Udrea Elena, trimisa in judecata pentru 3 infractiuni de luare de mita

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 21.04.2015 22:54 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea in judecata a urmatoarelor persoane, in legatura cu savarşirea, in perioada 2010 – 2012, a mai multor infracţiuni de corupţie, asimilate şi conexe infracţiunilor de corupţie, privind administrarea fondurilor publice de catre Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului şi de catre Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri:

in stare de arest preventiv, a inculpaţilor: 

UDREA ELENA – GABRIELA, ministru al Dezvoltarii Regionale şi Turismului, la data faptelor, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, in sarcina careia s-au reţinut infracţiunile de:
- luare de mita (3 infracţiuni), 
- abuz in serviciu, 
- tentativa la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
BREAZU LIBERIU TUDOR, in sarcina caruia s-au reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mita.
OBREJA RUDEL, reprezentant al S.C. Europlus Computers S.R.L şi preşedintele Federaţiei Romane de Box, la data faptelor, in sarcina caruia s-a reţinut savarşirea infracţiunilor de:
- complicitate la luare de mita, 
- evaziune fiscala(2 infracţiuni), 
- spalare de bani,
in stare de arest la domiciliu, a inculpaţilor:
NASTASIA GHEORGHE, secretar general al Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului, la data faptelor, in sarcina caruia s-a reţinut savarşirea infracţiunii de luare de mita,
LUNGU ŞTEFAN, consilier personal al ministrului al Dezvoltarii Regionale şi Turismului Udrea Elena, la data faptelor, fost administrator al SC Last Time Studio SRL, in sarcina caruia s-au reţinut trei infracţiuni de complicitate la dare de mita.

sub control judiciar, a inculpaţilor: 

TOPOLICEANU ANA MARIA, director al Companiei Naţionale de Investiţii, la data faptei, in sarcina careia s-a reţinut infracţiunea de luare de mita.
BOTOROAGA DRAGOŞ MARIUS, administrator al S.C. Consmin S.A., la data faptei, in sarcina caruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mita.
ARITON ION, ministru al Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri, la data faptelor, in prezent senator in Parlamentul Romaniei, in sarcina caruia s-au reţinut infracţiunile de:
- participaţie improprie la abuz in serviciu, 
- folosire a influenţei in scopul obţinerii de foloase necuvenite. 

In rechizitoriul intocmit, procurorii au reţinut urmatoarea stare de fapt: 
Inculpata Udrea Elena Gabriela, care indeplinea in acea perioada funcţia de ministru al Dezvoltarii Regionale şi Turismului, a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (inculpaţii Lungu Ştefan – consilier personal al ministrului, Topoliceanu Ana Maria – director CNI, Nastasia Gheorghe – secretar general al ministerului şi Breazu Tudor Liberiu – asistent personal) au primit, cu ştiinţa inculpatei, sume de bani de la reprezentanţii unor societaţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finanţate de minister. Sumele obţinute au intrat fie nemijlocit in patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela (in numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie in patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a unui partid şi inculpatul Obreja Rudel).
De asemenea, inculpata Udrea Elena Gabriela şi-a exercitat atribuţiile in mod nelegal şi a determinat alţi funcţionari din cadrul ministerului sa işi incalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la o gala de box profesionist, prejudiciind bugetul ministerului şi creand un folos necuvenit pentru inculpatul Obreja Rudel.
Inculpatul Ariton Ion, in calitate de ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, s-a alaturat demersului prin care se urmarea crearea unui folos necuvenit inculpatului Obreja Rudel cu prilejul organizarii galei de box menţionate şi a determinat reprezentanţii mai multor companii din subordinea ministerului sa realizeze sponsorizari intr-o modalitate interzisa de lege.
Pentru a diminua cuantumul taxelor datorate la bugetul de stat pentru veniturile obţinute in modalitaţile descrise anterior, inculpatul Obreja Rudel a inregistrat in contabilitatea societaţii pe care o administra cheltuieli fictive.

1. In cursul anului 2010, ministrul Udrea Elena Gabriela a primit in mod indirect, pentru sine şi pentru altul, prin intermediul lui Lungu Ştefan, foloase materiale de la Gardean Adrian şi Gardean Miron, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrari incheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unitaţi administrativ teritoriale in cadrul programului „Schi pentru Romania”.
La datele de 24.08.010 şi 20.12.2010, mituitorii au dispus transferul sumei totale de 695.367,06 lei in patrimoniul unei societaţi controlate de inculpatul Lungu Ştefan, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziţie. Suma menţionata reprezinta 10% din valoarea plaţilor efectuate de minister catre UAT Cavnic şi UAT Borsec in contul lucrarilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A.
Din probele cauzei a rezultat ca Udrea Elena Gabriela cunoştea imprejurarile esenţiale referitoare la remiterea sumelor de bani, iar Lungu Ştefan a folosit o parte din banii astfel obţinuţi, la cererea ministrului, pentru plata unor servicii de publicitate şi de monitorizare a mediului online de care au beneficiat inculpata şi Organizaţia Bucureşti a unui partid.

2. In perioada 2010 – 2011, ministrul Udrea Elena Gabriela, impreuna cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naţionale de Investiţii, au primit o suma de aproximativ 300.000 lei de la Botoroaga Dragoş Marius, administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea menţionata in baza contractelor incheiate cu Compania Naţionala de Investiţii.
Astfel, dupa ce Compania Naţionala de Investiţii realiza plaţile catre S.C. Consmin S.A. pentru lucrarile efectuate, Botoroaga Dragoş Marius dispunea transferul a 10% din suma incasata catre societatea controlata de Lungu Ştefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., in baza unor contracte de consultanţa fictive. In acest mod, s-au realizat 5 plaţi, in valoare totala de 335.486 lei.
La randul sau, Lungu Ştefan dadea banii primiţi lui Breazu Liberiu Tudor, persoana apropiata atat de Udrea Elena Gabriela, cat şi de Topoliceanu Ana Maria. Plaţile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societaţii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrata de Breazu Liberiu Tudor, in baza altor contracte fictive de consultanţa. In acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare in valoare totala de 209.762 lei şi o plata in numerar de aproximativ 90.000 lei.
O parte din aceste sume au fost inmanate in numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la randul sau lui Udrea Elena Gabriela. Diferenţa a fost folosita de Breazu Liberiu Tudor şi Topoliceanu Ana Maria pentru a plati diferite cheltuieli ale inculpatei Udrea Elena Gabriela sau ale organizaţiei Bucureşti a unui partid.

3. In cursul anului 2011, inculpata Udrea Elena Gabriela a cerut şi a primit de la inculpatul Gardean Adrian, direct şi indirect, foloase materiale in valoare de 10% din plaţile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., in schimbul garanţiei ca finanţarile vor fi aprobate la timp.
Astfel, la data de 7 februarie 2011, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Gardean Adrian ca din sumele primite de la minister sa faca mai multe „sponsorizari”, transmiţandu-i ca trebuie sa discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe sa ii comunice lui Gardean Adrian ca suma solicitata este in cuantum de 10% din valoarea plaţilor efectuate şi care urmau sa fie efectuate in cursul anului 2011.
Urmare acestei solicitari, in vara anului 2011, Gardean Adrian a inmanat 200.000 euro lui Lungu Ştefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, insa banii au fost restituiţi de acesta dupa o zi, invocand riscul ca fapta sa fie denunţata organelor de urmarire penala.
In data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro in numerar lui Nastasia Gheorghe, in contul incasarilor care urmau sa fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului.
Cu acelaşi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, ca suma remisa nu acoperea procentajul solicitat de ministru, avand in vedere valoarea totala a plaţilor care urmau sa fie efectuate catre cele doua societaţi, iar pentru diferenţa i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei in conturile unei societaţi controlate de Obreja Rudel.
Suma de 900.000 euro a fost predata de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferenţa de 3.000.000 lei a fost transferata de S.C. Termogaz Company S.A. in contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, in baza unui contract fictiv de publicitate.

4. La data de 24.06.2011 s-a incheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fara publicarea unui anunţ de participare, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului şi S.C. Europlus Computers S.R.L., avand ca obiect prestarea serviciilor de promovare a Romaniei in cadrul evenimentelor desfaşurate cu ocazia organizarii Galei Internaţionale de Box profesionist de catre Federaţia Romana de Box.
In baza acestui contract, prin ordinul de plata nr. 9/01.02.2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare in valoare de 8.116.800 lei.
Fondurile publice au fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comerciala, iar suma achitata in baza contractului constituie in intregime un prejudiciu produs in patrimoniul ministerului. Prin incheierea contractului s-a urmarit in realitate asigurarea fondurilor necesare organizarii galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formala, pentru care nu exista o nevoie reala a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţa de legalitate contractului.
Mai mult, contractul a fost atribuit cu incalcarea procedurilor legale de achiziţie publica şi au fost achiziţionate servicii care nu se regasesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeana.
Aceste imprejurari atrag refuzul de decontare a sumelor de catre autoritatea de management a fondurilor europene, astfel incat, din cauza modului defectuos in care funcţionarii şi-au indeplinit atribuţiile de serviciu, sumele care ar fi trebuit rambursate din fonduri europene au fost suportate integral de catre bugetul de stat.
Pe parcursul urmaririi penale a rezultat ca cea mai importanta contribuţie la savarşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului aparţine inculpatei Udrea Elena Gabriela, care a luat decizia organizarii galei in urma unor discuţii informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţarii evenimentului, a cerut in mod repetat funcţionarilor din subordine sa se intalneasca cu Obreja Rudel pentru a identifica soluţii pentru incheierea contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice.
De asemenea, a rezultat ca Udrea Elena cunoştea imprejurarile esenţiale ale cauzei şi a acceptat posibilitatea producerii rezultatului, avand in vedere ca ii fusesera aduse la cunoştinţa in mai multe randuri impedimentele legale şi ca a participat sau a determinat incalcarea regulilor de incheiere a contractelor de achiziţie publica reglementate de O.U.G. nr. 34/2006.
Totodata, faptele au produs un folos necuvenit lui Obreja Rudel, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment comercial ale carui venituri i-au revenit in mod exclusiv.
Faptele descrise anterior au determinat intocmirea cererii de finanţare nr. BI/1/5/5.3/A/697, inregistrata la Organismul Intermediar pentru Turism (OIT), prin care MDRT solicita asistenţa financiara nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), in vederea finanţarii proiectului „Promovarea brandului turistic al Romaniei”, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 (POR 2007-2013).
Cererea cuprinde declaraţii inexacte, in condiţiile in care, aşa cum aratat anterior, scopul utilizarii fondurilor a fost in realitate organizarea unei gale de box care nu se regasea printre categoriile de cheltuieli eligibile, iar organizatorul nu era Federaţia Romana de Box, imprejurari cunoscute de reprezentanţii ministerului.
Rezultatul nu s-a produs, iar fondurile europene nu au fost fraudate, deoarece Autoritatea de Management a suspendat soluţionarea cererii de rambursare ca urmare a sesizarii organelor de urmarire penala.

5. In cursul anului 2011, Ariton Ion i-a determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica S.A., Transelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Complexul Energetic Turceni S.A., Complexul Energetic Rovinari S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., Oil Terminal S.A., IAR S.A. şi Societatea Naţionala a Apelor Minerale S.A.) sa sponsorizeze organizarea galei internaţionale de box profesionist in cadrul careia a evoluat sportivul Lucian Bute.
In condiţiile in care evenimentul era organizat de societatea comerciala cu capital privat S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L., care a fost şi beneficiarul real al sumelor, sponsorizarea galei de box era interzisa de Legea nr. 32/1994. Astfel, potrivit art. 3 alin. 2 din actul normativ menţionat, societaţile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot efectua activitaţi de sponsorizare avand ca beneficiari societaţi comerciale cu capital privat.
In acest context, atribuţiile de serviciu ale funcţionarilor care au incheiat contractele de sponsorizare au fost exercitate in mod defectuos, iar suma totala de 1.742.830 lei care a facut obiectul sponsorizarilor constituie prejudiciu pentru companiile menţionate.
Din probele administrate a rezultat ca sponsorizarile nu s-ar fi incheiat in lipsa intervenţiei ministrului, iar sumele ar fi ramas in patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat.
Totodata, suma are natura unui folos nejustificat obţinut de Obreja Rudel, in condiţiile in care sponsorizarea evenimentului era interzisa de lege. Fondurile obţinute au fost folosite pentru plata cheltuielilor de organizare, in condiţiile in care unicul beneficiar al veniturilor galei a fost societatea S.C. Europlus Computers S.R.L., de unde au fost transferate in patrimoniul administratorului Obreja Rudel.
Pentru a determina reprezentanţii companiilor sa adopte conduita menţionata anterior, Ariton Ion şi-a folosit autoritatea şi influenţa derivata din funcţiile de ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, senator şi preşedinte al filialei judeţene Sibiu a unui partid politic.
Prin folosirea autoritaţii şi influenţei, Ariton Ion a urmarit transferul nelegal al sumei de 1.742.830 lei in patrimoniul S.C. Europlus Computers S.R.L. 

6. In perioada octombrie 2011 - august 2012, Obreja Rudel a realizat demersuri pentru a obţine inscrisuri emise de societaţile tip fantoma SC Biovros SRL şi SC Egeo Pro Market SRL care atestau efectuarea de cheltuieli fictive de publicitate şi consultanţa, documente pe care le-a inregistrat ulterior in contabilitatea S.C. Europlus Computers S.R.L.
In acest mod, s-a urmarit diminuarea obligaţiile de plata la buget in contul taxei pe valoare adaugata incasate şi a profitului obţinut in urma Galei Bute şi a tranzacţiilor fictive incheiate cu Termogaz Company şi a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 737.507 lei.
Sumele obţinute prin tranzacţiile incheiate cu Biovros S.R.L. au fost retrase in numerar de persoanele care controlau in fapt firmele fantoma in vara anului 2012 şi au fost restituite lui Obreja Rudel, fiind astfel ascunsa originea ilicita a acestora.

In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Udrea Elena Gabriela, Ariton Ion, Obreja Rudel, Resmeriţa Cornel, Condoiu Cristofor Alin, Gardean Adrian, Gardean Miron Dorel şi Lupulescu Miron.

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetarilor faţa de inculpaţii Resmeriţa Cornel şi Condoiu Cristofor Alin pentru infracţiunile de abuz in serviciu şi faţa de inculpaţii Gardean Adrian, Gardean Miron Dorel şi Lupulescu Miron pentru infracţiunile de dare de mita şi instigare la abuz in serviciu.
De asemenea, pentru infracţiunile de spalare a banilor şi folosirea influenţei in scopul obţinerii de foloase necuvenite, reţinute in sarcina inculpatei Udrea Elena Gabriela, cauza a fost disjunsa şi continua cercetarile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine masurile preventive şi asiguratorii dispuse in cauza.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.