Uciderea sistematica a peste 250.000 de evrei si 11.000 de romi

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.10.2014 14:53 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Discursul insarcinatului cu afaceri al SUA,  Dean Thompson, la ceremonia de comemorare a holocaustului:

”Pentru inceput, doresc sa multumesc Institutului Wiesel pentru invitatia de a ma afla aici in acest moment trist, pentru a comemora 73 de ani de la deportarea evreilor romani in Transnistria.
Pe 9 octombrie 2014 se implinesc zece ani de cand autoritatile romane au stabilit o zi de comemorare anuala a victimelor din Romania ale Holocaustului. In fiecare an, in aceasta zi, romanii si cei care nu sunt romani se intalnesc pentru a reflecta la o crima barbara, unica in istoria omenirii.
Gratie eforturilor neobosite ale arhivarilor internationali, ale cercetatorilor Holocaustului si ale Comisiei Wiesel, cunoastem acum rolul jucat de regimul din Romania in timpul maresalului Ion Antonescu in uciderea sistematica a peste 250.000 de evrei romani si ucraineni si a peste 11.000 de romi.
In timp ce participam la comemorarile solemne anul acesta si in anii care vin, nu ne putem permite niciodata sa simtim ca atrocitatile Holocaustului sunt atat de departe in trecut, incat sa le consideram un gand de neimaginat in memoria noastra colectiva.
Trebuie sa facem eforturi active pentru a invata, noi si copiii nostri, despre adevarul brutal al acestui genocid fara precedent, astfel incat toate generatiile viitoare sa isi aminteasca intotdeauna de puterea distructiva a urei si intolerantei. Trebuie sa fim mereu pregatiti sa luam atitudine impreuna si sa spunem: sa nu se mai repete niciodata.
Sunt incurajat de activitatea desfasurata de Institutul Wiesel din Romania impreuna cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington D.C. si Ministerul Educatiei Nationale pentru a extinde educatia despre Holocaust in scolile romanesti.
Adevarul despre acest capitol dureros din istorie trebuie predat tuturor elevilor. Doar recunoscand in totalitate existenta Holocaustului putem sa continuam sa ne asiguram ca el nu se va repeta niciodata.
In urma cu cinci ani, pe 8 octombrie 2009, multi demnitari romani si membri ai comunitatii evreiesti si internationale au participat la dezvelirea acestui monument comemorativ dedicat victimelor romane ale Holocaustului.
Colectia de sculpturi realizate de artistul Peter Jacobi, expuse aici, simbolizeaza o mare tragedie, care sfideaza logica. Colectia creeaza un loc important de reflectie pentru generatiile urmatoare.
Numarul de evrei din Romania, peste 700.000 in perioada de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, a scazut astazi la mai putin de 4.000. Este important ca semnificativele contributii aduse de evrei la dezvoltarea Romaniei sa nu se piarda peste ani.
Incercand sa intelegem istoria care ne leaga, speram sa prezentam o pozitie unita impotriva tipului de ura si intoleranta care a distrus candva atatea vieti si ne-a schimbat lumea pentru totdeauna. Doar prin speranta si actiune ne putem tine promisiunea: sa nu se mai repete niciodata”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.