Universitatile devin mosii...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.07.2014 15:20 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Alianţa Naţionala a Organizaţiilor Studenţeşti din Romania (ANOSR) şi Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timşoara (OSUT), in calitate de membra ANOSR,  işi exprima public indignarea faţa de prevederile Ordinului de Urgenţa nr. 49/2014 ce modifica Legea Educaţiei Naţionale emis de Guvernul Ponta in urma cu trei zile, prevederi ce macelaresc orice şansa a studenţilor de a beneficia de un sistem de invaţamant superior de calitate.
Analizand prevederile legate de invaţamantul superior din OUG, ANOSR şi OSUT constata ca:
1. Universitaţile devin moşii unde rectorii şi membrii senatului universitar pot ramane in funcţie pe viaţa
Daca pana acum o persoana putea fi in funcţia de rector maxim 8 ani, noul OUG modifica aceasta limitare la maxim doua mandate succesive complete. Cu alte cuvinte, rectorii vor putea sa işi dea demisia cu cateva zile inaintea finalizarii celui de-al doilea mandat, dupa care vor putea candida din nou sau, daca vor o vacanţa de 4 ani, vor putea folosi modelul Putin pentru a reveni in funcţia de rector (situaţii care s-au intamplat deja in trecut). Mai mult decat atat, cadrele didactice vor putea sa işi rezerve pe viaţa scaunele de senatori universitari, transformandu-se in adevaraţi moşieri care controleaza şi monopolizeaza puterea din universitate.
2. Incompatibilitatea rector-parlamentar ramane istorie, dand unda verde politicului in universitaţi
Chiar daca primul pas spre eliminarea incompatibilitaţii intre funcţia de rector şi membru al Parlamentului a fost facut prin intermediul OUG 92/2012 care a abrogat articolul care prevedea ca persoanele care ocupa o funcţie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita concomitent şi funcţia de rector, Guvernul Ponta face acum mişcarea decisiva de eliminare a incompatibilitaţilor. Astfel, avand in vedere ca textul Constituţiei prevede ca funcţia de parlamentar e incompatibila cu funcţia publica de autoritate, OUG-ul nu mai lasa loc niciunei interpretari care sa sugereze incompatibilitatea intre funcţia de rector şi parlamentar, specificand ca funcţiile de conducere din universitate nu sunt funcţii publice de autoritate. Prin urmare, politicul se intoarce glorios in universitaţi, aducand cu el lupte politice care vor prima interesului de dezvoltare reala a universitaţilor.
3. Vom avea doctoranzi care fac cercetare „de acasa”
Prevederile OUG-ului dau inca o lovitura calitaţii şi credibilitaţii studiilor doctorale, reintroducand  doctoratul la forma „cu frecvenţa redusa”. In contextul numeroaselor scandaluri din ultimii ani legate de modul de organizare a studiilor doctorale, Guvernul pluseaza şi da acum posibilitatea obţinerii titlului de doctor şi celor care vor face cercetare „de acasa”, fara sa fie indrumaţi real şi constant de conducatori de doctorat. Vom asista aşadar la un „boom” al numarului de doctori, doctori care in realitate nu au cercetat nimic pe toata perioada studiilor.
4. Universitaţile particulare se vor transforma in afaceri profitabile pentru persoane fizice şi vor funcţiona dupa reglementari care nu ţin cont de lege
OUG-ul da posibilitatea oricarei persoane fizice de a infiinţa o universitate particulara. Legea prevede ca „in caz de desfiinţare, dizolvare sau lichidare, patrimoniul instituţiilor de invaţamant superior particulare şi confesionale particulare revine fondatorilor“, ceea ce inseamna ca orice persoana fizica poate infiinţa o universitate particulara, dupa care o poate desfiinţa insuşindu-şi patrimoniul dobandit din taxele studenţilor pentru care nu a platit impozit sau TVA, deoarece universitaţile sunt instituţii non-profit. Afacerea devine şi mai profitabila in contextul in care OUG-ul prevede ca universitaţile particulare stabilesc singure structura, atribuţiile, durata mandatelor sau alte considerente legate de statutul acestora, fara sa mai fie obligate sa respecte prevederile legii in acest sens. Practic, acest lucru va duce la o scadere dramatica a calitaţii sistemului de invaţamant particular, creand adevarate fabrici de diplome care pot funcţiona dupa propriile reguli.
5. Universitaţile vor putea inmatricula cu 10% mai mult studenţi decat le permit resursele pe care le au la dispoziţie
In contextul in care Agenţia Romana de Asigurare a Calitaţii in Invaţamantul Superior stabileşte periodic capacitatea de şcolarizare pentru programele de studii ale universitaţilor in urma unor vizite de evaluare, urmarind indicatori ca numarul de cadre didactice sau existenţa unei baze materiale adecvate studiului, Guvernul da posibilitatea universitaţilor sa inmatriculeze cu 10% mai mulţi studenţi faţa de caţi ar putea şcolariza la un nivel calitativ raportat la resursele pe care le au. Mai mult, va da posibilitatea Ministerului sa redistribuie preferenţial bani şi locuri pentru universitaţi, in funcţie de afinitaţi sau prietenii.
6. Cadrele didactice care ajung la varsta pensionarii vor putea candida in continuare pentru funcţii de conducere sau vor putea conduce doctorate
Cadrele didactice titulare care depaşesc varsta pensionarii şi pentru care senatul decide pastrarea calitaţii de titular, vor beneficia de toate drepturile calitaţii de cadru didactic titular, incluzand aici dreptul de a candida pentru funcţii de conducere sau dreptul de conduce doctorate. Astfel, vom avea persoane care se vor inscauna la conducerea universitaţii pana la adanci batraneţi, fara sa accepte ideea renunţarii la putere pentru generaţii mai tinere.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.