Un sfert dintre copiii romani sunt supraponderali sau obezi

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.07.2014 15:07 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Prevalenta supraponderalitatii este usor mai crescuta la fete decat la baieti si semnificativ mai mare in mediul urban fata de cel rural.
Prevalenta obezitatii este semnificativ mai mare in mediul urban fata de mediul rural si cel semi-urban si de aproape de doua ori mai mare la baietii de 8 ani din Romania fata de fetele cu aceeasi varsta.
Acestea sunt concluziile studiului realizat de catre Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica in cadrul proiectului coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI).

Masuratorile au fost realizate pe un ensantion reprezentativ de 207 scoli, din mediul urban si rural, alese prin randomizare simpla, folosind ca baza de esantionare totalitatea scolilor primare din tara care au un numar de copii inscrisi de cel putin 40 de elevi / scoala (4589 de scoli).
Copiii au fost clasificati conform standardelor OMS (subponderali, normoponderali si supraponderali inclusiv obezi), iar datele se vor include in baza de date a Biroului Regional OMS pentru nutritie, obezitate si activitate fizica.
Populatia inclusa in studiu a fost constituita in proportii relativ egale din baieti si fete, de asemenea din copii din mediul rural si urban, daca asimilam copiii din semi-urban ca apartinand populatiei rurale.

Majoritatea copiilor din studiu (aprox 2/3) sunt normoponderali.
5% dintre copiii inclusi in studiu cu varsta de 8 ani au subnutritie, iar un procent de peste 1% au subnutritie severa.
Aproximativ un sfert dintre subiectii studiati sunt supraponderali sau obezi.
Prevalenta suprapoderalitatii (inclusiv obezitatea) la copiii de 8 ani din Romania este de 26,75%, iar prevalenta obezitatii este de 11,6%.
La nivel european, prevalenta supraponderalitatii (inclusiv obezitatea) la grupa de varsta de 8 ani conform raportului primei runde a studiului COSI a variat intre 19,3% si 49% la baieti si 18,4% - 42,5% la fete. Prevalenta subnutritiei (inclusiv cea severa) in tarile participante la prima runda este in general sub 2,5%.
Valori mai mari s-au inregistrat in Bulgaria si Cehia (3,2%).

In ceea ce priveste distributia starii de nutritie pe sexe, la nivel national, aprox 5% dintre fete si acelasi procent dintre baieti au subnutritie, iar subnutitie severa prezinta aprox 1%.
Procentul de fete normoponderale (71,1%) este cu 5,9% mai mare fata de procentul de baieti normoponderali (65,2%).

Prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la baieti (29,8%) este cu 6,1% mai mare decat la fete (23,7%).
Prevalenta obezitatii la baietii de 8 ani din Romania (15,03 %) este cu 6,79 % mai mare fata de prevalenta obezitatii la fetele de aceeasi varsta (8,24 %).
Conform raportului primei runde a studiului COSI, prevalenta excesului de greutate in Europa (inclusiv obezitatea) la grupa de varsta de 8 ani a variat intre 22,1% (Belgia) si 49% (Italia) la baieti, iar la fete intre 22,7% (Belgia) si 42,5% (Italia).
Prevalenta obezitatii se inscrie intre urmatoarele limite: 7,5% (Norvegia) – 26,6% (Italia) la baieti si 6% (Norvegia) – 17,3% Italia.

Prevalenta subnutritiei severe nu difera semnificativ in functie de gradul de urbanizare.
Prevalenta subnutritiei este mai mare in mediul rural (6,1%) fata de mediul urban (4,2%) si mediul semi-urban (3,8%).
Cea mai mare parte dintre copiii inclusi in studiu sunt normoponderali indiferent de mediul lor de rezidenta (mediul urban – 64,2%, semi-urban – 71,2%, rural – 72,2%).

In functie de mediul de rezidenta, prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la nivel national este de 31,6% in mediul urban si 21,7% in mediul rural.
Cea mai ridicata prevalenta a obezitatii la copiii de 8 ani din Romania s-a inregistrat in mediul urban (13,15 %), urmata de cea din mediul rural (10,18 %) si semi-urban (9,85 %).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.