TUPEU PSD 3.0&V.V. DANCILA: Sa eliminam INECHITATILE din SISTEMUL de PENSII printr-o noua lege a pensiilor!?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.01.2018 21:02 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Discursul susţinut de premierul Viorica Dancila la investirea Guvernului in Parlament

Domnule presedinte al Senatului, domnule presedinte al Camerei Deputatilor, Prea Fericirea Voastra, IPS Voastra, stimati reprezentanti ai Corpului Diplomatic, domnule presedinte al Curtii de Conturi, doamnelor si domnilor deputati si senatori, doamnelor si domnilor candidati pentru functia de ministru, domnule prim-viceguvernator al BNR, doamna primar general, stimati invitati,
Ma aflu astazi aici pentru a obtine de la dvs. votul de investitura. Reprezint, alaturi de colegii mei propusi pentru viitorul Guvern, vointa politica a coalitiei majoritare din Parlament. Aceasta propunere de Guvern aduce in fata dvs. rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie 2016. Astazi, veti vota nu persoane, ci dorinta cetatenilor Romaniei exprimata prin democratie. Daca vom obtine acest vot, vom guverna cu mandrie si respect pentru romani, avand permanent in fata programul de guvernare.
Fata de premierii care m-au precedat, eu am un avantaj: este pentru prima oara cand programul de guvernare al unei majoritati politice se bucura de un grad de cunoastere atat de ridicat, atat in mediul politic, dar si in presa, cat si la nivelul populatiei. In 2016, a fost pentru prima oara cand o majoritate parlamentara a fost votata pentru programul de guvernare prezentat in alegeri. La fel, este pentru prima data cand majoritatea parlamentara guverneaza pe baza programului votat de cetateni si urmareste punct cu punct realizarea lui. In plus, e pentru prima oara cand opozitia urmareste la virgula tot ce sta scris in acest program si sanctioneaza chiar si cea mai mica abatere. Asadar, exista o foarte buna cunoastere a programului depus in Parlament si de catre cei de la putere, dar si de catre cei din opozitie, iar asta imi permite sa nu intru in foarte multe detalii tehnice. Ma voi rezuma, deci, la elementele principale pe care le am in vedere.
Obiectivul mandatului meu este ca in 2020 Romania sa fie in prima jumatate a clasamentului celor mai puternice economii din UE, astfel incat tinerii sa nu mai plece din Romania, iar cei care deja au plecat sa isi doreasca sa se reintoarca acasa. Pentru a realiza acest obiectiv, am in vedere trei directii principale: cresterea investitiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea cresterii veniturilor populatiei, reformarea administratiei si reducerea birocratiei. In privinta investitiilor, am marele avantaj de a nu pleca de la zero, cum s-a plecat la inceputul guvernarii PSD-ALDE dupa guvernarea tehnocrata. De aceea, le multumesc guvernelor din 2017, care au lucrat la elaborarea proiectelor de investitii si la deblocarea fondurilor europene. Exista deja pe lista de prioritati mai multe proiecte de investitii pregatite pentru a fi lansate si imi voi incepe mandatul de la o absorbtie a fondurilor europene de aproape 11% si cu toate autoritatile de management acreditate. Asta ne va permite sa ajungem la 30 de miliarde de euro fonduri europene absorbite pana in anul 2020, adica o rata de absorbtie de 72,5%. De asemenea, legile de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii si a Bancii de Dezvoltare a Romaniei sunt deja in dezbatere parlamentara, iar dupa adoptarea lor mizez pe atragerea sumelor necesare pentru a sustine programul de investitii ambitios pe care il avem.
Exista trei domenii majore in care intentionam sa facem investitii in urmatorii trei ani: infrastructura rutiera si feroviara, unde vom finaliza, in urmatorii ani, 350 de kilometri de autostrada si 250 de kilometri de cale ferata. De asemenea, vom creste cu peste 50% numarul de drumuri modernizate si cu peste 33% numarul populatiei racordate la reteaua de apa.
Educatia - unde avem asigurata, prin PNDL 2, finantarea pentru cele 2.500 de noi gradinite si crese, modernizarea a 2000 de scoli, precum si constructia a 30 de  camine studentesti.
Sanatatea - unde avem proiectul celor opt spitale regionale si a spitalului republican, care vor deveni cele mai importante centre de excelenta medicale din tara, dar si din aceasta regiune a Europei. Totodata, vom continua dotarea tuturor spitalelor cu aparatura medicala de ultima generatie, inceputa inca de anul trecut, prin dotarea tuturor spitalelor judetene cu un computer tomograf si un aparat de rezonanta magnetica.
A doua mare directie: continuarea cresterii veniturilor populatiei. Vreau ca romanii sa aiba salarii cat mai apropiate de nivelul salariilor din Europa. Aceasta este singura cale care poate impiedica plecarea tinerilor din tara. Am vazut ca majorarile salariale din sanatate, de anul trecut, au redus cu 70% numarul medicilor care isi depun dosarele pentru a pleca din tara. Aceasta este calea pe care trebuie sa mergem! Sa continuam cresterea salariilor, asa cum am prevazut in Legea salarizarii unitare din sistemul bugetar. Totodata, vom respecta calendarul din program privind cresterea salariului minim pe economie in fiecare an, astfel incat in 2020 salariul minim pe economie sa depaseasca 300 de euro. In acelasi timp insa, trebuie sa continuam majorarea punctului de pensie pana la 1.775 de lei in anul 2020 si sa eliminam inechitatile din sistemul de pensii printr-o noua lege a pensiilor, care sa permita, totodata, romanilor aflati in afara tarii sa-si poata plati electronic de acolo de unde sunt contributiile la sistemul de pensii romanesc, bineinteles, daca doresc acest lucru! Cei care au muncit cinstit o viata intreaga merita sa aiba un trai decent la pensie.
O pensie corecta pentru pensionarii de azi, reprezinta o garantie pentru cei care sunt in campul muncii ca vor avea o viata decenta atunci cand vor iesi din activitate.
A treia mare directie pe care o am in vedere pentru urmatorii trei ani de guvernare este reformarea administratiei si reducerea birocratiei. Suntem o tara cu una dintre cele mai bune infrastructuri de IT din lume. Vreau, asadar, ca cele mai multe tranzactii si depuneri de documente, atat intre cetateni si administratie, dar si intre institutii si in interiorul institutiilor, sa se faca prin mijloace on-line. In Parlamentul European, aproape toate documentele sunt elaborate si circula in spatiul virtual pe baza semnaturii electronice. Vreau sa aplicam cat mai repede acest model si in tara noastra. Pe langa informatizare, am in vedere reducerea birocratiei prin simplificarea sistemului fiscal, mai precis prin reducerea sau comasarea numarului de taxe platite de firme si cetateni. Am in vedere maxim 50 de taxe cu aplicare generala si asta cat mai curand posibil. O spun foarte clar, ca sa nu fie loc de nici o interpretare: cat timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nici o taxa noua in Romania. Scopul meu este acela de a usura si de a simplifica viata economica, nu de a o complica. Chiar de saptamana aceasta vom renunta la Formularul 600 si, ulterior, la aproape toate celelalte. Un singur formular pentru cei cu activitati indepedente pe an este propunerea noastra incepand cu anul 2019.
Stimate doamne si domni parlamentari, in ceea ce priveste politica externa a Romaniei, vreau sa subliniez ca, in baza experientei mele de europarlamentar, inteleg foarte bine cat de importanta este cooperarea cu institutiile europene, iar intentia mea este de a extinde dimensiunea europeana in ceea ce priveste actul de guvernare. Voi acorda o atentie deosebita parteneriatelor strategice ale Romaniei si, in mod special, parteneriatului pe care il avem cu Statele Unite ale Americii. Imi doresc ca Romania sa fie o tara care sa manifeste o deschidere totala in cooperarea internationala si in relatiile diplomatice cu alte state. Imi propun ca Romania sa sustina cu demnitate interesele nationale pe plan extern si sa fim parteneri de incredere in relatiile politice si economice pe care le avem cu celelalte state.
Stimati parlamentari, vreau sa mai fac doar cateva considerente de ordin politic. In primul rand, vreau sa subliniez clar ca voi conduce un guvern politic, un guvern care este propus si sustinut de majoritatea parlamentara. Aceasta tara trebuie condusa de catre cei alesi, nu de catre cei numiti! Prin urmare, guvernul va raspunde pentru oportunitatea deciziilor sale exclusiv in fata celor alesi, adica exclusiv in fata coalitiei majoritare. Cat timp voi fi prim-ministru, nicio alta institutie, niciun alt centru de putere nu va mai putea spune guvernului ce are de facut. In al doilea rand, va reamintesc ca suntem in Anul Centenar al Marii Uniri. De asemenea, anul viitor Romania va prelua Presedintia Consiliului UE. Sunt doua momente majore pentru Romania si fac apel la intreaga clasa politica sa dea dovada de maturitate.
Sunt total deschisa la dialog cu toate fortele politice, cu presedintele Romaniei, pentru a genera consens pe temele majore ale tarii care tin de interesul national.
Va propun acest dialog, cu o singura conditie: sa fie un dialog civilizat. In Parlamentul European am invatat ca vocea ratiunii se aude mai tare decat tonul ridicat.
Va invit, deci, ca incepand cu aceste doua momente foarte importante pentru Romania, anul Centenar si Presedintia UE, sa facem un efort si sa lasam deoparte agresivitatea, injuriile, tipetele, jignirile sau gesturile de spectacol ieftin si sa incercam sa cultivam un dialog civilizat intre noi. Am vazut in Parlamentul European ca puterea si opozitia pot avea un dialog constructiv si civilizat. Va invit, colegi din opozitie, la un astfel de dialog si va invit pe toti sa incercam sa construim consensul in ceea ce priveste sustinerea si prezentarea Romaniei pe plan extern. 2018 sa ramana in memorie ca anul in care am demarat constructia unor proiecte socio-culturale importante, precum Muzeul National de Istorie, Muzeul National de Arta sau cele trei opere din Cluj, Iasi si Craiova.
In incheiere, as vrea sa le multumesc tuturor celor care mi-au transmis mesaje de felicitare si de sustinere in ultimele zile, indiferent ca este vorba de prieteni, colegi, oficiali romani si straini sau simpli cetateni. Toti mi-ati transmis ca vedeti nominalizarea mea pentru functia de prim-ministru un semn al increderii si al sperantei in ceea ce priveste viitorul Romaniei. Inteleg foarte bine ca aceasta speranta si asteptarile mari pe care le are populatia fata de acest guvern ma responsabilizeaza in mod deosebit. Va spun, asadar, ca voi tine cont de sustinerea ce mi-a fost acordata si ca voi face tot ceea ce imi sta in putere pentru a convinge romanii ca nu au gresit atunci cand au indraznit sa creada in Romania.

La finalul interventiei mele vreau sa dau citire listei de propuneri pentru membrii guvernului:
viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice: Paul Stanescu;
viceprim-ministru, ministrul mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu;
viceprim-ministru, Viorel Stefan;
viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, Ana Birchall;
ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan;
ministrul afacerilor externe, Teodor-Viorel Melescanu;
ministrul apararii nationale, Mihai-Viorel Fifor;
ministrul finantelor publice, Eugen Orlando Teodorovici;
ministrul justitiei, Tudorel Toader;
ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre Daea;
ministrul educatiei nationale, Valentin Popa;
ministrul muncii si justitiei sociale, Lia-Olguta Vasilescu;
ministrul economiei, Danut Andrusca;
ministrul energiei, Anton Anton;
ministrul transporturilor, Lucian Sova;
ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb;
ministrul pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea;
ministrul sanatatii, Sorina Pintea;
ministrul culturii si identitatii nationale, George Vladimir Ivascu;
ministrul apelor si padurilor, Ioan Denes;
ministrul cercetarii si invoarii, Nicolae Burnete;
ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Petru Bogdan Cojocaru;
ministrul tineretului si sportului, Ioana Bran;
ministrul turismului, Bogdan Gheorghe Trif;
ministrul pentru romanii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero;
ministrul pentru relatia cu parlamentul, Viorel Ilie;
ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.