Uite cine şi cum a ras PADUREA de pe 504 ha terenuri forestiere!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.04.2016 17:16 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Arges au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata, la data de 1 aprilie 2016, a inculpatilor ANDREI ION (supranumit şi Branza), ANDREI DANIEL IONUT, ANDREI LIVIU GHEORGHITA, LIXANDRU NICOLAE, DOBRINOIU ELENA, TRAISTARU ION, MIHAI GHEORGHE, UTA VASILE, PADURARU PETRE, ANDREI LIVIOARA, OANCEA MARIUS VIRGIL, ANDREI GHEORGHE, MATEI MARIA CATALINA, S.C. ANDRIS S.R.L. si S.C. IONI LIV FOREST S.R.L., sub aspectul savarsirii infractiunilor de taiere fara drept de arbori din fondul forestier national, evaziune fiscala si spalare a banilor.

In perioada 2008 – 2012, inculpatul Andrei Ion, in calitate de administrator la S.C. ANDRIS S.R.L. – societate avand ca obiect de activitate taierea si rindeluirea lemnului, cu atestat de exploatare forestiera, a taiat fara drept 26.833,77 metri cubi de masa lemnoasa, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafata de cca. 504 ha terenuri forestiere situate in zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Pesti si Cumpana – Vidraru), Nucsoara si Leresti, toate din judetul Arges.

Acesta a beneficiat de sprijinul inculpatilor Traistaru Ion, Mihai Gheorghe si Uta Vasile, in calitate de functionari silvici in cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, care au avut rolul de a incadra arbori sanatosi in produse accidentale I (arbori afectati de factori daunatori – rupti, doborati, uscati, atacati de ipide etc.).
Prin aceasta, inculpatii au urmarit sa dea o aparenta de legalitate taierilor ilegale de arbori.

In aceeasi perioada, inculpatul Andrei Ion, cu sprijinul altor inculpati, in scopul sustrageri de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, nu a inregistrat in evidentele contabile ale S.C. ANDRIS S.R.L., toate veniturile realizate din vanzarea masei lemnoase (busteni) si a materialului lemnos (produse obtinute din prelucrarea masei lemnoase) si sumele reale platite cu titlul de salariu angajatilor SC ANDRIS SRL, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 2.560.388 lei (cca. 574.079 euro).

De asemenea, in perioada 2008 – 2014, inculpatul Andrei Ion a disimulat adevarata provenienta a sumei de 8.361.829,5 lei reprezentand cca. 1.874.849 euro (provenita din savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si taiere fara drept de arbori din fondul forestier national), sub forma unor achizitii de terenuri forestiere si urmate de vanzarea masei lemnoase catre inculpata S.C. ANDRIS S.R.L., precum si sub forma unor restituiri de imprumuturi acordate inculpatei S.C. ANDRIS S.R.L.

In scopul ascunderii sau a disimularii originii ilicite a unor suprafete de teren forestier, inculpatul Andrei Ion, in perioada 2013 – 2014 (dupa inceperea urmaririi penale fata de acesta si fata de S.C. ANDRIS S.R.L.), a transferat fictiv dreptul de proprietate asupra acestora catre inculpatul Andrei Gheorghe (tatal sau) si catre inculpatul Oancea Marius Virgil, persoane care au cunoscut ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni si au urmarit prin aceasta sa-l ajute pe inculpatul Andrei Ion sa se sustraga de la urmarire.

In vederea recuperarii prejudiciului cauzat bugetului de stat si in vederea confiscarii speciale a bunurilor dobandite din savarsirea de infractiuni, organele de  urmarire penala au instituit masuri asiguratorii in valoare de cca. 16.000.000 lei (cca. 3.600.000 euro), asupra sumelor de 1.266.121 lei, 20.345 euro, 1.125 USD, asupra unor terenuri forestiere in suprafata de peste 700 ha, 6 autoturisme de lux, 8 autocamioane, precum si asupra a cca. 25 de imobile (case de locuit si terenuri intravilane).

Procurorii au solicitat instantei ca, in conformitate cu art. 112 lit. e C.pen., sa dispuna confiscarea speciala de la inculpatii Andrei Ion, Andrei Gheorghe, Andrei Livioara, Oancea Marius Virgil, S.C. ANDRIS S.R.L. si S.C. IONI LIV FOREST S.R.L. a sumei de 9.613.249,5 lei (cca. 2.155.436 euro) provenita din savarsirea de infractiuni.
In cursul urmaririi penale a fost recuperata suma de 273.895 lei (cca. 61.411 euro) ca urmare a achitarii voluntare a prejudiciului de catre o parte dintre inculpati si suspecti.
Dosarul a fost trimis, spre solutionare, Tribunalului Arges.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.