvatori din cadrul Grupului Special de Salvatori cu o autospeciala de stingere şi o autospeciala grea de descarcerare, precum şi un echipaj cu medic de terapie intensiva mobila.
# ora 22.43, toate aceste echipaje sosesc la faţa locului şi se solicita srpijin şi la faţa locului sosesc alte trei echipaje de prim ajutor şi trei autospeciale de stingere cu apa şi spuma
# in urma informaţiilor primite de la faţa locului este trimis şi spitalul mobil.
# de la ora 22.50 s-a inceput activitatea de triaj şi a inceput transportul victimelor catre Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul de Arşi, Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Elias, Spitalul Coltea, Spitalul Budimex, Spitalul Militar, Spitalul Agripa Ionescu.
# La Registrul Comerţului, apar Alin Anastasescu, cu 47% din actiunile societatii Colectiv Club SRL, alaturi de administratorul firmei, Paul Catalin Gancea – 30% si Costin Mincu – 23%.

###
Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler lui Claudiu Petre si lui Adrian Rugina, in semn de apreciere pentru curajul, altruismul si daruirea de care au dat dovada in timpul tragicului eveniment de la Clubul „Colectiv” din Bucuresti, incercand salvarea mai multor vieti cu pretul sacrificiului suprem.

# 3 noiembrie 2015
Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus retinerea inculpatilor:
·                MINCU COSTIN
·                ANASTASESCU GEORGE- ALIN
·                GANCEA PAUL-CATALIN
sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa, prevazuta de art. 192 alin. 3 Cod penal.
Cu privire la infractiunile retinute in sarcina inculpaţilor, facem urmatoarele precizari:
Prin ordonanţa din data de 31 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Bucureşti, fiind sesizaţi cu privire la faptul ca in incinta Clubului Colectiv a avut loc un incendiu in urma caruia au murit mai multe persoane, iar altele au suferit vatamari corporale, au dispus inceperea urmaririi penale cu privire la savarşirea infracţiunilor de omor calificat şi distrugere calificata, in vederea stabilirii circumstantelor si imprejurarilor savarsirii faptelor.
 Din datele şi probele administrate ulterior a rezultat ca incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spaţiul respectiv au incurajat şi permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in condiţiile in care spaţiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenţa, precum şi desfaşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in condiţiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitaţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu incalcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonica pe stalpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club.
Avand in vedere imprejurarile in care fapta a fost comisa, dupa cum rezulta din probatoriul administrat pana in acest moment al urmaririi penale, se releva forma de vinovaţie a culpei, şi nu a intenţiei, astfel incat, prin ordonanţa din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea incadrarii juridice data faptelor din infracţiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal in infracţiunea de ucidere din culpa, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal.
Prin ordonanţa motivata din data de 2 noiembrie 2015, procurorii au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale faţa de Grancea Paul Catalin, Anastasescu George Catalin şi Mincu Costin, administratori ai SC Colectiv Club SRL, sub aspectul infracţiunilor de ucidere din culpa şi vatamare corporala din culpa.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.